Close
Luxus bormárkával vívott ki nemzetközi elismerést a különc magyar borász

Luxus bormárkával vívott ki nemzetközi elismerést a különc magyar borász

Saját márkával, és itthon még kevesek által ismert, úgynevezett egészséges borral ér el újabb sikereket Szokolai Máté borász, akit eddig elsősorban a legjobb minőségű és legkülönlegesebb tételeket forgalmazó projektjéről ismerhettünk.

Szokolai Máté több mint egy évtizede van jelen a magyar boréletben, különböző pozíciókban és vállalkozásokban. Elsősorban rendezvényes, vendéglátópari és kereskedelmi vonalon ért el sikereket. Máig emlékezetesek a Wine Porn és a Matt & Matt Champagne and Wine Event márkanév alatt futó, Boldizsár Mátéval közösen szervezett exkluzív kóstolóestjei. Több neves külföldi és magyar étteremnél és bárnál is megfordult, együttműködött Benkő Zoltánnal a Laci! Konyha!-nál, és vezette többek közt az Innio nemzetközi borbárt. Eközben megszerezte az elvárható WSET diplomákat.

Szokolai új projektje 2016-ra datálódik, amikor a sors úgy hozta, hogy a 2000-es lélekszámú Tállyán vett fél hektárnyi földet, a Hetény dűlőn. A Chateau Mate márkanevet egy elképzelt kastély ihlette, a sors különös bája, hogy később a környéken a címkén szereplőhöz megszólalásig hasonlító épületet talált. A föld vásárlásakor az eladónak egyetlen kikötése volt, a harminc-hatvan éves tőkéket nem vághatja ki az új tulajdonos. Máténak esze ágában sem volt. Furmint és hárslevelű házasításával készít száraz fehérborokat, csakis természetes védekezés mellett, hozamkorlátozott, néhány száz palack erejéig terjedő éves mennyiségben. Szokolai Máté nagy jelentőséget tulajdonít az érleléshez és tároláshoz használt hordóknak is, de a szakmai javaslatot is bátran felülbírálja, ha a megérzései mást mondanak.

Az idei még nehezebb év volt, a 2020-as termésből összesen egyhordónyi bor készül, alig pár százan lesznek majd, akik kóstolhatják. Természetesen ezeket a borokat nem a plázákban, a szupermarketek polcain találjuk. A korábbi évjáratok, melyekből szintén kis darabszámban palackoztak Mátéék – legkevesebb negyvenkettő, legtöbb alig hatszáz – harmada már gazdára talált. Máté úgy vallja, a természeten, a baráti segítségen, leginkább a Jóistenen múlik minden, mégis a szakmailag állított saját elvárásait tartja szem előtt, és nem fog vegyszerekkel dolgozni. Így szeretné a legjobb minőséget kihozni.

Önmagának öt évet adott, hogy ezen elvek mentén is a világ élvonalához tartozó bort készítsen, és a siker a vártnál is hamarabb megmutatkozott. Az elmúlt időkben az általa legtöbbre becsült nemzetközi ítészeknek küldött kóstolói mind kilencven pont fölötti értékelést hoztak.

Szokolai Máté olyan bort alkotott, mely egyetlen szempillantás alatt a világ top borai közé került, egyből a legfelső tíz százalékba.

Köszönhető ezt elsősorban Jancis Robinson (Master of Wine) nemzetközi borszakértő és publicistának, aki húszból tizenhét pontra értékelte borát, akinél szinte a tizennyolc pont már a plafon, valamint Ned Goodwinnak, (Master of Wine), aki kilencvennégy pontot adott a százból.

Ez is érdekelhet:

bor | minőségi | top | borászat | szokolai máté

FOLYTASD EZZEL

Amikor benyitottam, azt hittem, hogy Olaszországban vagyok

Újra és újra megdöntik az egy nap alatt felkeresett kocsmák világrekordját

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ha imádod a legminőségibb dizájnt, ez a hazai lakberendező cég lesz a mennyországod
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom