Mik a Beaujolais borok, és miért imádjuk őket?

Minden évben egy perccel az után, hogy november harmadik csütörtökén éjfélt üt az óra, valami egészen különleges dolog történik Burgundiában. Megnyílnak a pincék, elstartolnak a webáruházak, útnak indulnak a kamionok, hogy aztán borrajongók ezrei vessék rá magukat az újborokra, azaz a Beaujolais Nouveau-kra.

Ebben az időszakban hagyományosan szüreti fesztiválok százait rendezik, hogy megünnepeljék a sikeres termést és az újborok elkészültét, az idei év ezt a hagyományt is keresztülhúzta.

De sem a franciáknak, sem pedig a borkedvelő európaiaknak nem kell lemondaniuk arról, hogy megkóstolják a borrégió legjobb újdonságait.

A Beaujolais Nouveau olyan, mint a foci: vagy utálja az ember, vagy a rabjává válik. Az alig hat-nyolc hetes borok ugyanis a gyors erjedési folyamat révén nem hasonlíthatók az érettebb társaikhoz,

ugyanakkor a tanninok viszonylagos hiánya miatt nagyon frissek, gyümölcsösek, és tökéletes aperitifként szolgálhatnak.

Különlegességük, hogy amilyen gyorsan elkészültek, olyan gyorsan el is fogynak, hiszen a tradicionális újborokat még abban az évben megisszák, amikor az előállításukhoz felhasznált szőlőket leszüretelték.

A Beaujolais borokat úgynevezett szén-dioxidos maceráció során állítják elő. A szőlőfürtök egészben kerülnek bele óriási rozsdamentes acélkádakba, a gyümölcs súlyától pedig az alul lévő szőlőszemek összetörnek, a levük kifolyik és erjedésnek indul. A folyamat során szén-dioxid keletkezik, úgynevezett szénsavköpeny alá vonja a többi szőlőfürtöt, aminek következtében a szemeken belül is megindul az erjedés. A meghatározott erjedési idő elteltével szakaszosan préselik le a szőlőt, hogy az alkoholos erjedés befejeződhessen.

Speciális fajtája a Beaujolais Crus, melyet kizárólag gamay szőlőből állítanak elő hagyományos fermentációs eljárással. Ezt a speciálist újbort kizárólag tíz francia faluban gyártják, így meglehetősen nehezen és borsos áron lehet hozzájutni. A Beaujolais-kat érdemes tizenegy-tizenhat fok közötti hőmérsékletre behűteni, fogyasztáskor pedig különleges sajtokkal, sovány húsokkal társíthatjuk.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Pixabay)

beaujolais | francia | borok | gasztronómia | bor

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom