Close
Pazarul ül bele a természetbe a világ egyik legjobb étterme

Pazarul ül bele a természetbe a világ egyik legjobb étterme

Egy 1917-ben épített korábbi katonai raktár a Noma új otthona. 

Søminedepotetnek hívták régen a dán haditengerészet által használt épületet, azt megelőzően pedig kétszáz éven át fontos része volt a grönlandi kereskedelmi útvonalnak, leginkább sózott halak exportálásában játszott vezető szerepet.

Napjainkban hosszú évekig elhagyatott épületként tengődött vadregényes környezetben, susogó fák között a tóparton.

Az évszázad eddigi legbefolyásosabb, két Michelin-csillagos vendéglátóhelye fennállása alatt négyszer nyerte el a világ legjobb étterme címet, két évvel ezelőtt mégis bezárt. Persze, ez nem a hanyatlás, hanem egy sziklaszilárd koncepció következménye: a René Redzepi által 2003-ban elindított eszme nem tíz-húsz évre, hanem több évszázadra tervez, ahhoz pedig folyamatos megújulás kell, és egy hely, ami ezt lehetővé teszi – írtuk még májusban a Noma megújulásáról.

Christianában húzták fel a kis faluként aposztrofálható, tradicionális északi stílusjegyeket magán hordozó épületetegyüttest,

melyet ki más is álmodott volna meg, mint korunk építészetének fenegyereke, Bjarke Ingels.

A hozzá köthető BIG a hét kis épületből álló élő és lélegző faluban külön fermentációs helyiséget, előkészítő konyhát, személyzeti étkezőt, üvegházat, pékséget és tesztkonyhát épített, illetve kialakított egy városi gazdaságot is, ahol a menü hozzávalóinak tizenöt százalékát meg tudják termelni.

Az enteriőrért felelős David Thulstrup főleg lakóterekből merített ihletet, ez pedig olyan jól sikerült, hogy minden tekintetben otthonos hely lett a Noma 2.0. Nincs például recepciója, és hidegburkolat helyett minden tömörfa padlóval borított.

A fő vendégtér, a negyven férőhelyes, pajtaszerű étkező teljes egészében fából készült. Inspirációért ebben az esetben a Royal Danish Academy of Fine Arts egyik helyszínéhez nyúlt, összesen negyvenhat köbméter tölgy felhasználásával alakította ki. A fának a bútorokat illetően is fajsúlyos szerep jutott, bár Redzepi kérésének eleget téve az egyszerű, időtálló dizájnt favorizálta. Az étkezőasztal fölötti lámpák mészkőből vannak, az étterem különböző pontjain pihentetett farönkök pedig a koppenhágai kikötőbe sodródott fenyőrönkökből állnak össze.

Számos érdekességet leginkább a konyhája tartogat, melyet az étterem szívében rendeztek be szándékosan úgy, hogy a vendégek belássanak a kulisszák mögé, és követhessék az ételek tálalásának folyamatát. Szintén nem hétköznapinak mondható, hogy egy hagyományos éttermi konyhával ellentétben alig-alig találunk rozsdamentes acélfelületet,

mert gyakorlatilag mindenhol tölgyfából készült elemek uralkodnak.

A méretes ablakoknak köszönhetően valamennyi helyiségben szívesen látott vendég a természetes fény, hogy a személyzet és a látogatók figyelemmel követhessék az időjárás alakulását, és persze elmerengjenek a táj szépségében.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Costarc.com)

FOLYTASD EZZEL
Ezért a magyar ékszertervezőért rajonganak New Yorkban
Ezért tart több mint száz éve a barcelonai Sagrada Família megépítése
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
Négy különleges whisky a whiskykészítés bölcsőjéből, a hűvös Skóciából...
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom