Close
Szentpétervárra kell majd utaznunk, ha Európa legmagasabb épületről csodálnánk meg a kilátást

Szentpétervárra kell majd utaznunk, ha Európa legmagasabb épületről csodálnánk meg a kilátást

Többszörös rekorder lesz (legalábbis egy darabig biztosan) az átadás előtt álló szentpétervári Lahta Center. Az orosz felhőkarcoló Európa legmagasabb épületének megtisztelő címét birtokolja majd, és a kontinens legmagasabban fekvő kilátójáról is itt nézhetünk körbe.

A nyolcvanhét emeletes komplexum 462 méter magasságban simogatja alulról a felhőket. Kolosszális méretei a világranglista tizenharmadik helyéhez elegendőek, már ami a legmagasabb épületek toplistáját illeti.

A Finn-öbölre néző felhőkarcoló az angol Tony Kettle építész íróasztaláról kelt életre.

Ide költözik leányvállalataival együtt az orosz ipari óriás, a Gazprom, de az irodákon kívül szálloda, planetárium, egészségügyi és sportközpont, amfiteátrum, továbbá kiállítótér is helyet kap.

Az említett turistalátványosságnak számító kilátót a Lahta Center nyolcvanhatodik emeletén alakítják ki. A látogatók gyorslifttel suhanhatnak fel ide mindössze alig néhány másodperc alatt, és nem csupán szabad szemmel csodálhatják meg Szentpétervár panorámáját, hanem a legmodernebb digitális teleszkópoknak köszönhetően a felnagyított képek mellett megismerhetik a város történetét.

2012-ben kezdték építeni a felhőkarcolót, de nem csupán magát a monstrumot, hanem a vadiúj városnegyedben ehhez kapcsolódóan metróállomást, buszmegállókat, parkolókat és aluljárókat is felhúztak.

A különös formavilágú főbejárat huszonnégy méteres magasságával egészen extra látványt nyújt majd, a látogatók összesen harmincnégy liften közlekedhetnek az 134 ezer négyzetméternyi üvegfelülettel bíró épületben.

Miután megtörténik a hivatalos átadási ceremónia, mintegy ötezer ember járhat a Lahta Centerbe dolgozni.

A munkaállomások mintegy háromnegyede természetes fényből részesül, tehát nem meglepő, hogy a Lahta Center a leggazdaságosabb felhőkarcolók listáján is előkelő helyen posztol majd.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Deezen)

Lahta center | épület | felhőkarcoló | oroszország | modern

FOLYTASD EZZEL

Tizenkét év után újra megnyílik Ázsia legnagyobb vasútállomása

Úszó „szigetvárost” épít az óceánszint emelkedése miatt a kedvelt luxusnyaralóhely

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom