Ez most a Közel-Kelet öt legdrágább épülete

A civilizáció kezdete óta rendkívül fontos szerepet töltenek be az épületek az emberiség életében. Egyfajta időbélyegként szolgálnak, amelyek végig kísérnek bennünket a fejlődésünkön keresztül a neandervölgyi barlangoktól kezdve a futurisztikus, határokat feszegető, monumentális létesítményekig. 

A Közel-Kelet az elmúlt tizenöt évben hihetetlenül nagy változáson ment keresztül a városképek tekintetében. Az építészeti innováció iskolapéldáivá váltak, nem véletlen, hogy a  dizájnturisták a régiót az építészek Disneyland-jének nevezték el. A látványos épületek azonban elképesztő összegeket emésztettek fel. Az öt legértékesebb komplexumon keresztül mutatjuk be, pontosan mennyit.

5. Katari Nemzeti Múzeum, 434 millió dollár (Doha, Katar)

A Közel-Kelet egyik legelbűvölőbb természeti kincsét, a sivatagi rózsát idézi a a Dohában található múzeum épületegyüttese. A sivatagi rózsa tulajdonképpen egy ásványkompozit, amelyben a kristályok virágformát öltenek. Ez ihlette a Jean Nouvel által tervezett négyszázharmincezer négyzetméteres múzeumot, amely jelenleg tizenegy galériának ad otthont.

A dohai pályaudvarral szemben elhelyezkedő múzeum szerkezete mesésen kapcsolódik, miközben nemcsak összeköttetést biztosít a vízparti negyeddel, de integrálja és újra is éleszti a környéket.

4. Louvre Abu Dhabi, 620+ millió dollár (Abu-Dzabi, Egyesült Arab Emírségek)

A Jean Nouvel által tervezett, kétszázhatvanezer négyzetméteres, mozaiktetővel fedett komplexum megépítése hozzávetőleg százmillió dollárba került. Ez azonban nem jelenti a teljes költséget. Abu-Dzabi ugyanis további ötszázhúsz millió dollárt fizetett azért, hogy a következő harminc évben használhassák a Louvre nevet.

3. Nagy Egyiptomi Múzeum, 1,08 milliárd dollár (Kairó, Egyiptom)

Az ír Heneghan Peng Architects tervezte a Nagy Egyiptomi Múzeumot, amelyre még 2003-ban írtak ki tervezőversenyt. Az építkezés 2005-ben kezdődött, de egymás után jöttek a kihívások, így a 2008-as pénzügyi válság, a 2011-es arab tavasz és a pandémia. Sok éves csúszás után végre a finisébe került a beruházás.

2. Burdzs Kalifa, 1,5 milliárd dollár (Dubaj, Egyesült Arab Emírségek)

A Burdzs Kalifa az emírség fényűző fejlesztésének ékköve, mely 2010-ben nyílt meg, és azóta a világ legmagasabb épületeként tartják számon. A Skidmore, Owings & Merrill Adrian Smith által tervezett épület megjelenését egy sivatagi virág ihlette, míg a csillogó üveghomlokzat a város vibráló energiáját tükrözi. Belül egy igazi metropolisz kel életre, luxusapartmanok, kilátókkal és világszínvonalú szolgáltatások várják a betérőket.

1. Emirates Palace, 3 milliárd dollár (Abu-Dzabi, Egyesült Arab Emírségek)

Érdekes módon a Közel-Kelet legdrágább épülete nem egyenlő a világ legmagasabb épületével. A pletykák szerint ugyanis az Emirates Palace megépítése kétszer annyiba került, mint a Budzs Kalifájé. Az enteriőr dekadens részletei, így az aranylemezes mennyezet és a több mint ezer Swarovski kőből álló csillár igencsak költségigényes volt.

(Forrás: Architectural Digiest, fotók: Getty)

egyesült arab emírségek | doha | katar | Kairó | közel-kelet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom