A rangsor felállításához közel 500 ezer értékelést gyűjtöttek össze, és egy másik mediterrán ország lett a legjobb.
Világszerte akadnak népszerű városok, amelyek bizonyos ételekről és éttermekről híresek, de ha vajon csak egy nemzet konyháját kellene kiemelni, melyik lehet a legnépszerűbb? Az olasz?
Sokan gondoljuk így, de megdöbbentő módon a pizza napoletana, a cacio e pepe, a rizottó, a tiramisu, vagy a canneloni (a lista természetesen folytatható) hazája idén legyőzőre talált.
2024-ben ugyanis Görögország konyhája lett a világ legjobbja.
A TasteAtlas összesen 477 287 értékelést nézett át 15 478 ételre vonatkozóan és ennek alapján állította össze a világ 100 legjobb konyhájának rangsorát, melyen végül Görögország mindenkit megelőzött.
Lehet, hogy ez elsőre meglepően hangzik, de ha jobban átgondoljuk, milyen finomságok érkeznek a mediterrán országból, akkor már más a helyzet. A nemzeti ételek közé tartozik a muszaka (burgonya, padlizsán és paradicsomos darált hús), a stifado (isteni marhapörkölt), a szuvlaki (nyársra tűzött hús, zöldségek, néha halloumi) és a dolma (töltött szőlőlevél), valamint a gírosz, a tzatziki és a görög saláta.
A lista második helyén az említett olaszok végeztek, míg a harmadikon a mexikói konyha jön, amin aligha lepődünk meg, hiszen nemrég a tacót választották meg a világ legnépszerűbb street foodjának.
Így alakult a harmincas lista, melyre egyébként a magyar konyha is felkerült, méghozzá huszadikként:
- görög
- olasz
- mexikói
- spanyol
- portugál
- török
- indonéz
- francia
- japán
- kínai
- lengyel
- indiai
- amerikai
- perui
- szerb
- brazil
- horvát
- kolumbiai
- vietnámi
- magyar
- algériai
- koreai
- német
- román
- argentin
- libanoni
- cseh
- thai
- grúz
- tunéziai
(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)
gasztronómia | legjobb | konyha | világ | magyar
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!