Szigorú korlátozásokra számíthatnak a Tádzs Mahalt meglátogató turisták

Indiai leglátogatottabb turistalátványosságát évente milliók keresik fel, ez a dömping pedig folyamatos állagromlást eredményez. Az épületegyüttes megóvása érdekében pénzbírságot vezetnek be.

A vészharangokat már tavaly megkongatták, az indiai Legfelsőbb Bíróság akkor ultimátumot adott a helyi vezetésnek, hogy minél hamarabb állítsák meg a hosszú ideje tétlenül figyelt állagromlást. A hatóságok naponta 40 ezerben maximalizálták a látogatók számát, illetve a belépők árát is megemelték.

A Tádzs Mahal kétségtelenül egész India, sőt a világ egyik legnépszerűbb turistalátványossága. A folyamatos tömeg nyilván nagymértékben járul hozzá a mauzóleum állapotának romlásához, amit a környéken zajló káros ipari tevékenységek tovább fokoznak.

Ennek tükrében nem csoda, hogy a világírű síremlék már 1996 óta a világ száz legveszélyeztetettebb műemléke között szerepel. A védelme érdekében most azt találták ki, hogy

pénzbüntetéssel sújtják azokat, akik három óránál több időt töltenek el az örök szerelem emlékművében.

A belépés idejét is szigorúan ellenőrizni fogják. Ha a látogatók nem érkeznek meg időben, új belépőt kell majd váltaniuk. Ha pedig nem hagyják el az épületet három órán belül, akkor távozáskor még egyszer ki kell fizetniük a belépő árát, ami nagyjából ötezer forintnak felel meg.

Ez is érdekelhet:

Kevés ponton intenzívebb az élet, mint Indiában

Kalkutta a színek, szagok, ízek, embertömegek hurrikánja, ami olyan erősségű, hogy a képernyőn keresztül is magával ragad.

(Képek: Getty Images)

pénzbüntetés | látványosság | turistaözön | elturistásodás | állagromlás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom