Close
Azt kérik a franciáktól, egyenek több sajtot

Azt kérik a franciáktól, egyenek több sajtot

Eddig is imádták a sajtokat, de most rá kell tenniük egy lapáttal, ha meg akarják menteni a tradicionális manufaktúrákat.

Utóbbiak nehéz helyzetét természetesen a koronavírus-járvány okozza: nagyjából március közepe óta a piacok és a sajtkereskedők bezárásával ugyanis sokkal kevesebb sajtot vásároltak Franciaországban, mint előtte. Mindez a tejipart is érintette, ezért a Terre de Lait tejipari kollektíva arra kéri a franciákat,

hogy aki megteheti, szolidaritásból vásároljon és egyen francia sajtot, ezzel is támogatva a hagyományos sajtkészítőket.

A Terre de Lait által nemrég indított kampányt a francia fromagisson kifejezéssel reklámozzák, ami a fromage (sajt) és az agissons (cselekedjünk) szavakból áll össze. Az akció jó néhány tradicionális sajtkészítő régióra – Saint-Nectaire, Camembert, Reblochon – próbálja irányítani a figyelmet, az embereket pedig arra ösztönzi, hogy ne érezzék magukat bűnösnek a francia sajtkészítők helyzete miatt.

Az éttermek és üzletek bezárása óta bizonyos ikonikus francia sajtok eladása hatvan százalékkal csökkent. Ezért hirdették meg a kampányt, és azon dolgoznak, hogy Franciaország továbbra is az ezer sajt hazája maradjon. A helyzet viszont kritikus és gyors beavatkozást igényel, mert némely kultikus sajtokat kizárólag az ország meghatározott régióiban készíthetik, szigorú szabályok betartásával.

Nem a franciák az egyetlenek, akiknél a tradicionális ételek sorsa rosszra fordult: a szomszédos Belgiumban például a burgonyatöbblet miatt arra kérte az embereket a kormány, hogy fogyasszanak több sült krumplit.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Matadornetwork, fotók: Unsplash)

koronavírus | franciaország | kampány | tradícionális | járvány

FOLYTASD EZZEL

Amikor benyitottam, azt hittem, hogy Olaszországban vagyok

Újra és újra megdöntik az egy nap alatt felkeresett kocsmák világrekordját

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ha imádod a legminőségibb dizájnt, ez a hazai lakberendező cég lesz a mennyországod
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom