Már nem az olasz konyha a legjobb világon, de az is kiderült, hol áll a magyar

A rangsor felállításához közel 500 ezer értékelést gyűjtöttek össze, és egy másik mediterrán ország lett a legjobb.

Világszerte akadnak népszerű városok, amelyek bizonyos ételekről és éttermekről híresek, de ha vajon csak egy nemzet konyháját kellene kiemelni, melyik lehet a legnépszerűbb? Az olasz?

Sokan gondoljuk így, de megdöbbentő módon a pizza napoletana, a cacio e pepe, a rizottó, a tiramisu, vagy a canneloni (a lista természetesen folytatható) hazája idén legyőzőre talált.

2024-ben ugyanis Görögország konyhája lett a világ legjobbja.

A TasteAtlas összesen 477 287 értékelést nézett át 15 478 ételre vonatkozóan és ennek alapján állította össze a világ 100 legjobb konyhájának rangsorát, melyen végül Görögország mindenkit megelőzött.

Lehet, hogy ez elsőre meglepően hangzik, de ha jobban átgondoljuk, milyen finomságok érkeznek a mediterrán országból, akkor már más a helyzet. A nemzeti ételek közé tartozik a muszaka (burgonya, padlizsán és paradicsomos darált hús), a stifado (isteni marhapörkölt), a szuvlaki (nyársra tűzött hús, zöldségek, néha halloumi) és a dolma (töltött szőlőlevél), valamint a gírosz, a tzatziki és a görög saláta.

A lista második helyén az említett olaszok végeztek, míg a harmadikon a mexikói konyha jön, amin aligha lepődünk meg, hiszen nemrég a tacót választották meg a világ legnépszerűbb street foodjának.

Így alakult a harmincas lista, melyre egyébként a magyar konyha is felkerült, méghozzá huszadikként:

  • görög
  • olasz
  • mexikói
  • spanyol
  • portugál
  • török
  • indonéz
  • francia
  • japán
  • kínai
  • lengyel
  • indiai
  • amerikai
  • perui
  • szerb
  • brazil
  • horvát
  • kolumbiai
  • vietnámi
  • magyar
  • algériai
  • koreai
  • német
  • román
  • argentin
  • libanoni
  • cseh
  • thai
  • grúz
  • tunéziai

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

gasztronómia | olasz | magyar | görög | legjobb | konyha

FOLYTASD EZZEL

A legnagyobb bűnök, amiket olasz ételekkel el lehet követni

Ennyi kávét érdemes inni egy nap és ennyi csésze számít már soknak

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Sejtelmes tájak, rejtett kincsek nyomában
Hirdetés