Ezzel az egyetlen konyhai trükkel soha többé nem okoz bosszúságot a túlfőzött tészta

Bizonyára mindenki belefutott már abba a hibába, hogy rövid időre elfeledkezett a tűzhelyen hagyott tésztáról és az túlfőtt. Ilyenkor két lehetőségünk van: vagy elölről kezdjük az egészet, vagy megkíséreljük feljavítani. 

Az egyik legjobb módszer, ha a tésztát jeges vízben öblítjük le. Az ok a keményítőben keresendő. Ha a tésztát hideg vízben öblítjük le, megszabadíthatjuk a keményítő nagy részétől, ami gumiszerűvé teszi az ételt.

Ha ezt eltávolítjuk róla, a tészta textúrája is jelentősen megváltozik.

Ráadásul, ha a tésztát nem öblítjük le, csak leszűrjük, a belső hő hatására valameddig tovább fő, ezáltal még rosszabbá válik az állaga. Ha jéghideg víz alá tesszük, a főzési folyamatot azonnal leállítjuk, a tészta pedig szilárdabbá válik.

A tészta öblítésének módja meglehetősen egyszerű. Először szűrjük le, majd nyissuk ki a csapot, és öblítsük le a tésztát a lehető leghidegebb vízben. A tészta tetejére jégkockákat is tehetünk, hogy még hidegebb víz érje, ezáltal a tészta még gyorsabban lehűl.

A másik módja a túlfőtt tészta felhasználásának, ha a hűtőben tesszük és hidegen, például tésztasalátákba tesszük.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)

főzés | tipp | konyhai | tészta | trükk

FOLYTASD EZZEL

Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Itt van az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom