Close
Kiszellőztetnéd egy kicsit a fejed? Ezekben az európai városokban a legjobb a levegő

Kiszellőztetnéd egy kicsit a fejed? Ezekben az európai városokban a legjobb a levegő

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) új jelentést készített a kontinens 344 városának levegőminőségéről 2020-2021-re vonatkozóan, amikor a lezárások miatt több helyen több alkalommal is csökkent a forgalom és az ipari tevékenység.

Az adatok négyszáz szállópor-koncentrációt mérőállomásról származnak, a levegőminőséget pedig öt kategóriába sorolták: jónak számít ott, ahol a PM2,5 részecskék éves átlagos koncentrációja nem haladja meg az 5 mikrogramm/köbmétert, elég jónak ott, ahol ez a szám öt és tíz mikrogramm közötti, tíz és tizenöt között közepes, míg tizenöt és huszonöt között rossz, huszonöt mikrogramm felett pedig nagyon rossz.

Funchal

Az összesítésből kitűnik, hogy

a legjobb levegőjű városokat Észak-Európa északkeleti részén és az Atlanti-óceán délnyugati régiójában találjuk,

és ezek közül is csak a legjobb tizenegy fér bele a WHO értékelése szerint is a legjobb kategóriába.

Bergen

Íme, a listavezetők:

Umeå (Svédország)
Faro (Portugália)
Funchal (Portugália)
Tampere (Finnország)
Narva (Észtország)
Stockholm (Svédország)
Uppsala (Svédország)
Tallinn (Észtország)
Bergen (Norvégia)
Reykjavík (Izland)
Norrköping (Svédország)

Az Európai Unió évi huszonöt mikrogramm határértékét csak a három legszennyezettebb város lépte túl: a lengyelországi Nowy Sacz és az olaszországi Cremona valamint Padova.

Padova

Magyarországon Budapest, Győr, Veszprém, Pécs és Szeged levegőminőségét mérték, és míg a legtöbb városban ez a közepes kategóriába esett, addig Szeged levegője kimondottan rossznak találtatott. Budapest 268. lett a listán, 14,7 mikrogrammos szállópor-koncentrációval, Győr a 272. helyre került 14,9-el, Veszprém 228. lett 12,5-tel, Pécs a 238. 13-al, Szeged pedig egészen a 302. helyig csúszott 18-cal. A teljes lista és az interaktív térkép itt található.

Ezen az 5+1 autómentes helyen is kiszakadhatsz az állandó szmogfelhőből, itt pedig a világ jelenlegi legfenntarthatóbb városait találod.

(Forrás: The Mayor, képek: Unsplash)

friss levegő | legjobb | város | levegőminőség | légszennyezés

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram