Ebben a városban kell a legmélyebben a zsebükbe nyúlniuk a külföldieknek, ha ott akarnak élni

Egy szoftverszolgáltató és tanácsadó cég összevetette, hogy milyen költségekkel kell számolniuk az odaköltöző külföldieknek az egyes világvárosokban.

Az ECA International a jellemzően külföldiek által lakott területeken elemezte a fogyasztási cikkek és szolgáltatások árait és a bérleti díjakat. Összesen 120 ország 207 városa került be a rangsorba.

Tavalyhoz képest New York és Hongkong helyet cserélt, így már az amerikai városban a világon a legdrágább az élet. Bár az ázsiai városokban általában most költséghatékonyabban élhetünk, mint tavaly, mert más régiókhoz képest alacsonyabb az infláció, Szingapúr mégis ellentmond ennek a tendenciának, mert a tavalyi tizenharmadik helyről az ötödikig száguldott fel, ami nagyrészt a szállásköltségek jelentős növekedésének köszönhető.

A hongkongi Viktoria-csúcs

Ennek mozgatója pedig az, hogy miután a régió többi központjához képest korábban lazítottak a koronavírus-korlátozásokon, igencsak megnőtt a bérlakások iránti kereslet. De a legnagyobb ugrást Isztambul esetében látjuk, amely a nyolcvan százalékos áremelkedésnek köszönhetően 95 hellyel feljebb, a 108.-ra került.

A felmérésből az is kiderült, hogy a dubaji bérleti díjak az oroszok beáramlásának köszönhetően csaknem egyharmadával emelkedtek, ez pedig a tizenkettedik helyre emelte a várost.

Az euróövezeten belül a helyszínek közel kétharmada (61 százalék) lépett előre a rangsorban, köztük Dublin, amely a magas inflációnak köszönhetően hat hellyel előrébb, a 38.-ra került.

Dublin

A francia városok az alacsonyabb infláció miatt kerültek hátrébb a listán, a norvég és svéd települések az országok valutáinak gyengülése miatt csúsztak lejjebb.

Európa legdrágább városai így most ezek:

 1. Genf
 2. London
 3. Zürich
 4. Bern
 5. Koppenhága
 6. Moszkva
 7. Oslo
 8. Luxemburg
 9. Dublin
 10. Amszterdam
 11. Stavanger
 12. Bécs
 13. Párizs
 14. Hága
 15. Stockholm
 16. München
 17. Reykjavík
 18. Helsinki
 19. Berlin
 20. Frankfurt
Genf

Az amerikai városok viszont az erősebb dollár és a magas infláció miatt előrébb kerültek, így jutott be San Francisco az első tízbe. Ez pedig a világ húsz legdrágább helye a külföldieknek:

 1. New York
 2. Hongkong
 3. Genf
 4. London
 5. Szingapúr
 6. Zürich
 7. San Francisco
 8. Tel-Aviv
 9. Szöul
 10. Tokió
 11. Bern
 12. Dubaj
 13. Sanghaj
 14. Kuangcsou
 15. Los Angeles
 16. Sencsen
 17. Peking
 18. Koppenhága
 19. Abu-Dzabi
 20. Chicago

Ha turistaként utazunk, a lista egy kicsit másképp fest, ezek pedig a legolcsóbb mediterrán városok.

(Forrás: Bloomberg, képek: Getty Images, Unsplash)

 

legdrágább | külföldieknek | legdrágább városok | expat

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom