Close
Mik a Beaujolais borok, és miért imádjuk őket?

Mik a Beaujolais borok, és miért imádjuk őket?

Minden évben egy perccel az után, hogy november harmadik csütörtökén éjfélt üt az óra, valami egészen különleges dolog történik Burgundiában. Megnyílnak a pincék, elstartolnak a webáruházak, útnak indulnak a kamionok, hogy aztán borrajongók ezrei vessék rá magukat az újborokra, azaz a Beaujolais Nouveau-kra.

Ebben az időszakban hagyományosan szüreti fesztiválok százait rendezik, hogy megünnepeljék a sikeres termést és az újborok elkészültét, az idei év ezt a hagyományt is keresztülhúzta.

De sem a franciáknak, sem pedig a borkedvelő európaiaknak nem kell lemondaniuk arról, hogy megkóstolják a borrégió legjobb újdonságait.

A Beaujolais Nouveau olyan, mint a foci: vagy utálja az ember, vagy a rabjává válik. Az alig hat-nyolc hetes borok ugyanis a gyors erjedési folyamat révén nem hasonlíthatók az érettebb társaikhoz,

ugyanakkor a tanninok viszonylagos hiánya miatt nagyon frissek, gyümölcsösek, és tökéletes aperitifként szolgálhatnak.

Különlegességük, hogy amilyen gyorsan elkészültek, olyan gyorsan el is fogynak, hiszen a tradicionális újborokat még abban az évben megisszák, amikor az előállításukhoz felhasznált szőlőket leszüretelték.

A Beaujolais borokat úgynevezett szén-dioxidos maceráció során állítják elő. A szőlőfürtök egészben kerülnek bele óriási rozsdamentes acélkádakba, a gyümölcs súlyától pedig az alul lévő szőlőszemek összetörnek, a levük kifolyik és erjedésnek indul. A folyamat során szén-dioxid keletkezik, úgynevezett szénsavköpeny alá vonja a többi szőlőfürtöt, aminek következtében a szemeken belül is megindul az erjedés. A meghatározott erjedési idő elteltével szakaszosan préselik le a szőlőt, hogy az alkoholos erjedés befejeződhessen.

Speciális fajtája a Beaujolais Crus, melyet kizárólag gamay szőlőből állítanak elő hagyományos fermentációs eljárással. Ezt a speciálist újbort kizárólag tíz francia faluban gyártják, így meglehetősen nehezen és borsos áron lehet hozzájutni. A Beaujolais-kat érdemes tizenegy-tizenhat fok közötti hőmérsékletre behűteni, fogyasztáskor pedig különleges sajtokkal, sovány húsokkal társíthatjuk.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Pixabay)

borok | beaujolais | francia | franciaország | bor

FOLYTASD EZZEL

Luxus utasellátó nyílt a csopaki vasútállomáson

Harmincöt perc alatt elkészül a legmegúszósabb karácsonyi menü

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram