A történelemből az óceánba sétálhatnak át az esbjergiek

Azt talán túlzás lenne állítani, hogy észrevétlenül olvad a környezetébe ez könnyűszerkezetű híd a dániai Esbjergben, de tény, nagyon passzol oda.

Merthogy a kétszáznyolcvan méter hosszú átkelő, vagy inkább sétány, a város korábban némileg elszigetelt területén, az ipartelepekkel teli kikötőben áll az elmúlt nyár óta.

Elég csak a színét és az anyagát megnézni, és máris látszik, hogy a rézburkolatú, karcsú acéloszlopokkal megtámogatott híd ehhez hasonló indusztriális közegben érvényesül igazán.

Persze nem csupán morózus gyárkéményeket és masszív téglaépületeket írhatunk fel a látnivalók közé a kikötő környékén, mert meredek domboldalak, parkok és egy történelmi víztorony is a látkép része.

Dánia legnagyobb kikötőjét köti össze a városközponttal a megjelenésében egyszerű, ám elegáns Landgangen, melyet elsősorban azért húztak fel, hogy közelebb hozza az óceánt Esbjerg lakóihoz.

Lényegében egy centralizáló platformként működik, ami három, igen különböző elemet egyesít:

beszéli az erdő nyelvét, megfesti az iparvidékek rozsdás világát, és megidézi a helyi történelmet.

A COBE építészeti által tervezett Landgangen híd szerkezetének egy része leválasztható, hogy lehetővé tegye a nagyobb elemek szállítását a kikötő területén. Fő küldetése azonban a kapcsolatteremtés az esbjergiek és az óceán között.

Ez is érdekelhet:

Budapest új hídja menőbb lesz, mint gondoltuk

A holland UNStudio terve nem csak remekül néz ki, de a gyalogosoknak és a biciklistáknak is kedvez.

(Fotók: Coastarc.com)

réz | vörös | terület | híd | sétány

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom