Kudarcot vallott termékekből látható szokatlan kiállítás Budapesten

Több mint kétszáz tárgyat birtokol a Museum of Failure, azaz a Kudarc Múzeuma, és a világ minden tájáról származó termékek és szolgáltatások évről évre bővülnek. A kudarc azonban nem egyenlő a bukással, vallja a kiállítás, ami augusztus 25-ig látható lesz Budapesten.

A Museum of Failure-t 2017-ben alapította Simon West klinikai pszichológus, koránt sem a gúnyolódás szándékával. Eleve viszonylagos, mi számít sikernek, bukásnak vagy épp normál kimenetelnek, mindenesetre West olyan termékeket válogat be a gyűjteménybe, ami a várakozásokhoz képest bukásnak számít.

Ehhez tudnunk kell, hogy a fejlesztések döntő többsége, 80-90 százaléka bukásnak számít, ugyanakkor előrelépni (sőt, megmaradni) csak az tud, aki innovál, azaz a bukás természetes része a folyamatnak – más kérdés, hogy a cégek nem verik nagy dobra a kudarcaikat. Ezen a kiállításon viszont

„több olyan tárggyal is lehet találkozni, amelyek körül hatalmas hype volt, napjainkban is viszonylag gyakran lehet vele találkozni, de a várakozásokhoz képest csúnyán leszerepelt”

– idézte Westet az Énbudapestem. A kiállítást számos idézet kíséri, ezek pedig egytől egyig nyomatékosítják, hogy sokkal inkább átgondolásra érdemes történetként tekint a sikertelennek bizonyult termékekre, mintsem egyszerűen kinevetné azokat. Csak egy példa a múzeum közösségi oldaláról: „Ha megromlik a tej, joghurt lesz belőle. A joghurt értékesebb, mint a tej. Ha tovább romlik, sajt lesz belőle. A sajt értékesebb, mint a joghurt és a tej. (...) Kolumbusz Kristóf navigációs hibát követett el, aminek köszönhetően felfedezte Amerikát.”

A cél termékeny vitát kezdeményezni a kudarcokról, értelmes kockázatvállalásra ösztönözni, és persze felhívja a figyelmet arra, hogy kudarcok nélkül nincs haladás.

A tárgyak zömét az Ebayen és különböző fórumokon szedte össze West, de különböző ajánlásokból is érkezett ez-az. Látható a Colgate hírhedt mirelit lasagna terméke, Donald Trump saját Monopoly társasjátéka (meg még több egyéb tárgy tőle), és olyan világmárkák sikertelen próbálkozásai is, mint az Apple, a Sony vagy a Microsoft. Vagy éppen ez a csinos, hordozható Sound Burger:

Egymás mellett ül békésen a Coca-Cola Blak, azaz a cég kávés itala, és a színtelen Pepsi Crystal – mindkettő bukás lett, de mindkettő történetéből lehet tanulni.

A korábban szinte kizárólag világvárosokban látható kiállítást nyolc kategóriára osztották (így Rossz íz, Orvosi balesetek, Hiba a mozgásban), ezekben augusztus 25-ig Budapesten, a Múzeum körút 37. alatt mélyedhetünk el, szerdán és csütörtökön 11.-től 19-ig, péntektől vasárnapig 10-től 19-ig. A beugró felnőtteknek 6450 forint, diákoknak, nyugdíjasoknak 4490, gyerekeknek 3490.

(Forrás: Énbudapestem, fotó: Museum of Failure)

kudarc múzeum | múzeum | Museum of Failure | kiállítás | budapest

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom