Járattörlésekre és vonatkimaradásokra kell számítani: ezek a közlekedési sztrájkok várhatók a hetekben

Nagy-Britanniától Belgiumon át Franciaországig sok helyen elégedetlenek a közlekedési dolgozók. Lássuk, mikor várhatóak fennakadások az utazásokban.

A londoni Heathrow határellenőrei április 29. és május 2. között szüntetik be a munkát a leépítési tervek miatt, majd május 3. és 18. között több, kisebb léptékű sztrájk okozhat további fennakadásokat a nemzetközi járatokban, köztük a tankolást végző személyzet május 4-én kezdődő, hetvenkét órás megmozdulása.

Az easyJettel és a TUI-val a gatwicki repülőtérről utazók készüljenek elemózsiával, mert az ételeket biztosító catering-dolgozók sztrájkolnak, április 26-től 29-ig, május 3-tól 6-ig és május 10-től 13-ig pedig a teherautó-sofőrök és a raktári dolgozók szüntetik be a munkát.

A brüsszeli Charleroi repülőtéren április végéig várhatók sztrájkok, a vendéglátó személyzet és a poggyászkezelők várhatóan május elején vonulnak ki, ha nem tapasztalnak javulást a munkakörülményeikben.

Április 25-re a francia légiforgalmi irányítók hirdettek sztrájkot, ami a nagyobb repülőtereken a járatok akár hetven százalékát is érintheti.

Ugyanakkor Franciaországban a tömegközlekedési dolgozók is bejelentették, hogy egészen szeptember 9-ig lehet számítani sztrájkokra, melyek a Párizst is magában foglaló Ile-de-France régió busz- és metróhálózatát érintik, többek között a nyári olimpia idején is.

Április 9-én azonban a francia szenátus törvényjavaslatot fogadott el, amely lehetővé teszi, hogy az állam minden évben meghatározott időszakokra megtiltsa a közlekedési sztrájkokat, hogy elkerülje a fennakadásokat a nagy események idején, mint amilyen a 2024-es olimpia is. A törvényjavaslatot Nemzetgyűlésnek is el kell fogadnia, addig is arra kérik a szakszervezeteket, hogy jó előre figyelmeztessenek, ha sztrájkra készülnek, és akkor is tartsák fenn a szolgáltatási minimumot.

Németországból viszont jó hírek érkeztek, mert a Deutsche Bahn megállapodott a mozdonyvezetői szakszervezettel, ami véget vetett az öt hónapig tartó tárgyalásoknak és sztrájkoknak. A megállapodás azt is jelenti, hogy legalább 2026 februárjáig nem kell újabb munkabeszüntetésekkel számolni. A Verdi szakszervezet szintén leállította a sztrájkokat a repülőtereken, miután sikerült megállapodnia a fizetésemelésekről.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

közlekedés | Európa | sztrájkok | közlekedési | reptér

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom