Kiderült, honnan érkezik Magyarországra a legtöbb külföldi ingatlanvásárló

Kevés külföldi vásárol Magyarországon ingatlant, akik mégis, azok jellemzően elsősorban Budapestet, a határ menti településeket és a tradicionális üdülőövezeteket kedvelik.

Mint az Otthon Centrum (OC) közleményéből kiderül, a magyarországi ingatlanpiacot nem a külföldiek pörgetik, az év első hét hónapjában az ingatlanirodánál megfordult ügyfeleknek mindössze 2,6 százaléka volt külföldi állampolgár.

A határon túlról érkezett vásárlók közül viszont a németek a legaktívabbak, az OC közreműködésével lebonyolított adásvételeknél a külföldi vevők harminc százaléka érkezett Németországból.

A külföldieket nemzetiségük alapján összegző tranzakciós listán a szlovákok a második, a románok pedig a harmadik helyen állnak. Ugyanakkor érkeztek vevők Európa számos országából a magyar piacra, és akadt példa Amerikából, Vietnámból, Izraelből, de még Egyiptomból érkezett vásárlóra is.

A külföldi állampolgárok jellemzően a közép-magyarországi régiót kedvelik, a kiemelt célpont Budapest, itt vett vagy bérelt lakást majdnem minden második külföldi.

A határon túlról érkezettek körében népszerűek a határ menti települések is, például: Vízvár, Babócsa, Murakeresztúr, Lenti. Ugyanakkor szó sincs arról, hogy a határ menti települések ingatlanjait koncentráltan felvásárolnák a külföldiek, inkább elszórt, eseti vásárlások jellemzőek.

Az üdülőövezetek szintén a külföldiek kedvelt célpontjai, a Balaton és a Velencei-tó a sláger: Siófokon, Zamárdiban, Gárdonyban is vásároltak az idén külföldiek.

Ugyanakkor a külföldieket más érdekli az ingatlanpiacon, mint a magyar vevőket: vásárlásnál 52,2 százalék választ használt házat és 35 százalék téglalakást, míg új építésű ingatlanba 13 százalék fektet. A panellakás vásárlása nem opció számukra. Bérlésnél a használt lakások viszik a prímet: a külföldiek 61 százaléka tégla, 13 százaléka a panel mellett dönt.

Ha te is külföldi költözést fontolgatsz: ilyen árakon lehet lakást kivenni a környező fővárosokban, ebben az országban pedig szinte minden külföldi megtalálja a számításait.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

 

vásárlás | ház | külföldiek | lakás | ingatlan

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom