Close
Mire elég 24 óra Krakkóban, Lengyelország kulturális fővárosában?

Mire elég 24 óra Krakkóban, Lengyelország kulturális fővárosában?

Krakkó Lengyelország egyik legrégebbi városa, rengeteg látnivalóval, kulináris és kulturális különlegességekkel, ráadásul megfizethető áron.

Építészeti remekek a városközpontban

Krakkó ezeréves építészeti történelmét gyakorlatilag egyetlen fillér nélkül is megnézhetjük. Érdemes a városnézést a Wawel királyi kastélynál kezdeni, mely nemcsak elhelyezkedése miatt elképesztő, hanem azért is, mert

a román és gótikus építészet legkorábbi példája az országban.

Innen irány a város szívében található Rynek Glówny tér, ahol Krakkó változatos építészeti stílusai vonulnak fel. Érdemes bemenni a Szent Mária bazilikába is, ahol a világ legnagyobb késő gótikus oltárképe is megtalálható.

Szemben vele áll az egyszerű, zömök megjelenéséről könnyen felismerhető, román stílusú Szent Wojciech-templom, Lengyelország egyik legrégebbi temploma. A tér közepén megcsodálhatjuk ezen kívül a 16. századi Posztócsarnokot is, amely

hatalmas karzattal és látványos homlokzattal vonzza a tekintetet.

Változatos gasztronómiai kínálat

Krakkó éttermei és vendéglátóhelyei egész nap megfizethető áron várják a vendégeket. Reggelire kifejezetten ajánlott a jó erős kávé mellé egy fahéjas sütemény, vagy egy tökéletesre sült sajttorta.

Ebédre jó választás lehet a káposztás tészta, vagy a különböző töltelékekkel kérhető pierog,

például az elegáns, neoklasszikus dizájnú Mieta Restobar-ban. Uzsonnára a lengyel pizza sem okoz csalódást, főként, ha a Zapiekanki éttermében kóstoljuk meg a Plac Nowy-n.

“”

A vegánok és a vegetariánusok is megtalálják ott a számításaikat vacsoraidőben is, egy nemrégiben készült tanulmány szerint ugyanis a város a legolcsóbb vegán célpont egész Európában. Érdemes betérni a Youmiko-ba egy vegán sushiért, vagy a Glonojad kávézóba, ahol burgonyás palacsintát, falafelt és különböző leveseket szolgálnak fel.

Krakkóban a városnézést akár a szállodákra is tematizálhatnánk, hiszen számos különleges hotel működik a városban. Ebben a cikkünkben a szocializmust újragondoló szállodát mutatunk be, itt pedig egy olyan hotelről mutatunk látványos képeket, amely elbűvölően keveri a régit az újjal. Ez a szálloda pedig szabályosan összemossa Lengyelországot Kínával, nem csoda, hogy elsősorban a városba érkező kínaiakra koncentrál.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

városnézés | krakkó | nagy sztori | Lengyelország

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A Himalája titkos paradicsomai, melyeket csak vészterhes időkben lehet felfedezni

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram