Close
Mutatunk nyolc okot, amiért mindenképp el kell jutni Nápolyba

Mutatunk nyolc okot, amiért mindenképp el kell jutni Nápolyba

Miért éppen Nápoly? Kapásból adunk nyolc remek indokot, miért kell ellátogatni ebbe a folyton lüktető, vérbeli olasz városba!

Mert olyat láthatunk, amit máshol nem: Napoli Sotterranea

Nápoly egyik legérdekesebb látnivalója a Napoli Sotterranea, az óváros alatt húzódó barlangrendszer.

Napoli Sotteranea tulajdonképpen Nápoly föld alatti városa, melyet régi vízvezetékek, katakombák és alagutak rendszere alkot.

A föld alatti komplexum a Vezúv vulkáni hamuja után maradt tufarétegekre épült. Itt található a leghíresebb és ma is látogatható nápolyi katakomba, a San Gennaro ókeresztény temető.

Mert minden utcasarkon megelevenedik a múlt: Palazzo Reale Napoli

Piazza del Plebiscito téren található a 17. századi Királyi Palota (Palazzo Reale Napoli), ami a régi korok fényűzésének és az impozáns uralkodói életnek állít emléket.

Gyönyörűen berendezett termeket, változatos szobákat és a festészet remekműveit tekinthetik meg az ideérkezők.

Mert biztosan ámulatba ejt: Castel Nuovo

Nápoly egyik jelképe, és talán leghíresebb szimbóluma a Castel Nuovo. Anjou Károly a 13. században építtette ezt a várat, amelynek helyén korábban Ferenc-rendi kolostor állt. A francia építészek tervei alapján készült épületet az évek során több alkalommal átépítették és bővítették.

Az egyetlen Anjou-kori emlék a várkápolna, ami a 16. században a reneszánsz stílus jegyeit kapta.

Mert itt a legendák életre kelnek: Castel dell’Ovo

A legrégebbi vár Nápolyban, Tojásvár nevét a költőtől, Vergiliustól kapta, aki a vár egyik szobájában felfüggesztett egy vaskalitkát, benne egy lezárt üveggel, abban egy tojással és azt mondta, hogy ameddig az el nem törik, a vár mindenkori ura biztonságban van.

De eltörött, a végzet beteljesedett, és a nápolyi Anjou-ház utolsó tagja itt halt meg, legalábbis a legenda így tartja.

Mert itt minimum egyszer leesik az állad a csodától: San Domenico Maggiore

A San Domenico Maggiore, ami 1300 körül épült, Nápoly leggyönyörűbb és legérdekesebb templomai közé tartozik, tele kora reneszánsz kori munkákkal.

A díszes, kazettás mennyezet Cosimo Fanzago készítette magas oltárra vezeti a tekintetet.

Mind a huszonnégy oldalsó kápolnája bír valami érdekességgel, különösen a San Michele arkangyal kápolnája a jobb oldali hajó végében, ami egy 10. századi templomot foglal magába.

Mert tartogat valami 21. századit is: Nápoly kikötője

A Mediterráneumra és a világra nyíló történelmi kapunál érdemes megállni egy percre.

Nápoly Dél-Olaszország fő kikötője és a város szíve, gyönyörű kilátással az öblön át a Vezúvra, körben számos kávézóval és fagyizóval.

Mert mindig tartogat valamit a tarsolyában: Volcano Solfatara

Ahhoz hogy vulkánt lássunk, nem is kell a Vezúvra menni, elég ha metróra szállunk. A Pozzuoli Solfatara állomástól negyed óra gyaloglásra érhető el a Volcano Solfatara nevű alvó vulkán krátere.

A négyezer éve keletkezett vulkán utoljára 1198-ban tört ki. A kráter ma is kénes gőzt bocsát ki magából, és forró sártavak is láthatók mindenfele.

Mert mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő helyet: Museo Archeologico Nazionale

A nápolyi Régészeti Múzeum Pompejben, Herculaneumban, és a környék más régészeti helyszínein feltárt görög és római mozaikokat, festményeket, ékszereket, szobrokat őriz.

A görög és római kultúrának a világon talán legértékesebb gyűjteménye található itt.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

olaszország | Museo Archeologico Nazionale | vezúv | Napoli Sotterranea | látnivalók

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram