Close
A legtökéletesebb bor és sajt-kombinációk

A legtökéletesebb bor és sajt-kombinációk

A franciák azt vallják: a bor, a sajt és a kenyér hármasa maga a Szentháromság, hiszen tökéletesen ki tudják egészíteni egymás ízvilágát. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy hogyan társítjuk őket. Bajkai Zsolt borszakértővel válogatunk a legtrendibb hazai borok közül, hogy aztán megtaláljuk a hozzájuk leginkább passzoló sajtokat.

A legfrissebb páros

A kecskesajt friss, üde ízvilága és Légli Géza pincészetének 2019-es remeke, a Kislaki Jánoshegy Sauvignon Blanc elképesztő ízkavalkádot kelt.

A száraz fehérbor zöldfűszeres, csalános ízvilágában érett savak fedezhetők fel, a kissé pikáns aromák mellett egyértelmű gyümölcsösség dominál.

Testes, de még mindig könnyed

A komoly, nagy beszélgetések mellé a legjobb társ a 2018-as Szentesi Pinot Noir, amelyhez érdemes a brie típusú sajtok közül a kevésbé érlelteket választani.

A száraz rozébor Szentesi József etyeki borász munkáját dicséri, amelyben a fahordós erjedésnek és érlelésnek köszönhetően a bogyós gyümölcsök mellett hordófűszerek ízei is fellelhetők.

Az érett ízek

Ha azonban domináns ízekre vágyunk, szerezzünk be kékpenészes sajtokat, és mellé Kardos Gábor 2018-as, késői szüretelésű Tündérmese nevű borát Mádról. Igazi könnyed gyümölcsbomba, melynek illatában a trópusi gyümölcsök, így a licsi, a jázmintea is megjelenik, de ízvilágágban az őszibarack, a sárgabarack, a körte és a mangó jegyei azonosíthatók.

A kékpenészes sajtok esetében azonban fontos, hogy szem előtt tartsunk egy aranyszabályt: minél érettebb a sajtunk, annál inkább menjünk el a nagyobb maradékcukor-tartalmú tokaji borok felé, válasszunk Édes Szamorodnit vagy Aszút!

Ez is érdekelhet:

(Illusztrációk: Getty Images, Pixabay, Unsplash)

sauvignon blanc | borajánló | gyümölcsös bor | pinot noir | bor

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram