A május 7-én kezdődő újabb pápaválasztás, vagyis a konklávé apropóján ismét előtérbe kerülnek a Vatikán egyik legszigorúbban őrzött hagyományai.
A világ 1,4 milliárd katolikus hívőjét képviselő százharmincöt bíboros napokon vagy akár heteken át él teljes elszigeteltségben, a Sixtus-kápolnában tartott titkos szavazások ideje alatt. De vajon mit esznek közben? Olyasmit, amit nem lehet üzenetekkel megtölteni. A középkor óta ugyanis szabályok korlátozzák, milyen jellegű ételeket fogyaszthatnak a bíborosok a konklávé ideje alatt.
A cél ebben az esetben is az, hogy megakadályozzanak mindenféle üzenetküldést,
legyen az egy szalvétába rejtett cetli, vagy egy ravioliba csomagolt instrukció.
Ezért például zárt piték vagy egész csirkék nem megengedettek, a bort és vizet csak átlátszó edényben szabad felszolgálni, a textilszalvétákat pedig minden alkalommal kibontva ellenőrzik.
A szabályok gyökerei messzire nyúlnak vissza a történelemben. 1274-ben X. Gergely pápa vezette be a konklávé elszigeteltségét és a szigorú élelmezési szabályokat.
Ha napokig nem született eredmény, a bíborosok csak napi egy étkezést kaptak, majd kizárólag kenyeret és vizet.
Bár később enyhültek a korlátozások, az ételek ellenőrzése a mai napig alapvető biztonsági intézkedés.
A reneszánsz kor híres séfje, Bartolomeo Scappi részletesen leírta, hogyan zajlott a bíborosok étkeztetése a 16. századi konklávékon. A fogásokat sorshúzással meghatározott sorrendben juttatták el a bíborosokhoz egy falba épített forgóajtón, a ruotán keresztül, amelyet katonák és ételkóstolók felügyeltek.
Bár a középkori pompa és a reneszánsz lakomák mára visszafogottabbá váltak, az elzártság és a biztonság továbbra is elsődleges. Az idei konklávé idején a Domus Sanctae Marthae nővérei egyszerű, Lazio és Abruzzo régióira jellemző fogásokat készítenek majd:
minestronét, spagettit, báránynyársat és főtt zöldségeket.
(Forrás: BBC, fotók: Getty)
pápaválasztás | szabályok | pápa | konklávé | vatikán | ételek
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!