Close
Ősi sztúpák ihlették ezeket az elbűvölő parfümös üvegeket

Ősi sztúpák ihlették ezeket az elbűvölő parfümös üvegeket

A fénnyel és térrel kísérletező alkotásairól ismert amerikai művész, James Turrell a francia Lalique-nak tervezett két parfümöt, üvegestől.

Mint Turrell elmondta, lenyűgözi Egyiptom és az Ázsia-szerte, Tibetben, Thaiföldön, Sri Lankán, Burmában, Kínában és Japánban megtalálható sztúpaformák. Ezek az építészeti szerkezetek, mint amilyen a piramisoké is, nagy spirituális értéket közvetítenek, amelyben fontos szerep jut a fénynek – fejtette ki az alkotó.

Turrell többek között olyan nagyszabású installációiban használta a fényt művészi elemként, mint a Green Mountain Falls Skyspace, és a parfümösüvegekben is nagy szerep jut ennek a jelenségnek. A prizmaszerű forma megtöri és szétszórja a fényt, kiemelve így a kristály csillogását.

Az üvegek a Lalique wingen-sur-moderi gyárában készültek, és a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy mindenhol egyforma vastag legyen a kristály. Turrell az illatok (a Purple Sage és a Range Rider) valamint az üvegekhez való fadobozok tervezésében is részt vett.

Szerettem volna megtalálni a Colorado-fennsík illatait, elsősorban a zsályáét, aminek mágikus vonzerejéről Zane Gray is megemlékezett a Riders of the Purple Sage című regényében

– mondta.

Ez a nagyon emlékezetes illat a zsálya és a régi, kopott bőr találkozását idézi olyan, mint a nadrágvédőnk illata, amikor a feleségemmel, Kyunggal visszatérünk a farmunkra. Ez ihlette a Range Ridert, és a női változatát, a Purple Sage-t.

Korábban a Louis Vuitton is kikacsintott az építészet világára, méghozzá egy ismert építész segítségével, a parfümrajongók Mekkájává pedig Budapest egyik legszebb épülete vált.

(Forrás és képek: Lalique/Dezeen)

üveg | parfüm | Lalique | parfümüveg | James Turrell

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram