Close
Ezernyi dolog miatt érdemes Oroszországba utazni, kezdjük ezzel a hattal

Ezernyi dolog miatt érdemes Oroszországba utazni, kezdjük ezzel a hattal

Oroszország sokszínűségével, egyedülálló építészeti alkotásaival, természeti csodáival egyszerre ámulatba ejt és lehengerel.

Moszkva – Szent Bazil katedrális

A Moszkva szívében található, 1554–1561 között épült Szent Bazil katedrális Oroszország legfontosabb látnivalóinak egyike, ahová leginkább a székesegyház jellegzetes építészeti stílusa vonzza a látogatókat.

Úgy tervezték, hogy alakja egy máglya lángjához hasonlítson,

ez az építészeti megoldás pedig azóta is egyedülálló az egész világon.

Szentpétervár – Ermitázs Múzeum

A Szentpéterváron található, 1764-ben, Nagy Katalin által alapított Ermitázs Múzeumban a kultúrát és a művészeteket bemutató, több mint hárommillió darabos gyűjtemény látható, mely a világ különböző pontjairól származik.

A gyűjtemény hat épületből álló komplexumban kapott helyet, többek közt a Téli Palotában, az orosz uralkodók egykori rezidenciáján.

Kizsi-sziget

Oroszország Finnországgal és a Fehér-tengerrel határos, észak-nyugati régiójában, Karéliában található a Kizsi-sziget, amely leginkább egy lenyűgöző szabadtéri múzeumhoz hasonlít.

A mindössze ötszáz méter széles sziget régi, fából épült templomairól, épületeiről híres.

A leghíresebb része az ortodox fatemplom-együttes, és egy nyolcszögű harangtorony, melyek a 18. században épültek. Az 1714-ben épített harminc méter magas Preobrazsenszkij-templomot huszonkét, ugyancsak fából készült hagymakupola díszít. Különlegessége, hogy szeget vagy más fémalkatrészt nem használtak a megépítéséhez. A templom az UNESCO Világörökség védelme alatt áll.

Bajkál-tó

A Bajkál-tó a föld legmélyebb tava, vize rendkívül jó minőségű, és jellegzetessége, hogy negyven méterig átlátszó.

Számokban mérve: 636 kilométer hosszú és 25–79 kilométer széles tó átlagmélysége 744 méter, a legmélyebb pontján 1642 méter a meder a felszíntől.

Novgorod – Szent Szófia katedrális

Novgorod történelmi műemlékei az orosz kultúra legbecsesebb kincsei közé tartoznak. Az itt található Szent Szófia katedrális 38 méter magas, öt látványos kupolával díszített, nem mellesleg a legrégebbi templomi épület Oroszországban.

A katedrális három híres, díszes kapuja a 12. században készült.

Transzszibériai Expressz

A világ leghosszabb vasútvonalának része a Transzszibériai Expressz, amely Moszkvától Oroszország Kínával és Észak-Koreával határos városáig, Vlagyivosztokig halad.

A cárok útja néven is ismert vasútvonal építése III. Sándor cár uralkodása alatt vette kezdetét 1891-ben, majd fia, II. Miklós cár idején fejeződött be 1916-ban.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

Close