Close
Szentpétervárra kell majd utaznunk, ha Európa legmagasabb épületről csodálnánk meg a kilátást

Szentpétervárra kell majd utaznunk, ha Európa legmagasabb épületről csodálnánk meg a kilátást

Többszörös rekorder lesz (legalábbis egy darabig biztosan) az átadás előtt álló szentpétervári Lahta Center. Az orosz felhőkarcoló Európa legmagasabb épületének megtisztelő címét birtokolja majd, és a kontinens legmagasabban fekvő kilátójáról is itt nézhetünk körbe.

A nyolcvanhét emeletes komplexum 462 méter magasságban simogatja alulról a felhőket. Kolosszális méretei a világranglista tizenharmadik helyéhez elegendőek, már ami a legmagasabb épületek toplistáját illeti.

A Finn-öbölre néző felhőkarcoló az angol Tony Kettle építész íróasztaláról kelt életre.

Ide költözik leányvállalataival együtt az orosz ipari óriás, a Gazprom, de az irodákon kívül szálloda, planetárium, egészségügyi és sportközpont, amfiteátrum, továbbá kiállítótér is helyet kap.

Az említett turistalátványosságnak számító kilátót a Lahta Center nyolcvanhatodik emeletén alakítják ki. A látogatók gyorslifttel suhanhatnak fel ide mindössze alig néhány másodperc alatt, és nem csupán szabad szemmel csodálhatják meg Szentpétervár panorámáját, hanem a legmodernebb digitális teleszkópoknak köszönhetően a felnagyított képek mellett megismerhetik a város történetét.

2012-ben kezdték építeni a felhőkarcolót, de nem csupán magát a monstrumot, hanem a vadiúj városnegyedben ehhez kapcsolódóan metróállomást, buszmegállókat, parkolókat és aluljárókat is felhúztak.

A különös formavilágú főbejárat huszonnégy méteres magasságával egészen extra látványt nyújt majd, a látogatók összesen harmincnégy liften közlekedhetnek az 134 ezer négyzetméternyi üvegfelülettel bíró épületben.

Miután megtörténik a hivatalos átadási ceremónia, mintegy ötezer ember járhat a Lahta Centerbe dolgozni.

A munkaállomások mintegy háromnegyede természetes fényből részesül, tehát nem meglepő, hogy a Lahta Center a leggazdaságosabb felhőkarcolók listáján is előkelő helyen posztol majd.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Deezen)

szentpétervár | modern | oroszország | kilátó | Lahta center

FOLYTASD EZZEL

Neogótikus toronyból lett elképesztő lakóépület az ikonikus Tribune Tower

Így néz ki Frank Sinatra egykori otthona

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram