Close
Mik a Beaujolais borok, és miért imádjuk őket?

Mik a Beaujolais borok, és miért imádjuk őket?

Minden évben egy perccel az után, hogy november harmadik csütörtökén éjfélt üt az óra, valami egészen különleges dolog történik Burgundiában. Megnyílnak a pincék, elstartolnak a webáruházak, útnak indulnak a kamionok, hogy aztán borrajongók ezrei vessék rá magukat az újborokra, azaz a Beaujolais Nouveau-kra.

Ebben az időszakban hagyományosan szüreti fesztiválok százait rendezik, hogy megünnepeljék a sikeres termést és az újborok elkészültét, az idei év ezt a hagyományt is keresztülhúzta.

De sem a franciáknak, sem pedig a borkedvelő európaiaknak nem kell lemondaniuk arról, hogy megkóstolják a borrégió legjobb újdonságait.

A Beaujolais Nouveau olyan, mint a foci: vagy utálja az ember, vagy a rabjává válik. Az alig hat-nyolc hetes borok ugyanis a gyors erjedési folyamat révén nem hasonlíthatók az érettebb társaikhoz,

ugyanakkor a tanninok viszonylagos hiánya miatt nagyon frissek, gyümölcsösek, és tökéletes aperitifként szolgálhatnak.

Különlegességük, hogy amilyen gyorsan elkészültek, olyan gyorsan el is fogynak, hiszen a tradicionális újborokat még abban az évben megisszák, amikor az előállításukhoz felhasznált szőlőket leszüretelték.

A Beaujolais borokat úgynevezett szén-dioxidos maceráció során állítják elő. A szőlőfürtök egészben kerülnek bele óriási rozsdamentes acélkádakba, a gyümölcs súlyától pedig az alul lévő szőlőszemek összetörnek, a levük kifolyik és erjedésnek indul. A folyamat során szén-dioxid keletkezik, úgynevezett szénsavköpeny alá vonja a többi szőlőfürtöt, aminek következtében a szemeken belül is megindul az erjedés. A meghatározott erjedési idő elteltével szakaszosan préselik le a szőlőt, hogy az alkoholos erjedés befejeződhessen.

Speciális fajtája a Beaujolais Crus, melyet kizárólag gamay szőlőből állítanak elő hagyományos fermentációs eljárással. Ezt a speciálist újbort kizárólag tíz francia faluban gyártják, így meglehetősen nehezen és borsos áron lehet hozzájutni. A Beaujolais-kat érdemes tizenegy-tizenhat fok közötti hőmérsékletre behűteni, fogyasztáskor pedig különleges sajtokkal, sovány húsokkal társíthatjuk.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Pixabay)

FOLYTASD EZZEL
Immár három Sfinx őrzi az Operát – Bemutatkozik a Sfinx Gin & Wine Bar
Hét aranyszabály a tökéletes sült hal elkészítéséhez
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom