Close
A legjobb közel-keleti ételek, amiket Magyarországon is meg lehet kóstolni

A legjobb közel-keleti ételek, amiket Magyarországon is meg lehet kóstolni

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az utazási élményeink gyűjtését csak jövőre tudjuk folytatni, jó hír viszont, hogy egy ízig-vérig közel-keleti gasztrokörúthoz még a lábunkat sem kell kitennünk Budapestről. Összegyűjtöttük a közel-keleti konyha három legütősebb ételét, és azt is eláruljuk, hol lehet ezeket megkóstolni a fővárosban.

A közel-keleti konyhát a gazdag ízvilág, a friss, dús zöldfűszerek, a kiváló minőségű húsok jellemzik, de a szezonális zöldségeken alapuló vegetariánus konyhájuk is páratlan fogásokat tartogat. A mezzának nevezett előtelek, a tabikh, azaz a főételek közül azonban van három, ami messze kiemelkedik.

Faszénen grillezett bárány

A libanoni konyha előszeretettel grillezi faszénen a húsokat, az egyik legnépszerűbb alapanyag pedig a bárány, ami így kellőképpen füstös ízvilágú lesz, de megőrzi a bőkezű fűszerezés ízkavalkádját is.

Korábban egy Kebbek Kasabieh-ért elég volt csak a Baalbekig elmenni, az étterem azonban januárban bezárta kapuit, így hosszú időre el kellett köszönnünk a szaftos sült hústól és a tökéletesre főtt bulgurtól.

Jó hír azonban a libanoni konyha szerelmeseinek, hogy októberben a Duna partján újra megnyit a Baalbek, hogy ismét elkápráztasson mindenkit a tradicionális arab ételekkel és vendégszeretettel.

Tökéletes falafel tahinivel

A falafel minden kétséget kizáróan az egyik legnépszerűbb vegetariánus étel a világon, amely a Közel-Kelet minden konyháján megtalálható.

A csicseriborsóból készült, frissen sült fasírtokhoz elengedhetetlen a krémesen lágy, szezámmagból készült tahini,

ami ráadásul rendkívül egészséges is.

A TLV Eateryben, a Dob utcában messze földön híres falafelt készítenek, amit pitába töltve street foodként, de tálként is fogyaszthatunk. Ha pedig ott járunk, elképzelhetetlen, hogy ne ragadjunk le a bárpultnál egy-két igazán különleges koktélra. Persze szigorúan este 11-ig.

Arany durbincs

A durbincs az egyik legnépszerűbb hal a Közel-Keleten, amiből igazán gazdag fogások készíthetők. Különlegesnek számít az iráni gyökerekkel rendelkező Mahi Shekampor, azaz faszénen sült hal, amelybe zöldfűszeres salsát szokás tölteni, tálaláskor pedig édesköménnyel kínálják.

A budapesti Dobrumbában tengeri spárgát is társítanak hozzá, ami még jobban kiegészíti a hal ízvilágát. Ráadásul a budaiaknak már át sem kell jönniük a Duna túlpartjára ahhoz, hogy teszteljék az iráni fogást, hiszen a Széll Kálmán tér közelében megnyílt a Dobrumba testvérétterme a Pingrumba is, ahol a csodálatos belső kertben ülve is elfogyaszthatjuk kedvenc perzsa ételeinket.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

durbincs | budapest | irán | étterem | falafel

FOLYTASD EZZEL

A Lamborghini olyan mézet készít, amelyet nehezebb beszerezni, mint egy luxusautót

Ezzel az egyszerű zöldséggel sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram