Vikingek óta íródó tradíciót őriz a szélcsiszolta fjordok közt megbújó feröeri evezősklub

A Klaksvík evezős klub bárkinek megmutatja a feröeri hajókészítés hagyományos mesterségét, emellett a helyi közösségi élet egyik központja is.

Átalakulóban van a Feröer-szigetek második legnagyobb városa, Klaksvík: egy átfogó mesterterv keretében az ipari területét élénk városközponttá építik át, rengeteg lakással és köztérrel, az egykori posta kulturális központtá alakításával. Ennek a tervnek egy kicsi, de fontos eleme már meg is valósult: elkészült a helyi evezősklub új épülete.

Az ötezer lakosú város sportéletét ünneplő új klubház a legmodernebb felszereléseket biztosítja az evezősök számára, de a környező tájra nyíló barátságos kilátással ugyanolyan vonzó az egyszerű látogatók számára is.

Klaksvík egy, az Atlanti-óceán hírhedt szeleitől védő festői fjordban fekszik, ugyanakkor kilátást nyújt a szomszédos szigetekre. A szigetország halászati fővárosa az elmúlt évtizedben kezdett átalakulni; ennek a folyamatnak ad keretet a Henning Larsen dinamikus terve, amely lehetővé teszi a későbbi alkalmazkodást. A dán építésziroda egy emberközpontú tervet állított össze, előtérbe helyezve a gyalogos közlekedést és az olyan projektelemet, mint az új főtérhez kapcsolódó gyermek korcsolyapálya vagy az evezősklub.

Klaksvík identitásának szerves része az evezés: a Feröer-szigetek nemzeti sportja, a feröeri kultúra egyik alapeleme, amire egész évben sok időt és energiát fordítanak a helyiek, míg a szomszédos városok elleni versenyek közéleti eseménynek számítanak.

A hagyományos feröeri csónakokat fából, kézműves módon készítik évszázadok óta, az érzelmi és történelmi jelentőségük magától értetődő. A hagyományosan egyetlen fejszével készített, és a viking időkig visszavezethető csónakok az UNESCO szellemi kulturális örökségének listáján is szerepelnek.

„A tervezési megközelítésünk mélyen Klaksvík tájképében és kultúrájában gyökerezik – mondta Ósbjørn Jacobsen, a Henning Larsen Feröer-szigetekért felelős tervezési igazgatója. – A lejtős zöld tető és a fa homlokzat a környező természet előtt tiszteleg, ugyanakkor a Feröer-szigetek hagyományos építészetére is utal; párbeszédet teremt az épített környezet és a fjordtáj között.”

A klubházban az elsődleges funkció mellett a szórakozás iránti elkötelezettség is megjelenik. A lejtős zöld tető alatt megbújó 620 m²-es épület a hagyományos feröeri dizájnt követi. Vízre bocsátáskor megnyílnak a csónaktároló tágas ajtajai a fából készült dokkoló előtt, megkönnyítve a vízre eresztést, és a vízből való kiemelést. A csónakok gyorsan és biztonságosan elhelyezhetőek az épületben kompakt módon betervezett rekeszben.

A nyitott, faburkolatú belső tér nemcsak az edzésekhez biztosít bőséges helyet, de a közös kávészünetek vagy a relaxáció perceinek is ideális helyszíne. A természetes fényről és a panorámáról a nagy ablakok mellett a padlástér is gondoskodik, úgy a sportolóknak, mint az átutazóban lévőknek.

Ugyanakkor a klubház igazi közösségi események, rendezvények és kiállítások otthona is lehet, továbbá turisztikai látványosság is, ahol büszkén mutatják be a feröeri hajókészítés hagyományos mesterségét. A melegebb hónapokban bőven van hely a kint összejövetelekre, ezért kialakítottak egy kávézóval felszerelt, élénk városi sarkot.

„Olyan helyet akartunk létrehozni, ami több, mint egyszerű hajótároló – jegyzi meg Jacobsen. – A közösségi tér intenzívebb használatát szem előtt tartva terveztük a belső tereket, és a fából készült dokkra nyíló tágas ajtókat.”

A Klaksvík mesterterve jelenleg 40-60 százalékban elkészült, a tervek szerint a munka a gyalogos lehetőségek bővítésével folytatódik, amit még inkább előtérbe helyeznek. A dán építészek városrendezési terve továbbá lehetővé teszi a terek későbbi alkalmazkodását az új igényekhez.

(Forrás: Henning Larsen, fotók: Nic Lehoux)

Klaksvík | sport | nagy sztori | építészet | feröer-szigetek

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom