Close
Szentpétervárra kell majd utaznunk, ha Európa legmagasabb épületről csodálnánk meg a kilátást

Szentpétervárra kell majd utaznunk, ha Európa legmagasabb épületről csodálnánk meg a kilátást

Többszörös rekorder lesz (legalábbis egy darabig biztosan) az átadás előtt álló szentpétervári Lahta Center. Az orosz felhőkarcoló Európa legmagasabb épületének megtisztelő címét birtokolja majd, és a kontinens legmagasabban fekvő kilátójáról is itt nézhetünk körbe.

A nyolcvanhét emeletes komplexum 462 méter magasságban simogatja alulról a felhőket. Kolosszális méretei a világranglista tizenharmadik helyéhez elegendőek, már ami a legmagasabb épületek toplistáját illeti.

A Finn-öbölre néző felhőkarcoló az angol Tony Kettle építész íróasztaláról kelt életre.

Ide költözik leányvállalataival együtt az orosz ipari óriás, a Gazprom, de az irodákon kívül szálloda, planetárium, egészségügyi és sportközpont, amfiteátrum, továbbá kiállítótér is helyet kap.

Az említett turistalátványosságnak számító kilátót a Lahta Center nyolcvanhatodik emeletén alakítják ki. A látogatók gyorslifttel suhanhatnak fel ide mindössze alig néhány másodperc alatt, és nem csupán szabad szemmel csodálhatják meg Szentpétervár panorámáját, hanem a legmodernebb digitális teleszkópoknak köszönhetően a felnagyított képek mellett megismerhetik a város történetét.

2012-ben kezdték építeni a felhőkarcolót, de nem csupán magát a monstrumot, hanem a vadiúj városnegyedben ehhez kapcsolódóan metróállomást, buszmegállókat, parkolókat és aluljárókat is felhúztak.

A különös formavilágú főbejárat huszonnégy méteres magasságával egészen extra látványt nyújt majd, a látogatók összesen harmincnégy liften közlekedhetnek az 134 ezer négyzetméternyi üvegfelülettel bíró épületben.

Miután megtörténik a hivatalos átadási ceremónia, mintegy ötezer ember járhat a Lahta Centerbe dolgozni.

A munkaállomások mintegy háromnegyede természetes fényből részesül, tehát nem meglepő, hogy a Lahta Center a leggazdaságosabb felhőkarcolók listáján is előkelő helyen posztol majd.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Deezen)

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom