Close
Töltött körtés, krumplistésztás vacsorát tálal a Konyhakör az Otthon Áruházban

Töltött körtés, krumplistésztás vacsorát tálal a Konyhakör az Otthon Áruházban

Egy régóta dédelgetett, gondosan válogatott és hosszan tervezett kísérlettel indítja a nyarat a Konyhakör.

A Konyhakörről azt érdemes tudni, hogy a szokatlan ételeket olyan extravagáns helyen szolgálják föl, ahol alapból aligha vacsoráznánk. A 2014-ben alapított sorozat egyszerre kreatív, művészi, könnyed és szabad – nem utolsósorban pedig egyedi gasztronómiai élményt ad.

Némi nyugtalansággal figyelték a szervezők, ahogyan századunk értékei váratlanul és követhetetlenül értékelődnek le és fel, ezért úgy döntöttek, hogy a szocializmus korszakának atmoszféráját teremtik meg egy vacsora erejéig.

A június 6-i estén soha el nem avuló komfortételekkel, országunk egykor csillogó középpontjában, az Otthon Áruház lobbijában Szűcs Ildikó főzőnővel emlékeznek és nevetnek a múlton és jövőn.

Az időkapszula asztala csütörtök este negyvenöt fővel nyitja meg kapuit.

Az Otthon Áruház története és viszontagságai a háború előtt kezdődtek, 2002-ben zárt be végleg. Rosenberg Márkus és neje építtette a házat, ahová Ruttkai Antal és Pál költöztette be üzletét, eredetileg Kozma Lajos belsőépítészeti tervei alapján. 1957-ben Csapó József varázsolta mai állapotára. Az Otthon Áruház bútoroknak és különböző kiegészítőknek adott helyet, intézményesült tér volt, ahova mindenki járt.

A Kádár-rendszer sajátosságait ismerve az étel más funkciót látott el, mint napjainkban. Pontosabban fogalmazva csak funkciót. Nem fejezett ki státuszt és rangot, nem szimbolizálta a választásból fakadó lehetőséget vagy éppen gőgöt és a tányérra kerülő étel eltúlzott fontosságát. Az alapanyagok hiánya a gasztronómia számára korlátozott ételsorok elkészítését tette lehetővé: a háziasszonyok főzőtudománya hét-nyolc féle étel ismételgetésében merült ki. Az ételek sokszor kipróbált receptek alapján készültek, szándékuk a biztos lét és a még biztosabb munkavégzés támogatása volt.

A teljesen házi és biodinamikus alapanyagok mindegyike az Ildikó konyhája projekttel (butik létszámban készít házi ebédet a barátainak) 2012-ben indult Ildikó farmjáról érkezik, így egy olyan szemtanú kezei közül kerülnek ki a vacsora tányérjai, aki megleste a korszak nagy szakácsát, és nagyszerű háziasszonyként szívvel és lélekkel laktatta jól a családi ebéd- és vacsoraasztalokat.

A menü:

  • Töltött körte
  • Becsináltleves kicsit másképp (Annus néni petrezselymes betétjével)
  • Laci-féle tökfőzelék, házi pulykapörkölttel
  • Krumplistészta, Ili néni uborkasalátájával
  • Töltött paprika, Ildi kovászos uborkájával és saját paradicsomával
  • Vanilíakrémes, rácsos almatorta
  • Madártej mandulakeksszel

Italok:

  • Márkvárt János: Kadarka 2017 / Kékfrankos
  • Steierlein János: Olaszrizling 2018
  • Steierlein János: Körtepálinka, Pula

A vacsora ára: 17 500 forint, ami magában foglalja a teljes menüsort és italokat, valamint a korlátlan szódát. RSVP: [email protected] További információk itt találhatók. 

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Fortepan, Konyhakör)

különleges | otthon áruház | extrém | bor | Kádár

FOLYTASD EZZEL

Száznál is több programmal készül Budapest a 150. születésnapjára 

Hétfő este nézz fel az égre, valami nagyon különlegeset fogsz látni!

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram