Close
Skócia legelszigeteltebb sarkát idézi meg a Land Rover

Skócia legelszigeteltebb sarkát idézi meg a Land Rover

Islay szigetéről kapta a nevét a Land Rover legendás terepjárójának legújabb különkiadása. Az eredeti Defender gyártása már régen befejeződött, de néhány korábban készült példányt átépítenek ehhez a különleges limitált szériához, aminek a whiskyhez is van köze.

Skócia egyik legjellegzetesebb, mégis legkevésbé ismert szigete Islay. A Hebridák szigetei közül a legdélebbre fekszik, körülbelül háromezren lakják, és mivel távolabb található a partoktól, ezért viszonylag kevés turista keresi fel. Akik mégis, főleg madármegfigyelés céljából érkeznek, Islay gazdasága azonban inkább a szeszfőzdékre épült, amiből kilenc is található a szigeten.

Islay a világ egyik legismertebb terepjárójának történetében is fontos szerepet játszott.

A Rover korábbi ügyvezetője, a Land Rover alapítója, Spencer Wilks gyakran nyaralt itt. A birtokát, ami ma Laggan Estate néven stílusos szálláshely, a prototípusok tesztelésére használták, és a vadregényes tájat elnézve nem nehéz megérteni, hogy miért.

1947-ben, amikor Wilks az egyik Land Rover prototípussal végighajtott a zord tájon,

a birtok vadőre megjegyezte, hogy ez egy igazi land rover, így született meg a márka neve.

Wilks saját maga is szívesen járt később egy Land Roverrel, és ez ihlette a klasszikus Defender legújabb különkiadását, amit a tiszteletére Islay Editionnek neveztek el.

Spencer Wilks saját autója, és az újabb Defender, ami a tiszteletére épült

Az évtizedek során rengeteget fejlődött az eredeti Land Rover, ami később, a típusválaszték bővítésekor kapta meg a Defender nevet, és a gyártása 2016-ban ért véget. Jelenleg a stílusában az elődjét idéző, de minden részletében modern, és továbbra is kiváló terepjáró új Defender készül, ám a Land Rovernél nem felejtették el az ősmodellt sem.

A veterán járművek restaurálásával foglalkozó Land Rover Classic részleg mutatta be az Islay Edition különkiadást.

Az építése során alaposan felújítják és korszerűsítik a 2012 és 2016 között gyártott autókat. Minden egyes példányt a megrendelő ízlésére alakítanak, és kézzel szerelnek össze, ezzel egy páratlan gyűjtői darab kerülhet a birtokukba.

Az Islay Edition a valaha volt legerősebb klasszikus Defender is egyben,

az 5 literes V8-as benzinmotorja 405 lóerőre képes, amivel a modernebb konstrukciókat megszégyenítő gyorsulásra képes, a felfüggesztést és a fékrendszert is ehhez igazították. A műszerfalra korhű megjelenésű, de navigációra és telefon-kihangosításra képes rádiót szereltek.

Az üléseket, az ajtókat, de még a műszerfalat és a tetőt és Windsor bőrrel borították, a berendezés pedig számtalan helyen utal Islay szigetére. A tweedmintás kárpit betétjei például helyben szőtt gyapjúból készülnek,  a színei közül a kék a tengert és az eget, a lila a hangát, a sárga pedig a tőzeges, füves tájat juttatja eszünkbe.

Még érdekesebb a tárolórekesz, aminek tálcája a Kilchoman lepárlójából származó whiskys tölgyfahordókból készült.

A lepárló egyébként is kapcsolódik az autóhoz, hiszen Wilks unokája, Kathy a férjével, Anthonyval alapította 2005-ben. A Defender különkiadásához pedig limitált kiadású whiskyt is gyártanak, amiből az autó minden vevője kap egy üveggel.

Nem lesznek sokan, az Islay Edition ugyanis igazi gyűjtői ritkaság lesz, a Land Rover Classic műhelyében csak harminc példányt építenek, és egyenként 260 ezer eurót kérnek érte. Ez csaknem százmillió forintnak felel meg a Land Rover történelmének egy értékes darabkájáért, amit Skócia egyik kevésbé ismert tája keltett életre.

Ez is érdekelhet:

land rover defender | islay | nagy sztori | land rover | Skócia

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram