Close
Szeptembertől törvény írja elő, hogy a vonatokra is csak védettségi igazolvánnyal lehet felszállni Franciaországban

Szeptembertől törvény írja elő, hogy a vonatokra is csak védettségi igazolvánnyal lehet felszállni Franciaországban

Százezres tüntetések voltak a törvény ellen, de végül megszavazták.

A francia parlament hétfőn kora reggel elfogadta a Covid-igazolványról szóló törvényt, amely előírja, hogy egyebek mellett

belföldi utazáshoz és étterembe járáshoz is kötelező lesz igazolniuk az állampolgároknak, hogy be vannak oltva koronavírus ellen.

Emellett a védőoltást minden egészségügyi dolgozó számára kötelezővé teszik.

A CBS beszámolója szerint mindkét intézkedés tiltakozásokat váltott ki. Emmanuel Macron elnök és kormánya szerint azért van szükség a tevékenységek Covid-igazolványhoz kötésére, hogy megvédjék a veszélyeztetett lakosságot, és megelőzzék, hogy kórházakban felüsse a fejét a vírus, valamint hogy elkerüljék az újbóli lezárásokat.

A törvény előírja, hogy az egészségügyi ágazatban dolgozóknak szeptember 15-ig el kell kezdeniük az oltási folyamatot, különben felfüggesztést kockáztatnak. Emellett előírja, hogy

az éttermekbe, vonatokra, repülőgépekre és néhány más nyilvános helyre való belépéshez kötelező lesz felmutatni a Covid-igazolványt.

A törvény első körben a felnőttekre vonatkozik, de szeptember 30-tól minden tizenkét éves és idősebb személyre érvényes.

Szombaton mintegy 160 ezren demonstráltak Franciaországban a törvény elfogadása ellen; a tüntetések kapcsán az elnök kritizálta „azokat az embereket, akik az irracionális, néha cinikus, manipulatív módon mozgósítanak az oltás ellen”.

Nem csak a franciák szigorítanak: augusztus hatodikától az olaszoknál is kötelező lesz a védettségi kártya sok szolgáltatáshoz.

(Forrás: Telex, fotók: Unsplash)

utazás | vonat | étterem | macron | franciaország

FOLYTASD EZZEL

Ezekbe az európai városokba költözz, és ezekbe ne, ha külföldön kezdenél új életet

Itt az újabb járványhullám, ezért a maszk újbóli viselését javasolják Franciaországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram