Szöveg: Gollob Lilla
Egy város vendéglátóhelyei minden érzékszervünket bevonva képesek átadni annak megismételhetetlen szellemiségét, és azokat a hatásokat, amelyek folyamatosan formálják. Madrid tökéletes példa erre: gazdag múltjának és multikulturális lakóinak találkozása egyedülálló hangulatot és ízvilágot teremt, amely egyszerre illeszkedik az európai trendekhez – például az aktuális natúrbor-lázhoz –, mégis megőrzi sajátos fűszerezését. Szakavatott madridi kalauzunk, Árgyelán Timi személyes kedvencei kapcsán most olyan autentikus éttermekbe, borbárokba és pékségekbe leshetünk be, amiket semmiképp sem érdemes kihagyni, ha éppen arra járunk.
Árgyelán Timi neve ismerősen csenghet: spanyol párjával, Joaquín Escrivával közösen egy rövid, de annál sikeresebb időszak alatt vezették Budapesten az Alma Nomad Bakeryt, egy új hullámos kézművespékséget. Székhelyüket első gyermekük érkezése idején áthelyezték Madridba, Joaquín szülővárosába, ahol újrakezdték az Almát, nemrég pedig egy nápolyi stílusú alternatív pizzériát is indítottak a közvetlen közelében. Jelenleg egy harmadik üzlethelyiség megnyitásán dolgoznak, és már három gyereket nevelnek a spanyol fővárosban, míg itthon a francia Lui pékség kapcsolódik Timi (táv)szakmai vezetéséhez.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
„Bevallom, sokszor van honvágyam, a vendéglátóhelyek hangulata és a kiszolgálás minősége viszont mindig kárpótol Madridban. A kommunikáció, a berendezés, a tálalás valahogy sokkal egyszerűbb és letisztultabb, nincsenek manírok és formális másolás. Itt is megvannak persze a világ nagyvárosaira jellemző trendek, de valahogy mindenki a saját útját járja.”
Timi nem csak saját vállalkozásaik miatt van nyakig benne a gasztronómiai kalandokban – maga is lelkes foodie, aki a szabadidejében gyakran „szomszédol más konyhájában”. Mindezt legszívesebben séta- vagy bringatávolságra teszi a bázisuktól, ami a Chamberíben, Madrid egyik legfelkapottabb negyedében található.
„Chamberí egy nyugis, családos, mégis pezsgő burok, a madridi Újlipótváros. Könnyű ide bebetonozódni: pár sarokra van az otthonunk, a pékség, a pizzázó, az ikrek bölcsije és a kedvenc helyeink. A többi vendéglátóval gyakran járunk át egymáshoz, és jó viszonyt ápolunk egymással.”
Araia
„Egy igazán eredeti hely: mediterrán, de nem spanyol konyha, fiatal tulajdonosokkal és ukrán séffel. A menü emiatt tele van kelet-európai, mediterrán elemekkel, a mákos desszertjük miatt egyszer még el is sírtam magam. Szuperek a natúr borok, fantasztikus a céklasaláta és a salottatatin!”
La Deseada
„A tulajdonosok egy ex-Alma-pék és egy ex-Alma-barista. A kávézót a saját pékségük látja el, pár utcával lejjebb pedig egy natúrbor-bárt is nyitottak, kizárólag katalán menüvel es többnyire katalán borokkal.”
Kitchen 154
„A Kitchen 154 egy apró stand a Vallehermoso piacon, ahol a thai, koreai és indiai konyha keveredik. Minden fogás csípős, így ha szereted az erős ízeket, itt semmivel sem lőhetsz mellé.”
Saku Izakaya
„Madrid egyik legjobb japán izakaya-étterme, ahol tényleg minden alkalommal minden egyes fogás lenyűgöz. Hetente legalább egyszer itt ebédelek, és sosem csalódom: a szójarámen, a japán curry, a szusibár, a gyoza és a japán krokett mind egyedülállóan finom.”
Formaje
„Clara Diez sajtboltja igazi kincs, tele különböző régiókból származó sajtokkal. Az egész helyből sugárzik a tulajdonosok ízlése, elhivatottsága és szakértelme. A sajtmanufaktúrákat személyesen kutatják fel, és az így megszerzett tudásukból egy gyönyörű könyvet is megjelentettek.”
Mercado de Chamberí
„Kicsi, fedett, helyi piac, ami többnyire a környékbeliek és az éttermesek kedvelt beszerzőhelye. Nem véletlen: itt van az egyik legjobb halválaszték egész Madridban, az osztriga pedig kötelező!”
Túl a Chamberín
La Alquimia
„Belvárosi borbár egy köpésre a Chamberítől. Nagyon kedves atmoszféra, nagyon finom borok, és nagyon kedves tulajdonosok.”
Farah
„Közel-keleti étterem a La Latina negyedben. Heba Kharouf palesztin séfnő először az otthonában adott vacsorákat, ebből nőtt ki a Farah. A menüt áthatja a palesztin történelem és kultúra, a knafeh és a kebab pedig egyszerűen leírhatatlan!”
Watts Cantina
„Az egyik legjobb madridi barista és szakács alapította a La Latinában. A bacon-tojás-juharszirupos reggelijük miatt azonnal a város első számú reggelizőhelyévé váltak, este pedig borbárra változnak, a canelek és croissant-ok helyét DJ-pult veszi át. Nem mellesleg a fantasztikus zenei ízlésük miatt napközben is elképesztő válogatásban szól a jazz. Már ezért is megéri betérni!”
Hermanas Arce
„Kicsit London, kicsit Párizs, kicsit Madrid. Egy nagyon tehetséges nővérpár vezeti a Salesas negyedben: gyönyörű, letisztult dizájn, fantasztikusan szép tányérok, mindig friss alapanyagok, isteni péksütemények, almatorta és scone. Imádom!”
A Roadster W ajánlása
Alma Nomad Bakery & Pizza Pronto
Mi pedig végül, de nem utolsósorban jó szívvel ajánljuk az Alma Nomad Bakeryt, ahol bio-kovászoskenyerek és gondosan készített, kézműves péksütemények várnak. Az enteriőr mintha Timiék otthonának a meghosszabbítása lenne: barátságos és eklektikus, ahol a korondi kancsók a világ különböző tájairól származó tárgyakkal vegyülnek. Legújabb különlegességük a Napóleon szelet, egy francia vaníliás krémes, amelynek a tökéletesítésén két évig dolgoztak.
A Pizza Pronto eközben csavar egyet a klasszikus nápolyi pizzán alternatív feltéteivel: sobrassada, a katalán kolbászkülönlegesség fügével vagy füstölt szardínia stracciatella di bufalával – garantált ízorgia! Az Alma Nomad Bakery és a Pizza Pronto könnyen összekapcsolhatók, hiszen Timi elmondása szerint legtöbben almás papírzacskóval a kezükben térnek be pizzáért. De fordított sorrendben, ebéd utáni desszertként is tökéletes kombináció egy kellemes madridi naphoz.
A cikk eredetileg a W by Roadster második print számában, a 2024-es Winter Issue-ban jelent meg.
kultúra | útikalauz | ajánlás | argyelán timi | utazás | alma nomad bakery
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Inspirál, feltölt, felszabadít – a W by Roadster magazin egy olyan univerzumba kalauzol, amiben szívesen létezünk. Magával ragadó egyéniségeket és sztorikat mutat be és kínál inspirációt a világ minden tájáról. Szofisztikált, könnyed és elegáns, akárcsak az olvasói.
Az 2024/1. szám tartalmából:
Ha nyár, akkor irány a mediterráneum: különböző alkotókon, helyeken és élményeken keresztül járjuk be a Mediterrán térség legvágyottabb helyeit. Gyönyörű enteriőröket mutatunk be a Balaton-felvidéktől Puglián át egészen Marokkóig, valamint elkalauzolunk a régió leggyönyörűbb hoteljeibe is. Izgalmas, kreatív nőkkel beszélgetünk művészetről, alkotásról és az élet művészetéről. Divatanyagunkban pedig a szabad, korlátok nélküli létezésre inspirálunk.