Close
Kamcsatkai rákot és 15 éves szójaszószt kóstolhatunk a Gourmet exkluzív vacsoráin

Kamcsatkai rákot és 15 éves szójaszószt kóstolhatunk a Gourmet exkluzív vacsoráin

Nem sokszor adódik rá lehetőség, hogy néhány napon belül egy moszkvai csúcsétterem, valamint egy két Michelin-csillagos bécsi és egy Michelin-csillagos szöuli étterem séfjeinek vadító kreálmányait megkóstolhassuk. Az idei OTP Bank Gourmet Fesztivál megadja nekünk ezt a nem mindennapi élményt. 

Sztárikrek Moszkvából kamcsatkai rákkal

Iván és Szergej Berezutszkij, egy orosz ikerpár tagjai mindketten gyerekkoruk óta rajonganak a főzésért, de külön-külön lettek sikeres séfek. 2017 végén megnyílt közös moszkvai éttermük, a Twins Garden, aztán üstökösként ki is lőtt, 72. helyen nyitott a világ száz legjobb éttermének listáján.

Azt ígérik, hogy a maguk teljességében mutatják be az orosz alapanyagokat, de messze elkerülik a sztereotípiákat és bevett mintákat. “Igazából az orosz alapanyagokért rajongunk. Oroszországban rengeteg nemzetiség él rengeteg különböző klímán, akik szeretik a terményeiket, és azt is tudják, hogyan kell elkészíteni őket. Minket a velük való érintkezés, az utazás inspirál, nem pedig más séfek munkája” – nyilatkozták nemrégiben hitvallásuk kapcsán.

A Gourmet exkluzív vacsoráján terítékre kerülnek – mások mellett – a kecsege legjobb részei, kamcsatkai rák káposztával és tormamártással, és kecskegida kávén szárított répával – mindezeket válogatott borsorral kínálva.

Az osztrák és a mediterrán konyha találkozása egy osztrák-görög jóvoltából

Konstantin Filippou Grazban született, de görög apától, így az osztrák fogások mellett a mediterrán ízeket is korán magába szívta.

Dolgozott a bécsi Steirereckben, Gordon Ramsay londoni éttermében és a San Sebastian-i Arzakban.

Kétcsillagos, a Gault Millau által is a legmagasabb kiosztott pontszámmal (19/20) elismert bécsi éttermét az egyszerűség kedvéért magáról nevezte el, és a díjak ellenére kötetlen hangulatra törekszik, ahol nem kell sok pénzért feszengeni, és senki sem érzi magát lényegesen öregebbnek, mint valójában. A barátságos filozófiának megfelelően a fogásokban is a letisztultságra való törekvés, a családi indíttatásból következően pedig a közép-európai és tengeri alapanyagok keverése uralkodik.

Ez a szellemiség és Timo Muliar sommelier külön is sokszor dicsért, nagyban természetközeli borokra támaszkodó borsora érkeznek a Gourmet Fesztivál exkluzív vacsorájára is, a menüben pedig – többek között – halkrém–amúr–szemlingkaviár, lazacpisztráng–kapor–savanyított mustármag vagy horvát szkampo–borjúnyelv–cochayuyo alga, és mellé a hozzá illő borok.

Az ember, aki megújította a koreai konyhát

Milyen íze van egy tizenöt éves szójaszósznak? Lee Jong-kuk kreatívan hagyománytisztelő, Michelin-csillagos szöuli konyháján kiderül, és a Gourmet Fesztivál jóvoltából most Budapesten is meg lehet kóstolni. Lee Jong-kukról úgy tartják, egyike azoknak, akik új irányt adnak a koreai konyhának – egy híres idézetében azt mondta, sosem cserélné el a snidlinget egy húsalapanyagra, jelezve ezzel a szezonalitáshoz való ragaszkodását.

Főszerepet visznek nála a szószok, azaz jangok, az ötvenéves szójaszósz, a harmincéves paprikapaszta és az öt évig érlelt ecet. A Gourmet exkluzív vacsorán lesz gombafőzelék, Tengeri tészta a séf kertjében tíz évig érlelt sós osztrigaszósszal, párolt és grillezett marha a séf kertjében tizenöt évig érlelt szójaszósszal, és tradicionális minidesszertek.

A Millenárisra érkezik a legjobb olasz pezsgőházként emlegetett Ferrari is, amelynek válogatott tételeihez az éppen az ország legjobbjának választott Stand éttermet jegyző Széll Tamás és Szulló Szabina főz egy megismételhetetlen ebédmenüt. A színpadon mutatkozik be az albán Bledar Kola, aki a világ egyik legjobb éttermeként számon tartott koppenhágai Nomában gyűjtött inspirációt ahhoz, hogy hazája egyszerre balkáni és mediterrán hagyományait újraértelmezze, és ott lesz Max Stiegl is, aki a Fertő-tó melletti éttermében újítja meg Burgenland konyháját belsőségekkel és gőzgombócokkal.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Gourmet Fesztivál, Per-Anders Jörgensen, Luzia Ellert)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom