Ezért van mindig rosszabb íze a kólának a repülőn

Mármint odafönt.

Míg az édesek szenvednek 10 ezer méter magasban, addig a savanykás és az umami italok jól érzik magukat – és még javítani is lehet rajtuk.

Többen megfigyelték már, hogy a repülés közben kortyolgatott kóla kevésbé érződik olyan finomnak, mint a földön.

Mindez azért van így, mert a repülőgépek kabinjában uralkodó alacsony légnyomás és száraz levegő tompítja az ízlelőbimbókat és az orr receptorait.

Ez különösen az édes íz érzékelésére van hatással – akár harminc százalékos intenzitásvesztést is eredményezve. Mivel a kóla az egyik legcukrosabb üdítőital a piacon (egy 330 ml-es doboz úgy 35 gramm cukrot rejt), a magasban elfogyasztva halványulhat az élvezete.

Ami viszont ízletesebbnek érződik a levegőben, az a gyömbérsör. Az ital édessége gyengül, míg savanykás jegyei hangsúlyossá válnak, együttesen üdítően csípős élményt nyújtva. Ráadásul a gyömbérsör nem csupán ízélményt ad, hanem praktikus segítség is egyben: csillapítja a rosszullétet, enyhítve a hányinger érzését. A gyömbér nyugtató ugyanis hatással van a gyomorra, ami különösen azok számára jó hír, akik idegesen állnak egy repülőúthoz.

Akik ellenben alkoholos élvezetre vágynak odafönt, azoknak a Moscow Mule lehet ideális választás, lévén a koktél fő alkotóeleme a gyömbérsör. Hasonlóan jó ötlet a Bloody Mary, ami paradicsomlére épül és umami ízével rendíthetetlenül állja a repülési körülmények próbáját, sőt ízhatása olykor még tovább fokozódik.

Mindazonáltal, bármilyen italt is választ az utazó, elengedhetetlen, hogy gondoskodjon a megfelelő hidratálásáról, hiszen a fedélzeten általában nem toljuk túl a vízfogyasztást, ami kombinálva a kabin légnyomásával, könnyen a kiszáradás tüneteihez vezethet.

(Forrás: The Sun, fotók: Getty Images)

rosszabb | levegőben | repülőgép | íz | magyarázat | kóla

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Az elegancia új dimenzióját hozzák el a BOSS niche parfümjei
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom