Volt idén minden, amire egy igazi koktélrajongó vágyhat: miniatűr martinik, elfeledett klasszikusok és egy Espresso Martini az éjszaka végén. A Food&Wine megnézte, mik voltak 2022-ben a legjobb koktéltrendek.
Tea a koktélban és miniatűr italok a bárpulton
Az idei évben több kedvenc koktélunk is újjászületett a tea segítségével. Vagy közvetlenül a koktélba keverve, vagy a szeszesitallal átitatva,
a tealevelek összetett és különleges ízt biztosítanak.
Volt, aki chait és barna vajat kevert a whisky-hez, hogy elkészíthesse Harry Potter Old Fashioned-jét, más Earl Grey-jel, citrusfélékkel és bergamottal dobta fel az Amarettós bourbont, de szintén népszerű volt a zöld teás gin és a rooibos teás puncs is.
A miniatűr koktélok előnye, hogy a fogyasztóknak lehetőségük nyílik több, eddig ismeretlen koktél megkóstolására, így gyakorlatilag egy felfedező útra indulhatnak általuk a koktélok világában, ahol olyan izgalmas állomásokkal is találkozhatnak, mint az ananász- és limeleveles daiquiri.
Martini-őrület nagy, merész dekorációval
A martinit akár az év italának is nevezhetnénk, mivel gyakorlatilag idén a reneszánszát élte.
A klasszikus koktél mellett számos kreatív újdonság is született. Készült nádcukor alapú Datu Puti ecet hozzáadásával Datu Datu Martini és háromféle ginből álló March Martini is.
Ha a Martini visszafogottabb díszítést is kapott, az egyszerű citromszeletes és mentaleveles dekorációnak az ideje biztosan lejárt. 2022-ban legalábbis mindenképpen. A koktélokat élénk színű, eltúlzott méretű dekorelemek jellemezték, egy isztambuli bárban pedig moszatot, kagylókat és más tengeri kiegészítőket használnak a tálaláshoz, egy charlestoni koktélbárban pedig
őrölt pattogatott kukoricát szórnak az édes, krémes, rum alapú Calico Coffee koktél tetejére.
A nosztalgikus koktélok versenye az Espresso Martinivel
Az utóbbi időben visszatértek a klasszikus koktélok a köztudatba, 2022-ben pedig leginkább az 1990-es évek nagy slágerei voltak azok, amelyek mindent vittek. Nem hiányozhatott belőlük azonban az apró csavar sem, ami lehetett
friss gyümölcslé, valamilyen különleges likőr, vagy a citrusfélék savanyúságát helyettesítő alternatíva.
Az Espresso Martini iránti rajongás pedig egyértelmű volt, a klasszikus koktél koffeines változata elárasztotta a TikTokot, a bárokat és az otthonokat is. A kísérletezés sok helyen sikerrel járt,
a vaníliás vodkával készült változatért például biztosan ódákat zengtek Bostonban.
Friss ízek a középpontban
2022 a kiváló minőségű maracuja-koktélok éve volt, nem véletlenül. A gyümölcs lendületes, édes-savanyú ízt hoz a koktélba, amely tökéletesen párosítható különféle szeszes italokkal, de a japán koktélok frissessége is komoly rajongótábort szerzett magának idén. A Sakura Martini például szaké és a gin keverékéből áll és sakura vagy cseresznyevirág díszíti, a Midori Shochu Sour pedig egy gyönyörű zöld koktél, ütős dinnye ízzel.
A gazdag, gyümölcsös ízek mellett egyre többen választanak alkoholmentes koktélt is, vagy olyan italokat, amelyeket csökkentett alkohol vagy cukortartalommal kínálnak a vendégeknek.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)
alkoholtrend | koktél | alkoholmentes koktél | nagy sztori | martiniA város legjobb éttermének mondták, aztán kiderült, hogy nem is létezik
Bajban vannak a bortermelők, mert nem isznak eleget a fiatalok

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!