A rangsor felállításához közel 500 ezer értékelést gyűjtöttek össze, és egy másik mediterrán ország lett a legjobb.
Világszerte akadnak népszerű városok, amelyek bizonyos ételekről és éttermekről híresek, de ha vajon csak egy nemzet konyháját kellene kiemelni, melyik lehet a legnépszerűbb? Az olasz?
Sokan gondoljuk így, de megdöbbentő módon a pizza napoletana, a cacio e pepe, a rizottó, a tiramisu, vagy a canneloni (a lista természetesen folytatható) hazája idén legyőzőre talált.
2024-ben ugyanis Görögország konyhája lett a világ legjobbja.
A TasteAtlas összesen 477 287 értékelést nézett át 15 478 ételre vonatkozóan és ennek alapján állította össze a világ 100 legjobb konyhájának rangsorát, melyen végül Görögország mindenkit megelőzött.
Lehet, hogy ez elsőre meglepően hangzik, de ha jobban átgondoljuk, milyen finomságok érkeznek a mediterrán országból, akkor már más a helyzet. A nemzeti ételek közé tartozik a muszaka (burgonya, padlizsán és paradicsomos darált hús), a stifado (isteni marhapörkölt), a szuvlaki (nyársra tűzött hús, zöldségek, néha halloumi) és a dolma (töltött szőlőlevél), valamint a gírosz, a tzatziki és a görög saláta.
A lista második helyén az említett olaszok végeztek, míg a harmadikon a mexikói konyha jön, amin aligha lepődünk meg, hiszen nemrég a tacót választották meg a világ legnépszerűbb street foodjának.
Így alakult a harmincas lista, melyre egyébként a magyar konyha is felkerült, méghozzá huszadikként:
- görög
- olasz
- mexikói
- spanyol
- portugál
- török
- indonéz
- francia
- japán
- kínai
- lengyel
- indiai
- amerikai
- perui
- szerb
- brazil
- horvát
- kolumbiai
- vietnámi
- magyar
- algériai
- koreai
- német
- román
- argentin
- libanoni
- cseh
- thai
- grúz
- tunéziai
(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)
gasztronómia | olasz | magyar | görög | legjobb | konyha
A legnagyobb bűnök, amiket olasz ételekkel el lehet követni
Ennyi kávét érdemes inni egy nap és ennyi csésze számít már soknak

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!