Close
Lassulj le és utazz!

Lassulj le és utazz!

Az új utazási stílus középpontjában a fenntartható, személyre szabott, élmény alapú utazások állnak, amelyek tapasztalat útján tanítanak.

A slow travel követői szerint így még jobban megismerhetik az adott területet, miközben az ott élő kisvállalkozásokat támogathatják vásárlásaikkal.

Mi az a lassú utazás és miért fontos egyáltalán?

A lassú utazás lényege, hogy időt szánunk arra, hogy olyan területeket, városokat vagy embereket ismerjünk meg, amelyekről simán lemaradhatnánk akkor, ha a megszokott módon kelünk útra. Például ahelyett, hogy repülőgépre szállnánk, és egy hétig all inclusive ellátásban pihennénk egy központi üdülőhelyen, a lassú utazók a helyi közlekedési hálózatokat használják és kifejezetten arra törekednek, hogy az adott úti cél rejtett kincseit fedezzék fel.

Egyre több olyan utazási iroda alakul, amelyek személyre szabott nyaralást kínálnak és lehetőséget teremtenek arra, hogy akár vonattal, busszal vagy hajóval kerüljük el a turistatömeget, hogy aztán kifejezetten kevésbé ismert helyek meglátogatását tegyék lehetővé. A slow travel elősegítésére már rendkívül jól működő rendszert alakított ki a Byway például Wales-szel, de azt tervezik, hogy az év végéig Németországban és Svájcban is kiépítik a lassú utazás feltételeit.

Kinek szól a lassú utazás és hogyan érdemes szemléletet váltani?

Elméletileg a lassú utazás mindenki számára elérhető, de leggyakrabban fiatal párok és az egyedül utazók követik, ugyanakkor a slow travel egyedülálló lehetőséget biztosít a gyermekek számára is arra, hogy tapasztalati úton tanuljanak az őket körülvevő világról, így családosok számára is ajánlják.

Az elmúlt másfél évben egyre többen törekednek arra, hogy elkerüljék a zsúfolt turisztikai helyeket és alapvetően is célként tűzték ki, hogy ebben a felgyorsult világban kissé lelassuljanak.

Ebbe az utazás mellett beletartozik a fenntartható életmód is, amelynek szerves része a hely kisvállalkozások támogatása, az élményalapú utazás, a személyre szabott megoldások.

A közösségi mediában már vannak olyan kezdeményezések is, amelyek során a lassú utazók megismerik egymás véleményét, tapasztalatait, tanácsot kérhetnek arról, hogy hol a legfinomabb kávé, rossz idő esetén milyen programokon érdemes részt venniük, hol vannak olyan rejtett kincsek, amelyeket mindenképpen fel kell fedezniük.

Egy Spanyolországot és Portugáliát átfogó európai projekt pedig lehetővé teszi, hogy idén nyáron környezetbarát módon élvezzük a természetet a két csodás országban.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

utazás | mozgalom | slow travel | lassú

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram