Kiszellőztetnéd egy kicsit a fejed? Ezekben az európai városokban a legjobb a levegő

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) új jelentést készített a kontinens 344 városának levegőminőségéről 2020-2021-re vonatkozóan, amikor a lezárások miatt több helyen több alkalommal is csökkent a forgalom és az ipari tevékenység.

Az adatok négyszáz szállópor-koncentrációt mérőállomásról származnak, a levegőminőséget pedig öt kategóriába sorolták: jónak számít ott, ahol a PM2,5 részecskék éves átlagos koncentrációja nem haladja meg az 5 mikrogramm/köbmétert, elég jónak ott, ahol ez a szám öt és tíz mikrogramm közötti, tíz és tizenöt között közepes, míg tizenöt és huszonöt között rossz, huszonöt mikrogramm felett pedig nagyon rossz.

Funchal

Az összesítésből kitűnik, hogy

a legjobb levegőjű városokat Észak-Európa északkeleti részén és az Atlanti-óceán délnyugati régiójában találjuk,

és ezek közül is csak a legjobb tizenegy fér bele a WHO értékelése szerint is a legjobb kategóriába.

Bergen

Íme, a listavezetők:

Umeå (Svédország)
Faro (Portugália)
Funchal (Portugália)
Tampere (Finnország)
Narva (Észtország)
Stockholm (Svédország)
Uppsala (Svédország)
Tallinn (Észtország)
Bergen (Norvégia)
Reykjavík (Izland)
Norrköping (Svédország)

Az Európai Unió évi huszonöt mikrogramm határértékét csak a három legszennyezettebb város lépte túl: a lengyelországi Nowy Sacz és az olaszországi Cremona valamint Padova.

Padova

Magyarországon Budapest, Győr, Veszprém, Pécs és Szeged levegőminőségét mérték, és míg a legtöbb városban ez a közepes kategóriába esett, addig Szeged levegője kimondottan rossznak találtatott. Budapest 268. lett a listán, 14,7 mikrogrammos szállópor-koncentrációval, Győr a 272. helyre került 14,9-el, Veszprém 228. lett 12,5-tel, Pécs a 238. 13-al, Szeged pedig egészen a 302. helyig csúszott 18-cal. A teljes lista és az interaktív térkép itt található.

Ezen az 5+1 autómentes helyen is kiszakadhatsz az állandó szmogfelhőből, itt pedig a világ jelenlegi legfenntarthatóbb városait találod.

(Forrás: The Mayor, képek: Unsplash)

levegő | légszennyezés | város | legjobb | friss levegő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom