Close
Töltött körtés, krumplistésztás vacsorát tálal a Konyhakör az Otthon Áruházban

Töltött körtés, krumplistésztás vacsorát tálal a Konyhakör az Otthon Áruházban

Egy régóta dédelgetett, gondosan válogatott és hosszan tervezett kísérlettel indítja a nyarat a Konyhakör.

A Konyhakörről azt érdemes tudni, hogy a szokatlan ételeket olyan extravagáns helyen szolgálják föl, ahol alapból aligha vacsoráznánk. A 2014-ben alapított sorozat egyszerre kreatív, művészi, könnyed és szabad – nem utolsósorban pedig egyedi gasztronómiai élményt ad.

Némi nyugtalansággal figyelték a szervezők, ahogyan századunk értékei váratlanul és követhetetlenül értékelődnek le és fel, ezért úgy döntöttek, hogy a szocializmus korszakának atmoszféráját teremtik meg egy vacsora erejéig.

A június 6-i estén soha el nem avuló komfortételekkel, országunk egykor csillogó középpontjában, az Otthon Áruház lobbijában Szűcs Ildikó főzőnővel emlékeznek és nevetnek a múlton és jövőn.

Az időkapszula asztala csütörtök este negyvenöt fővel nyitja meg kapuit.

Az Otthon Áruház története és viszontagságai a háború előtt kezdődtek, 2002-ben zárt be végleg. Rosenberg Márkus és neje építtette a házat, ahová Ruttkai Antal és Pál költöztette be üzletét, eredetileg Kozma Lajos belsőépítészeti tervei alapján. 1957-ben Csapó József varázsolta mai állapotára. Az Otthon Áruház bútoroknak és különböző kiegészítőknek adott helyet, intézményesült tér volt, ahova mindenki járt.

A Kádár-rendszer sajátosságait ismerve az étel más funkciót látott el, mint napjainkban. Pontosabban fogalmazva csak funkciót. Nem fejezett ki státuszt és rangot, nem szimbolizálta a választásból fakadó lehetőséget vagy éppen gőgöt és a tányérra kerülő étel eltúlzott fontosságát. Az alapanyagok hiánya a gasztronómia számára korlátozott ételsorok elkészítését tette lehetővé: a háziasszonyok főzőtudománya hét-nyolc féle étel ismételgetésében merült ki. Az ételek sokszor kipróbált receptek alapján készültek, szándékuk a biztos lét és a még biztosabb munkavégzés támogatása volt.

A teljesen házi és biodinamikus alapanyagok mindegyike az Ildikó konyhája projekttel (butik létszámban készít házi ebédet a barátainak) 2012-ben indult Ildikó farmjáról érkezik, így egy olyan szemtanú kezei közül kerülnek ki a vacsora tányérjai, aki megleste a korszak nagy szakácsát, és nagyszerű háziasszonyként szívvel és lélekkel laktatta jól a családi ebéd- és vacsoraasztalokat.

A menü:
  • Töltött körte
  • Becsináltleves kicsit másképp (Annus néni petrezselymes betétjével)
  • Laci-féle tökfőzelék, házi pulykapörkölttel
  • Krumplistészta, Ili néni uborkasalátájával
  • Töltött paprika, Ildi kovászos uborkájával és saját paradicsomával
  • Vanilíakrémes, rácsos almatorta
  • Madártej mandulakeksszel
Italok:
  • Márkvárt János: Kadarka 2017 / Kékfrankos
  • Steierlein János: Olaszrizling 2018
  • Steierlein János: Körtepálinka, Pula

A vacsora ára: 17 500 forint, ami magában foglalja a teljes menüsort és italokat, valamint a korlátlan szódát. RSVP: studio@konyhakor.hu. További információk itt találhatók. 

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Fortepan, Konyhakör)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom