Tíz tény az Orient expresszről, amit csak kevesen tudnak

Az Orient expressz számos bestsellernek és mozifilmnek volt ikonikus helyszíne, azonban a luxusvonat jóval több ennél: helyet kapott a művészetben és az irodalomtörténetben is. Nem véletlenül.

Azt talán mindenki tudja, hogy az Orient expressz megelőzte korát az utazás terén, vannak azonban olyan tények, amikről csak az igazi rajongók tudnak.

Az eredeti Orient expresszt egy belga mérnök alapította

Az Orient expresszt elsőként a Compagnie Internationale des Wagons-Lits üzemeltette. Magát a céget egy belga mérnök, Georges Nagelmackers alapította, akit az amerikai Pullman hálókocsis vonatok inspiráltak. A víziója egyértelmű volt: lehetővé szerette volna tenni azt, hogy az európai utazás egy fényűző és kényelmes dolog legyen, abban az időszakban, amikor az utazás veszélyes és kiszámíthatatlan volt.

Az első útja 1883-ban volt

Az Orient expressz 1883. október 4-én tette meg első útját. Negyven utassal a fedélzetén indult el a párizsi Gare de l'Est pályaudvarról, az úti célja pedig Konstantinápoly volt. Az út tizenhárom napig tartott és olyan városokban is megállt, mint München, Bécs vagy Várna.

Az eredeti vonat 2009-ig közlekedett

Az eredeti Orient expressz vonatok a 20. század elején élték aranykorukat, az 1930-as években voltak a legnépszerűbbek. 1970-re azonban a fényük megkopott, a vonatutak helyett a légi közlekedés vált vonzóvá az utazni vágyók számára. Utolsó útjára 2009. december 10-én indult, négy nappal később, december 14-én pedig eltűnt az európai vasúti menetrendekből.

Az Orient expressz vonatokat eladták vagy bérbe adták

Az 1970-es években az Orient expresszt üzemeltető gazdasági társaság hanyatlani kezdett, egyre kevesebb utas mellett folyamatosan nőttek a felújítási és karbantartási költségek. A vállalat végül úgy döntött, hogy a vonatokat eladják, elsősorban a francia, az osztrák és a német nemzeti vasúttársaságoknak. Az 1980-as évek elején két amerikai vállalkozó is megvásárolt több vonatot, aminek köszönhetően megszülethetett Venice-Simplon Orient Express, ami Londonból Velencébe és Európa más városaiba viszi az utasokat.

Az Orient expressz neve egyet jelent a luxussal

Az Orient expresszel számos híresség, politikus és arisztokrata utazott. Az enteriőr minden egyes darabja a stílusosságot és az eleganciát hirdette.

A vonatok a történelem részei

Az Orient expressz hét olyan kocsival rendelkezett, amely történelmi szempontból is kiemelkedő volt. Ezeket francia művészek alkotásai díszítik és Isztambulba, Londonba, Párizsba és Velencébe szállították az utasokat.

A vonat, ami a világ leghíresebb krimiíróját is inspirálta

Az Orient expresszen utazni önmagában is élvezet volt, de a Le Train Bleu testesítette meg az igazi luxust. A Clais-Méditerranée-Express néven is ismert vonat elegáns metálkék színben pompázott és arany díszítést kapott, hogy méltán legyen főszereplője Agatha Christie Gyilkosság az Orient Expresszen című művének.

A párizsi olimpiára felújítják a vonatokat

A világ már készül a 2024-es párizsi olimpiára, igazi kuriózum, hogy az Orient expressz is részt vesz majd rajta. Úgy tudni, hogy a vonatokat a játékokra felújítják, igazi 19. századi arcot kapnak, és éttermeket, társalgókat, hálótereket alakítanak ki bennük, hogy visszahozzák az utazás luxusszínvonalát az olimpia idejére.

Új vonatokat is építenek

2023-ban az Orient expressz egy új luxusvonatot vezet be az Olaszországba látogatni vágyó utazók számára. Az Orient Express La Dolce Vita néven ismert vonat Dél- és Észak-Olaszországon keresztül viszi majd az utasokat, miközben összeköttetést biztosít Isztambullal, Rómával és Párizzsal.

A vonat inspirálta a világ művészeit

Az Orient expressz ikonikus, nem véletlenül inspirálta az írókat, filmeseket, sőt, még a videójátékok programozóit is, így valóban generációkon átível az iránta érzett rajongás.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)

hálókocsis vonat | orient express | vonat

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom