Close
Évekig egy eldugott, közép-európai állomáson rejtőzött Európa leghíresebb luxusvonata

Évekig egy eldugott, közép-európai állomáson rejtőzött Európa leghíresebb luxusvonata

Az Orient expressz jobb sorsra érdemes vagonjai sokáig parkoltak elfeledve egy Malaszwewicze nevű kis vasútállomáson Lengyelország és Fehéroroszország határán, mígnem 2015-ben egy francia vasútrajongó, Arthur Mettetal egy YouTube-videóban fel nem figyelt a jellegzetes kék kocsikra.

Mettetal útnak indult, hogy megmentse a vagonokat, amelynek a vége egy együttműködés lett az Accorral, amely megvette a kocsikat, és Maxime d’Angeac párizsi építészt kérte fel, hogy állítsa helyre őket. A vonat a tervek szerint 2025-től indulhat újra a legendás Párizs és Isztambul közötti vonalon.

Amikor Mettetal, aki azóta az Accor Orient Express örökségvédelmi és kulturális igazgatójaként dolgozik, először kukucskált be a vagonokba, meglepődött, hogy bár legalább egy évtizede már nem használták őket, szinte sértetlenek voltak, csak az idő nyomai látszottak rajtuk.

Minden dekoráció sértetlen volt, mintha megállt volna az idő”

– mondta a CNN Travelnek.

Az enteriőrt Morrison és Nelson angol dekoratőrök Art Deco intarziás panelei, valamint René Lalique francia iparművész üvegtáblái díszítették, és bár a kocsik meglehetősen jó állapotban voltak, az Accor lelkiismeretes helyreállítást akart végezni, mely megőrzi a vonat történetét, miközben a jövő felé is mutat.

Mint d’Angeac elmondta, ezek a veterán kocsik kisebbek modern társaiknál, ő élvezte azt a kihívást, hogy “megtalálja a módját annak, extrém kényelmet és luxust érjen el a különösen kis helyeken”.

Az Accor által kiadott első képeken látszik, hogy a tervező pazar belső tereket alkotott a meghitt hangulatú, sötét fapanelekkel, melyeket élénk színek tarkítanak, mint a kanapék zöld bársonya.

Az üveg és a tükrök visszatérő motívumai fokozzák a nyitottság érzését, az étkezőkocsiban az egész mennyezetet tükör borítja.

A klasszikus jellemzőket szórakoztató, modern csavarok fűszerezik, a bárkocsiban az asztalokon például pezsgőhívó gomb található. A lakosztályok ágyai napközben kanapévá alakulnak, a kör alakú asztalok és tükrök pedig “puhasággal” ellensúlyozzák a vonat szögletes formáit.

Október 20. és október 21. között pop-up kiállításon mutatják be az új terveket Párizsban, amiről bővebb információk itt olvashatók.

Jelenleg a Belmond üzemeltet Orient Expresszt több európai útvonalon, melyek között Budapestet is ott találjuk,  az Accor pedig 2023-ban egy olaszországi luxusutat is elindít.

(Forrás: CNN, képek: CNN, Getty Images)

Isztambul | luxusvonat | párizs | restauráció | accor

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram