Bizonyára mindenki belefutott már abba a hibába, hogy rövid időre elfeledkezett a tűzhelyen hagyott tésztáról és az túlfőtt. Ilyenkor két lehetőségünk van: vagy elölről kezdjük az egészet, vagy megkíséreljük feljavítani.
Az egyik legjobb módszer, ha a tésztát jeges vízben öblítjük le. Az ok a keményítőben keresendő. Ha a tésztát hideg vízben öblítjük le, megszabadíthatjuk a keményítő nagy részétől, ami gumiszerűvé teszi az ételt.
Ha ezt eltávolítjuk róla, a tészta textúrája is jelentősen megváltozik.
Ráadásul, ha a tésztát nem öblítjük le, csak leszűrjük, a belső hő hatására valameddig tovább fő, ezáltal még rosszabbá válik az állaga. Ha jéghideg víz alá tesszük, a főzési folyamatot azonnal leállítjuk, a tészta pedig szilárdabbá válik.
A tészta öblítésének módja meglehetősen egyszerű. Először szűrjük le, majd nyissuk ki a csapot, és öblítsük le a tésztát a lehető leghidegebb vízben. A tészta tetejére jégkockákat is tehetünk, hogy még hidegebb víz érje, ezáltal a tészta még gyorsabban lehűl.
A másik módja a túlfőtt tészta felhasználásának, ha a hűtőben tesszük és hidegen, például tésztasalátákba tesszük.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)
trükk | tipp | főzés | tészta | konyhai
Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
![](https://roadster.hu/uploads/2024/06/roadster-16-promo.jpg)
Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!