Close
Las Palmas: egy hely Európában, ahol gyógyul a test és a lélek

Las Palmas: egy hely Európában, ahol gyógyul a test és a lélek

Las Palmas de Gran Canaria mintegy 380 ezer lakosával a Kanári-szigetek legnagyobb városa. Sokarcú és izgalmas főváros, ami nem mindennapi pezsgésével észrevétlenül bekebelez, magával ragad és örök rajongójává tesz.

Ezerarcú sziget, pezsgő, sokszor felhős főváros

Gran Canaria a Kanári-szigetek közül a legsokoldalúbb: északon az állandóan lüktető főváros, a sziget közepén szubtrópusi erdők, hegyek, a Roque Nublo és a Pico de las Nieves (1949 m) magasodik, míg a déli részen, Maspalomas sivatagi dűnéin csillan meg a napfény. Mindez csupán 1560 négyzetkilométernyi területen.

Erős kontrasztok egy apró szigeten…

Amennyire kiszámíthatóak a sziget egyes részei, olyan misztikum fedi a fővárost. Las Palmasban egy dologról mindig lehet vitatkozni, az pedig nem más, mint az időjárás.

Az, hogy reggel felhős az ég, még nem jelenti azt, hogy délután nem sülünk rákvörösre a város legnagyobb strandján, a Las Canterason, és miután jól leégtünk, nem biztos, hogy késő este nem fog elkelni egy pulcsi a sétához.

Szeszélyes, de mégis magával ragadó időjárás ez, ahol mindennek ellenére nagy hőingadozásoktól nem kell tartani.

Las Palmas város címere

A városon van a szamár gyomra

Akadnak időszakok, amikor a felhők veszik át a főszerepet a város felett. Ilyenkor sincs hűvös, a hőmérséklet tartja magát, csak a nap megy el pár nap szabira. Ezt az éghajlati jelenséget a helyiek Panza de burrónak, azaz a szamár gyomrának nevezik.

Nem adnám oda semmi pénzért ezt a klímát

Nem hiába hívják Gran Canariát az örök tavasz szigetének, hiszen mindig kellemes, tavaszias (vagy annál jóval melegebb) az idő. Tény, Las Palmas kevésbé napos a sziget többi részéhez képest, de semmi pénzért nem adnám oda ezt a klímát.

A Roque Nublo, vagyis a ködös szikla

Gran Canaria kétszáztíz kilométerre fekszik Afrikától, a Szaharával van egy szélességi fokon, így a nyári hónapokban gyakorlatilag egyáltalán nem esik az eső.

Turizmus szempontjából a főszezon októberben kezdődik, és egészen február végéig tart. Nem csoda, hiszen a téli hónapokban is remek a klíma: nappal több mint húsz fok van, sőt, akadnak napok, amikor harminc fok körüli, igazi nyári meleg van. Egyedül csak az éjszakák hűvösebbek, egy pulcsinak érdemes helyet szorítani a bőröndben.

További előnye, hogy nincsenek nagy hőmérsékleti ingadozások, amik megterhelnék a szervezetet, van helyette friss, sós óceáni levegő, ami naptejillattal keveredik a város és egyben Európa egyik leghíresebb, körülbelül három kilométer hosszú strandján, a Las Canterason. A nagy teraszos kávézók, az üzletek tömkelegei pedig csak tovább fokozzák a chill hangulatot. Ha itt nem töltőd fel a lelked, sehol sem!

A Las Canterason túl, a szigetkör előtt

Az aranyszínű homokos városi tengerparton, koktélokon és a sangríán túl van még Las Palmas tarsolyában egy-két meglepetés…

Szélszobor a Plaza de la Puntillán

Amikor először a szigetre jöttem, és az első csodamámorból kifele kalimpálva megláttam magát a várost is, annak minden jó és rossz oldalával együtt, egyértelművé vált számomra:

Las Palmas sallangoktól mentes, önmagát mutatja, nem akar jobb lenni, mint ami, és nem hazudik.

Vegueta – ahol bekebelez a spanyol kultúra

Las Palmas óvárosa Vegueta, 2007-ben felvették az UNESCO világörökségi listára. Egyik kiemelkedő színtere a Plaza Santa Ana. Itt található a város leghíresebb épülete, az öthajós Szent Anna katedrális 1497-ből, a Kanári-szigetek püspökének székhelye. A katedrális mögött találjuk a Casa de Colónt, egy gyönyörű koloniál stílusú épületet, amely a Kolumbusz-múzeumnak ad helyet.

A Santa Ana katedrális

Triana – építészeti remekművekkel

Triana a századforduló idejéről, az 1900-as évekből származó épületeket rejt magában. A házak az adott kor tipikus spanyol építészeti elemeit mutatják. A városrész kiemelkedő helyszíne a San Telmo park, ami színes pavilonjaival zöld oázist képez a városban.

Santa Catalina – a központ

A Santa Catalina parknál pezseg csak igazán az élet, bárokkal és kávézókkal. Ha máshol nem is, itt tényleg belekóstolhatunk a spanyol életérzésbe.

Piacok – a kötelezően ajánlott program

Amit tényleg nem érdemes kihagyni. Nem szabad attól félni, hogy nem érted, ki mit mond, vagy az az izé, amit megfogtál gyümölcs, zöldség vagy valami hal…

Ha nem kérdezel, a piacosok úgyis szóra bírnak, kézzel-lábbal kommunikálnak szerethető, és nem tolakodó módon.

Remek élmény, sok nevetés, ami közben egy csomó új dolgot is tanulhatsz, mert ők segítenek! Las Palmasban az óvárosban és a Las Canteras környékén is található piac, ahogy a szigeten is van jó pár.

Kikötő és a Castillo de la Luz

A város északi részén, a kikötői negyedben található a virágoskertek között a Castillo de la Luz 16. századi erődje. Az épület műemléki védettséget élvez, 1990-ben restaurálták, és ma egy hajózási múzeumnak, valamint a város kulturális és kiállítóhelyiségeinek ad otthont.

Santa Brigida is gyönyörű hely, csak mondjuk

Ez az írás csak egy apró kóstoló egy sokarcú városból. Nehéz lenne egy mondatban megfogalmazni, milyen is Las Palmas. Talán olyan, mint az időjárása: kiszámíthatatlan, de szerethető! Egy olyan hely, ami ad egy jókora löketet, hogy testileg, lelkileg és mentálisan is feltöltődj. Mindenképp adj neki egy esélyt!

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

kanári-szigetek | meleg | spanyolország | homokos | strand

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram