Fantasztikus fűszerkeverékek, amiket érdemes gyakrabban használni

Vannak olyan ikonikus fűszerek, amelyek egyedi ízprofillal és kulináris jelentőséggel bírnak. Ha tehetjük, érdemes ezeket frissen őrölni, ha azonban nincs erre lehetőség, akkor is erősen ajánlott beépíteni a főzési szokásainkba a készen kapható változatukat.

Za'atar

A Közel-Keleten népszerű fűszerkeverék általában szárított kakukkfűből, oregánóból, szömörcéből, szezámmagból, köményből, majoránnából és kaporból áll. Földes, csípős és diós ízzel rendelkezik, így különféle ételekhez is felhasználható. A jemeni lepénykenyér elengedhetetlen feltétje, de ízesíthetjük vele a sült zöldségeket, a bárányt és a rántottát is.

Ras el Hanout

A Marokkóból, Tunéziából, Libanonból és Algériából származó fűszerkeverék általában fekete bors, fehér bors, fahéj, szerecsendió, szegfűbors, ánizs szegfűszeg, gyömbér, kömény, koriander, cayenne, kurkuma és szömörce keverékét tartalmazza, így meleg, enyhén édeskés ízvilágot biztosít. Jól illeszkedik a sertéshúshoz és a kacsához is.

Garam masala

Az Észak-Indiából származó fűszerkeverék fahéjból, köményből, szegfűszegből és szerecsendióból áll. Az indiai konyhában gyakran adják hozzá pörkölthöz, currykhez, vagy pácokhoz.

Jerk Spice

A jamai konyhában gyakran használt keverék jellemzően skót borsból, cayenne borsból, szegfűborsból, szerecsendióból, pimiento paprikából, fahéjból, fokhagymaporból, hagymaporból és kakukkfűből készül. Igazán pikánssá teheti a csirkés ételeket, de készíthetünk vele karibi sertéskarajt és sült zöldségeket is.

Kínai ötfűszer-keverék

A kínai ötfűszer-keverék, más néven wu xiang fen fahéjból, édesköményből, szegfűszegből, szecsuáni borsból és csillagánizsból áll. Az öt a fűszer az öt alapízt jeleníti meg, így egy harmonikus, gazdag ízvilágú fűszerkeveréket kapunk, amit remekül fel tudunk használni például a pekingi kacsa vagy a tajvani marhahúsos leves elkészítéséhez.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

közel-keleti konyha | gasztronómia | távol-keleti konyha | fűszerkeverék | konyha

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom