Évekig egy eldugott, közép-európai állomáson rejtőzött Európa leghíresebb luxusvonata

Az Orient expressz jobb sorsra érdemes vagonjai sokáig parkoltak elfeledve egy Malaszwewicze nevű kis vasútállomáson Lengyelország és Fehéroroszország határán, mígnem 2015-ben egy francia vasútrajongó, Arthur Mettetal egy YouTube-videóban fel nem figyelt a jellegzetes kék kocsikra.

Mettetal útnak indult, hogy megmentse a vagonokat, amelynek a vége egy együttműködés lett az Accorral, amely megvette a kocsikat, és Maxime d'Angeac párizsi építészt kérte fel, hogy állítsa helyre őket. A vonat a tervek szerint 2025-től indulhat újra a legendás Párizs és Isztambul közötti vonalon.

Amikor Mettetal, aki azóta az Accor Orient Express örökségvédelmi és kulturális igazgatójaként dolgozik, először kukucskált be a vagonokba, meglepődött, hogy bár legalább egy évtizede már nem használták őket, szinte sértetlenek voltak, csak az idő nyomai látszottak rajtuk.

Minden dekoráció sértetlen volt, mintha megállt volna az idő"

– mondta a CNN Travelnek.

Az enteriőrt Morrison és Nelson angol dekoratőrök Art Deco intarziás panelei, valamint René Lalique francia iparművész üvegtáblái díszítették, és bár a kocsik meglehetősen jó állapotban voltak, az Accor lelkiismeretes helyreállítást akart végezni, mely megőrzi a vonat történetét, miközben a jövő felé is mutat.

Mint d'Angeac elmondta, ezek a veterán kocsik kisebbek modern társaiknál, ő élvezte azt a kihívást, hogy "megtalálja a módját annak, extrém kényelmet és luxust érjen el a különösen kis helyeken".

Az Accor által kiadott első képeken látszik, hogy a tervező pazar belső tereket alkotott a meghitt hangulatú, sötét fapanelekkel, melyeket élénk színek tarkítanak, mint a kanapék zöld bársonya.

Az üveg és a tükrök visszatérő motívumai fokozzák a nyitottság érzését, az étkezőkocsiban az egész mennyezetet tükör borítja.

A klasszikus jellemzőket szórakoztató, modern csavarok fűszerezik, a bárkocsiban az asztalokon például pezsgőhívó gomb található. A lakosztályok ágyai napközben kanapévá alakulnak, a kör alakú asztalok és tükrök pedig "puhasággal" ellensúlyozzák a vonat szögletes formáit.

Október 20. és október 21. között pop-up kiállításon mutatják be az új terveket Párizsban, amiről bővebb információk itt olvashatók.

Jelenleg a Belmond üzemeltet Orient Expresszt több európai útvonalon, melyek között Budapestet is ott találjuk,  az Accor pedig 2023-ban egy olaszországi luxusutat is elindít.

(Forrás: CNN, képek: CNN, Getty Images)

Orient Expressz | luxusvonat | párizs | Isztambul | accor

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom