Close
Ezek a legveszedelmesebb és legcsodálatosabb vulkánok

Ezek a legveszedelmesebb és legcsodálatosabb vulkánok

A vulkánturizmus nagyon is létező és népszerű tevékenység, ráadásul a nagyvilágban vagy ezerötszáz szunnyadó és működő tűzhányóhoz merészkedhetünk egészen közel, már amelyikhez engedik. Mutatunk öt igen szép, és eseteként veszélyes vulkánt. 

Arenal, Costa Rica

Costa Rica legaktívabb vulkánja a hatalmas Arenal Volcano Nemzeti Parkban riogatja a környékbelieket. A közel ezerhétszáz méter magas hegyen működő tűzhányó 1968-as kitörésekor teljesen eltüntetett egy közeli kisvárost.

A mai napig aktívan dolgozó, alig háromezer esztendős vulkán közelében oxigéndús levegővel csalogató dzsungelben lehet túrázni, vízesésekben gyönyörködni, a rengeteg meleg vizű forrásban pedig bármikor nyugodtan megmártózni.

A környék központja a hangulatos kis La Fortuna nevű kisváros, ahol békés távolságból figyelhetjük az Arenalt.

Hekla, Izland

Aktívabb, mint egy NAV-dolgozó az adóbevallás leadásának utolsó napján. A vulkánturizmusban dobogós helyen tanyázó Izland déli részén található a majdnem ezerötszáz méter magas tűzhányó, amely az utóbbi ötven esztendőben szinte tízévente kitört, 2000 februárja óta viszont csendben szunnyad.

A messziről egy felfordított hajót idéző Hekla egy negyven kilométeres vulkáni hegyvonulat része, évszázadokkal ezelőtti működései alkalmával komoly pusztításokat végzett.

A helyiek a pokol kapujának nevezik a Reykjaviktól két órára fekvő vulkánt, és mostanában nem igazán mernek felmenni rá, mert bármikor kitörhet. Terepjáróval azért megközelíthető.

Szakuradzsima, Japán

Vulkanikus kőzetekben és természetes forrásokban a csendes-óceáni tűzkörön fekvő Japánban sincs hiány. A Kjúsú szigetén található Szakuradzsima az egyik legaktívabb tűzhányó az országban megtalálható száztízből: az utóbbi időszakban évente adott magáról komolyabb életjelet.

Ha éppen nem ömlik belőle láva, alkalmanként csak kisebb robbanásokkal és füstjelekkel jelzi, hogy még mindig kell tőle tartani, ezért maximum két kilométeres távolságban szabad megközelíteni.

Veszélyes környék ez, mindössze ötven kilométerre tőle található a Szendai-atomerőmű, az 1117 méter magas hegy lábánál pedig a hatszázezer lakosú Kagosima városa fekszik, ahol aligha telnek unalmasan a napok.

Mount Saint Helens, Egyesült Államok

Bő harmincnyolc évvel ezelőtti – oldalirányú – kitörésekor, 1980 tavaszán szörnyű tragédiát okozott: hatvankét ember vesztette életét, és mintegy hatszáz négyzetkilométernyi erdő pusztult el a katasztrófában.

Egyhamar azonban nem fog megismétlődni ekkora volumenű aktivitása.

A Sziklás-hegységben található St. Helens igazán impozáns látvány, ugyan a hatóságok nem szívesen engednek oda sziklamászókat vagy túrázókat, de kaphatunk rá engedélyt.

Helikopterről viszont bármikor megcsodálhatjuk.

Teide, Spanyolország

Ami Costa Ricának az Arenal, az Tenerifének a Teide. Mostanában, pontosabban a legutóbbi száz évben ellenben alszik, úgyhogy a turisták előszeretettel és bátran másszák meg, a kényelmesebbek felvonóval juthatnak fel Európa tetejére.

Tengerszint feletti magassága kicsivel több mint háromezer-hétszáz méter, és ha ilyen magasra nem is nagyon lehet feljutni a három-négy órás vulkántúrákon, pár száz méterrel lejjebb sem nem mindennapi élményt jelent körbenézni, és meglátni a környező krátereket, a felhőfolyamból kiemelkedő szigeteket, valamint a lenyugvó napot.

A közeljövőben aligha számíthatunk lávafolyamra a Teidén, de napjainkban is érezni működését, méghozzá meleg, kénes gőz formájában.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

izland | egyesült államok | Arenal | tenerife | Szakuradzsima

FOLYTASD EZZEL

Kiakadtak a budapestiek az idei adventi villamoson

Ezekben a városokban garantáltan magával ragad a karácsonyi hangulat

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram