Close
Új-Zélandi borok, amelyek meghódították a világot

Új-Zélandi borok, amelyek meghódították a világot

Új-Zéland az elmúlt húsz-huszonöt évben mindent megtett annak érdekében, hogy az éghajlati adottságaik alapján ideális szőlőfajból, a sauvignon blanc-ból készült boraik a piac élére repítsék őket.

Hogy lőjön fel egy ország egy szőlőfajtát a világ tetejére?

Az első új-zélandi szőlőtőkét az 1800-as évek elején telepítették, és még több mint százötven év elteltével sem tudott igazán nagy területeken elterjedni, hiszen az 1960-as években is csupán négyszáz hektáron folyt a szőlőtermesztés. Az időjárási körülmények a szigetországban Németországhoz hasonlóak,

ezért a borászatok kezdetben a rizlingszilváni felé nyitottak, ami azonban nem hozta meg az átütő sikert.

1975-ben alapították meg a hivatalos borászokat tömörítő egyesületet, a Wine Institute of New Zealandot, a borászatoknak pedig kötelezővé tették a szakmai szervezetbe való belépést. A fejlődés ettől kezdve dinamikus volt. Az 1980-as években a chardonnay felé nyitottak, máig is ez az országon belül a legnépszerűbb, és legnagyobb területen termő szőlőfajta. Az igazi áttörésre azonban még mindig várni kellett.

A tökéletes szőlőfajta

A földrajzi elhelyezkedést, a talajt, és éghajlati adottságokat elemzve végül úgy döntöttek, hogy elkezdenek tudatosan foglalkozni a sauvignon blanc-nal. A szakmai munkát az állam is segítette,

a 2000-es évek elejére pedig az új-zélandi sauvignon blanc berobbant a nemzetközi borpiacra, hogy aztán mára Magyarországot is meghódítsa.

Hazánkhoz képest azonban még mindig fele akkora területen zajlik a termelés, és leginkább exportra készítik termékeiket. A borok viszont olyan hihetetlenül népszerűek, hogy már palackozást megelőzően le vannak kötve a rendelések. Az új-zélandi borokat az erős illat és ízanyag, valamint a markáns savak jellemzik.

Ezeket kóstold!

A tavalyi szüret egyértelmű győztese a Marlborough borvidékről származó Mount Vernon Sauvignon Blanc 2019, amely egyetlen borként volt képest arra, hogy vakteszten megverje a világhírű Matuát. Illatában a vágott füvek, a fehér paprika és frissen facsart lime aromái köszönnek vissza, ízében pedig erős citrusosságot és roppanós savasságot érezhetünk, szép testességgel párosulva.

Marlborough-tól nem messze, a déli sziget északnyugati csücskében található a Nelson borvidék, ahol a kötelező új-zélandi illat- és zamatminták mellett markáns ásványosság és némi sósság is jellemzi a borokat. Tökéletes példa erre a Middle-Earth Sauvignon Blanc 2019, amelynek ízvilágát a negyven napig tartó aszály is alakította. A borban tökéletesen megmutatkoznak a perzselt kövek, a csalán és a nyári virágok aromái, a savas és sós jegyek pedig rendkívül hosszú karakteres utóízt adnak a bornak.

A legnagyobb mennyiségben termesztett vörös szőlőfajta a pinot noir, amely a sauvignon blanc mellett a másik legerősebb exportcikke az új-zélandi borászatoknak. A Marlborough borvidéken gyártott Framingham Nobody’s Hero Pinot Noir 2018 egy bohókás, könnyed, jó ivású bor, amelyet a zamatos és vibráló ízek, a gyengéd tanninok és a hosszan elnyúló ízélmény jellemez.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

 

 

szőlő | bor | palack | borkóstoló | borok

FOLYTASD EZZEL

Ezek a világ legjobb gasztrofesztiváljai

Kiderült, melyik a világ legjobb steakje

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram