Ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés Magyarország iránt idén ősszel ebben a két országban

A KSH és az MTÜ is közzétette a szeptemberi turizmusra vonatkozó adatait, melyekből úgy tűnik, a folytatódó nyár jó hatással volt az utazási kedvre.

A KSH szerint 2023 szeptemberében a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 9,4, a vendégéjszakáké 5,8 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Ezen belül a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,2 százalékkal csökkent, a külföldieké tizenhárom százalékkal emelkedett.

Ami a 2023. januárja és szeptembere közötti időszakot illeti az előző év azonos időszakához képest: most 1,2 százalékkal több, összesen 32,5 millió vendégéjszakát regisztráltak a turisztikai szálláshelyeken. A belföldi vendégek hét százalékkal kevesebb, a külföldiek tizenhárom százalékkal több vendégéjszakát (17,4 millió, illetve 15,1 millió) töltöttek el itt.

Szeptemberben nagy volt az utazási kedv

Szeptemberben a vendégéjszakák hetvenkét százalékát adták a kereskedelmi szálláshelyek, ahol a forgalom 3,9 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken tizenegy százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban. A belföldi vendégek száma 0,6 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké 1,2 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

A vendégek száma 762 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké közel 1,7 millió volt. Ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 564 ezer vendéget és 1,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 67 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 3,8 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 1,4 százalékkal nőtt 2022 szeptemberéhez mérten.

A külföldiek egyre jobban szeretik az országot ősszel

A külföldi vendégek száma huszonkét, a vendégéjszakáké tizenhárom százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 663 ezer vendég 1,8 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül ötszázezer vendéget és 1,3 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak.

Utóbbiak hetvennyolc százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma tizenkét százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma huszonegy százalékkal bővült 2022 szeptemberéhez mérten.

Nőtt a szálláshelyek bevétele

A KSH jelentése kitért ara is, hogy 25 697 turisztikai szálláshely, ezen belül 2779 kereskedelmi, illetve 22 918 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. A kereskedelmi szálláshelyek közül 982 szálloda és 1152 panzió volt nyitva szeptember egy részében vagy egészében.

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel ötvenötmilliárd forint volt, ez folyó áron huszonyegy százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 5,9 százalékkal kevesebbet, közel 2 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken.

A legnépszerűbb helyek

A Balaton szeptemberben is rengeteg turistát köszönthetett, a legnépszerűbb turisztikai térségként a vendégek tizenkilenc százalékát itt regisztrálták. Ezt követte a Mátra-Bükk, Budapest környéke, valamint Debrecen és térsége. Budapest után a tíz legtöbb vendégéjszakával büszkélkedő település döntően fürdőváros volt: Hévíz, Hajdúszoboszló, Balatonfüred, Bük, Siófok, Zalakaros, Debrecen, Zánka, Szeged és Eger.

A belföldiek Balatonfüredet, Zánkát és Hajdúszoboszlót részesítették leginkább előnyben, míg a külföldiek Hévízt, Büköt és Hajdúszoboszlót választották.

A két legnépszerűbb turisztikai térségben, a Balaton és a Mátra-Bükk turisztikai szálláshelyein a belföldivendég-éjszakák huszonhat, illetve tíz százalékát regisztrálták, Budapest részesedése tizenegy százalék volt.

A külföldivendég-éjszakák ötvenhét százalékát regisztrálták Budapest turisztikai szálláshelyein  regisztrálták, a legnépszerűbb turisztikai térség pedig a Balaton volt, tizenhárom százalékos részesedéssel.

Így állunk most 2019-hez képest

Az NTAK adatai szerint 2,2 millió vendégéjszakát regisztráltak a fővároson kívüli szálláshelyeken, így az ősz első hónapja mind a tavalyinál, mind a 2019-es adatoknál erősebb vidéki vendégforgalmat eredményezett.

Csaknem tizenöt százalékkal több belföldi vendég indult útnak a 2019-esnél, akik összesen másfélmillió éjszakát töltöttek a vidéki szálláshelyeken. Ez tíz százalékos emelkedést mutat a 2019-es rekordévhez képest.

Ezekből az országokból érkeztek a legtöbben

A nemzetközi vendégek elsősorban a szomszédos és közeli országokból érkeztek, de pihentek vidéki tájainkon izraeli, holland, brit és kínai turisták is. Szeptemberben 226 országból érkeztek külföldi vendégek, elsősorban Németországból, Csehországból, az Egyesült Királyságból, Lengyelország ból és az Amerikai Egyesült Államokból.

Döntő többségük a fővárosba érkezett, ahol az általuk eltöltött egymillió vendégéjszaka tizenhét százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti adatot. Mind a négy top-küldőországból jelentős bővülést tapasztaltak a fővárosi szálláshelyek, a német forgalom csaknem húsz százalékkal, a cseh tizenöt százalékkal, a lengyel pedig huszonthat százalékkal múlta felül az egy évvel ezelőttit.

A legnagyobb növekedést ugyanakkor Kínából és Dél-Koreából mérték, ahonnan közel a négyszeresére, illetve a duplájára emelkedett a vendégéjszakák száma.

Ha te is kedvet kaptál az utazáshoz, ez a magyar falu éppen nemrég kapott rangos nemzetközi turisztikai díjat, ezek pedig 2024 legizgalmasabb úti céljai lesznek.

(Forrás: MTI, MTÜ, KSH, képek: Getty Images)

szeptember | szálláshelyek | utazások | vendégéjszakák | forgalom

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom