A környezetéből kinövő lakóház felülírhatja, amit eddig gondoltunk az épületeinkről

Eddig elsősorban a kinetikus építészetet tartottuk a lengyel KWK Promes stúdió védjegyének, ám könnyen lehet, hogy ez hamarosan megváltozik. Robert Konieczny irodája olyan lakóépületet tervezett, aminek ugyan nincsenek mozgó szerkezeti elemei, viszont kétéves tudományos kutatás kellett hozzá, és felülírhatja az épített környezet és természet viszonyáról alkotott konvencionális nézeteket.

Minden eddiginél szokatlanabb épületet tervezett a KWK Promes iroda. Robert Konieczny stúdiója gyakran játszott a kinetikus építészettel, amikor az épület egy-egy szerkezeti eleme mozgatható, az Ostrava melletti vágóhíd átalakításáról írtunk is korábban. A legújabb terve viszont egészen másért érdekes.

A helyszín a lengyelországi Poznań, a cél egy olyan új társasház, az Aura építése, ami minimális hatással van a meglévő ökoszisztémára, sőt amennyire lehetséges, gazdagítja azt. Az egész terv kiindulópontja a helyi parkos terület, és annak dimbes-dombos topográfiája:

innen jött az ötlet, hogy az épülettest egy eleve ott lévő rézsüből emelkedjen ki, mintegy meghosszabbítva azt, és létrehozva egy zöld dombot.

Így minden egyes lakó közvetlen kapcsolatba kerülhet a karnyújtásnyira lévő zölddel, elég kilépi bármelyik teraszra vagy loggiára.

A homlokzat tehát eleve nem öncélúan ennyire formabontó, de ez még semmi ahhoz képest, amit kihoztak belőle. A 140 ezer növénnyel beültetett homlokzat nemcsak az épületen belüli páratartalom és hőmérséklet szabályozását segíti, hanem a közvetlen környezetéét is.

A növények egy speciális szerkezeten nőnek, az így képződő függőleges kert és a homlokzat között pedig  létrejön egy sajátos légpárna, ami természetes szigetelésként működik, főleg az épület felmelegedésétől véd nyaranta.

A növényzetet automata rendszer öntözi a víztározóban gyűjtött vízzel, kilencven százalékban szűrt esővízzel vagy elolvadt hóval; az automatizálás minimálisra csökkenti a hagyományos, emberi karbantartómunkát, főleg miután az öntözőrendszernek a tetőn lévő napelemek adnak áramot.

Mivel formabontó megoldások egész sorát vonultatja fel az épület, a tervezési folyamatba bevonták a Poznani Műszaki Egyetem és a Tudományegyetem kutatóit is. Így születhetett meg a meglévő ökoszisztémát valóban támogató megoldás.

Több mint két éven át tartott a kutatás, melynek során megépítették a valódi homlokzat méretarányos makettjét is, hogy kiválaszthassák a megfelelő növényzetet.

Figyelembe vették az épület oldalainál eltérő fényviszonyokat, és az egyes növények tartósságát is. A kutatás alapján az őshonos fajok közül a változó időjárási viszonyoknak leginkább ellenálló, legkevesebb gondozást igénylő fajokat választották ki, hogy a homlokzat önellátó rendszert alkothasson.

 

„Ha elég zöldfelületet biztosítunk, mint az Auránál, akkor esélyünk van véglegesen megváltoztatni a városok arculatát – jelentette ki a projektet jegyző Konieczny. – Hőszigetek helyett kialakíthatunk a levegő páratartalmát és hőmérsékletét odabent és a közvetlen környezetükben is szabályozó épületeket.

Az ilyen építészet nemcsak a terület esztétikájához járul hozzá, de valódi hatással van jólétünkre is.”

Ha már szóba került a beltér. A befektetők az Európa-szerte látható színes Totem szobrairól ismert fiatal művészt, Alicja Białát kérték fel az enteriőr megtervezésére. Az Aura előcsarnokába egy eredeti kerámia növényszobor-lámpát tervezett a művész, valamint egy, az ember és a természet kapcsolatára utaló domborművet.

Mindehhez az ihletet a helyi növényzet adta – amelyek közül sokat veszélyeztet az élőhelyek átalakulása. „Felnagyítottam ezeket a növényeket, így most büszkék, észrevehetőek és még mindig tele vannak reménnyel” – foglalta össze Alicja Biała.

A megrendelő, Piotr Voelkel hosszú ideje követi Konieczny pályafutását, ennél a projektnél pedig egy több elvárást összeegyeztető megoldást keresett.

„Kényelem a leendő lakóknak, harmónia a természettel, rekreációs környezet, felelősség a bolygó állapotáért, energiahatékonyság, ebből következően költségcsökkentés, egyedi architektúra, amely a város ikonja lehet és végül műalkotás – sorolta az Aura ismérveit. – Egy ilyen feladathoz hasonló értékeket valló, a kitűzött célokat értő, tehetséges és széles látókörű partnerre van szükség.”

(Forrás, látványtervek: KWK Promes)

poznan | építészet | lakópark | kwk promes | Lengyelország

FOLYTASD EZZEL

Budapesti csúcspanoráma exkluzív pezsgőkkel a felhők közelében – Ez a White Raven

Well done

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Az életörömöt ünnepli az ital, ami több egyszerű rumnál
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom