Close
Annyi lehet a klasszikus becsekkolásnak – Így változik idén a légi közlekedés

Annyi lehet a klasszikus becsekkolásnak – Így változik idén a légi közlekedés

Többnyire jó híreink vannak azoknak, akik sok időt töltenek el a terminálokon vagy a fedélzeten, mert 2018-ban az utasok kedvében járnak majd a légitársaságok, olyan várható újításokkal, mint az arcfelismerés a biztonsági ellenőrzésnél vagy a gépen használatos szupergyors wifi.

Nincs többé becsekkolás

Függetlenül attól, hogy online tettük vagy kiálltuk a sort a reptéri pultnál, becsekkolás nélkül elképzelhetetlen volt az utazás. Eddig. A Delta légitársaságnál ugyanis eltekintenek ettől a macerától.

“Az utas lefoglalta a jegyet, kifizette, tehát tudjuk, hogy kicsoda. Miért kell még bejelentkeznie is?” – mondja Ed Bastian, a Delta vezérigazgatója. A cég egy mobilalkalmazáson keresztül intézi a procedúrát úgy, hogy 24 órával az indulás előtt ellenőrzik az utast, a beszállókártyája pedig automatikusan megjelenik az okostelefonján. Ennyi.

Egy robot mondja meg, merre van a mosdó

A Rocky negyedik részében (1985-ben!) egy robot szobalány sürgött-forgott a bokszoló házában, de ami a bunyós filmben csak fikció volt, az a Szilikon-völgyben és Oaklandben már valóság.

Az LG által készített modellek az utasok között bóklászva beolvassák a beszállókártyát, és több nyelven is képesek útbaigazítani az eltévedőket.

Filmletöltés a fedélzeten

Már a célegyenesben vagyunk, hogy az otthon megszokott sebességgel és sávszélességgel netezhessünk a gépen is. A bennfentesek szerint 2018-ban a legtöbb járaton úgy használhatjuk a wifit, mintha a nappalinkban lennénk. Néhány nagyobb légitársaságnál (pl.: Lufthansa) már bevezették a szolgáltatást – természetesen pénzért, a járat hosszától függően tíz és harminc dollár között összegért lehet mondjuk online darálni kedvenc sorozatunkat.

A Gogo nevű cég több légitársasággal együttműködve műholdas rendszerrel bővíti ki a repülőtéri wifielérést, mely akár másodpercenként hetven megabites száguldást biztosíthat.

A biometrikus azonosítás mindent felgyorsíthat

Az ujjlenyomat-ellenőrzés, illetve az arcfelismerés nemcsak a rendőrségen működik, hanem siettetheti a repülőtéri biztonsági intézkedéseket is, ha az utasnak van TSA PreCheck-regisztrációja. Az Egyesült Államokban 2011-ben vezették be ezt a gyorsabb, egyszerűbb kontrollt, mellyel megspórolható a sorban állás és a vetkőzés, öt évre nyolcvanöt dollárért. 

A Lufthansa Los Angelesben és Frankfurtban teszteli az arcleolvasós rendszert, ami hasonló ahhoz, amit Arnold Schwarzeneggerrel csináltak A hatodik napon című filmben: csak egy különálló, önkiszolgáló kapun kell átmenni, miközben a pultnál ellenőrzik az adatainkat.

Szállásfoglalás szóban

A hangalapú repjegyfoglalások egyre elterjedtebbek, emellett több utazási ügynökség nyújt képernyőmentes alternatívát is a szálláskereséshez.

Több légitársaság száll(t) be a technológia fejlődésének köszönhetően ebbe a futurisztikus foglalási bizniszbe: hamarosan bárki, a gépen ülve, headsettel a fején intézhet magának hotelszobát. Egy-két nagyobb európai társaságnál, például az Amadeusnál már futnak a próbakörök.

Várakozunk, mert várakozni élvezet

Gyakran megesik, hogy különféle okok miatt órákra le vagyunk kötve a terminálon. Ilyenkor sokkal lassabban telnek a másodpercek, és ha nincs nálunk könyv, vagy nem akarunk fél napot egy kávézóban üldögélni és keresztrejtvényt fejteni, akkor jól jöhetnek alternatívák az idő kitöltéséhez.

Számos reptéren már működnek a közös használatra beállított iPadek, melyekkel ételt rendelhetünk vagy addig szörfözhetünk a neten, amíg végre nem szólítanak a beszállókapuhoz.

Több nonstop út Amerikából Európába

A kontinensen jó ideje csúcson vannak a fapados járatok, ami mostanra elérte az Államokat is abban az értelemben, hogy jelentősen megnőtt az USA kisebb reptereiről induló, olcsó európai utakat kínáló desztinációk száma.

Már nem csak a Párizs–New York etapot tehetjük meg átszállás nélkül, hanem számos európai városba repülhetünk Amerikából akár száz dollár környéki összegért. A variációk száma ebben az évben pedig csak növekedni fog.

Nem lesz könnyebb megtalálni a legjobb árat

A repülőjegyárak változásának lekövetése soha sem ment egyszerűen, nem mindenkinek van lehetősége félóránként csekkolnia a különféle oldalakat, hogy most éppen melyik városba juthatunk el fillérekért, vagy hány csomagot tudunk feladni kedvezményesen.

Egyedül a csomagfeladás pluszköltségeiből az elmúlt év utolsó negyedében több mint egymilliárd dollárt kaszáltak a légitársaságok, tehát nem feltétlenül áll érdekükben állandóan akciózni. Mindenesetre továbbra is résen kell lenni a foglalásnál, és valamennyi apró betűs részt elolvasni.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: unplash.com)

wifi | biztonsági ellenőrzés | repülőtér | repülés | foglalás

FOLYTASD EZZEL

Hamarosan megszűnik a vonatközlekedés Ausztriába

Csodálatos fűszerillat lengi körül a világ legnagyobb mézecskalácsvárosát

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram