Kezedben a vagányság – Így készült a nyár egyik legmenőbb itala

Van valami a nyárban, amitől a koktélok jól érzik magukat. Nem beszélve rólunk. Akár a medence partján lazítunk, vagy a hátsó kertben grillezünk, netán csak élvezzük a lemenő nap még finoman cirógató erejét egy skybar teraszán minden megélt pillanat felértékelődik egy mutatós itallal a kezünkben. Ezeket is szem előtt tartva három igen kreatív budapesti bartender készített egy-egy új koktélt, melyek az elegáns, a trendi és a kísérletezős vonalat követik, de közös bennük, hogy mindegyik jól áll egy fülledt estének.

Maradjunk a megszokottnál, amiről egyből tudjuk, mire számíthatunk vagy merjünk kihívóak lenni és nyitni a váratlanság okozta izgalmak felé? Ha most hirtelen készítenénk egy rögtönzött felmérést, jó eséllyel előbbi variációt választanák többen. Szerencsére itthon elég sokan képben vannak a koktélvilág történéseit illetően, de akadnak bőven olyanok is, akik szeretik az új ízeket és ha személyre szabva kapnak egy különleges összetevőjű, nem éppen átlagos pohárban felszolgált italt.

– Folyamatosan szükség van a megújulásra. Az elmúlt években hatalmasat fejlődött a szakma; szorosan összekapcsolódik már a bár, a konyha és a gasztronómia, legyen szó akár ízekről vagy eszközökről. Utóbbiakat tekintve elég nagy az átfedés a bár és a konyha között – mondja Nagy Orsi, a Flava bartendere.

Ahhoz, hogy egy új koktél izgalmas és látványos legyen, elengedhetetlen a megfelelő pohárválasztás, hiszen már az első benyomással „el lehet adni” az italt. Nagyon fontos a díszítés is.

– A legtöbben ma már szárított gyümölcsöket használunk erre a célra, mert jóval esztétikusabb és mutatósabb tőle a koktél. Lehet játszani az illatokkal, a füstöléssel, különböző formájú jégdarabokkal és hát nem árulok el nagy titkot azzal, hogy az Instagram korában mennyit számít az esztétikum. Minél fotó-kompatibilisebb egy koktél, annál könnyebben jut el több emberhez – vallja. A kevés kontra sok összetevős kérdésben inkább az előbbire voksol, mert szerinte egy többtételes koktél megnehezítheti, lelassíthatja a szervizt, viszont azt is elárulta, hogy a kevés összetevőset könnyen el lehet rontani, ha nem megfelelő az arányok belövése.

Orsi az experimentális vonalat képviselve alkotott meg egy sok allűrrel bíró, vérpezsdítő italt, aminek már a látványos elkészítési módja is odacsavarozza a vendéget a pult előtti bárszékre.

Egy könnyen fogyasztható, a nap bármelyik időszakára ajánlható koktélt kreált, ami remekül passzol mondjuk egy mexikói jellegű, tapasos vacsorához (is). Ezzel kapcsolatban elárulta, hogy megmaradt az a réteg, amely az édes, gyümölcsös ízvilágot keresi egy koktélban, de próbálják más irányba is terelni a vendégeket például egy ehhez hasonló itallal és a hozzá simuló ételpárosítással.

Nincsenek pontos adataink arról, hogy Magyarországon melyik koktél számít a legkelendőbbnek, de azt tudjuk, mi a helyzet a tengerentúlon: Amerikában a Margarita az egyik legtöbbet kikért kedvenc. Itthon is egyre népszerűbb a Tequila alapú ital, melyben a fő összetevő mellett Cointreau és frissen facsart limelé költözik a pohárba. Többféle variációját is megalkották már, az egyik leghíresebb közülük egy San Francisco-i bárhoz köthető, agavéval megbolondított prémium variáns. Ez a Tommy’s Margarita, aminek még eggyel tovább gondolt változatát álmodta meg Nagy Orsi. A francia eredetű narancslikőr mellett a mélységért és a fűszerességért rakott bele égetett friss kakukkfüvet, adott hozzá némi agave szirupot, lime dzsúzt, majd a shakerben rázást követően egy mutatós és keskeny pohárba öntötte, aztán az egészet rozmaringos füstbúra alá helyezte – még csak elolvasva is megugrik a pulzusszámunk.

A recept:

  • 40ml tequila
  • 20ml Cointreau
  • 20ml lime juice
  • 15ml agave szirup
  • 4 szál friss kakukkfű
  • mézvíz (2 rész méz, 1 rész víz)

 

koktél | kísérletezős | új | cointreau | flava | bártender

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés