Close
Két magyar szőlőbirtok is bekerült a világ legjobbjai közé

Két magyar szőlőbirtok is bekerült a világ legjobbjai közé

A World’s Best Vineyards idén is összeállította a világ legjobb szőlőbirtokainak listáját, amelyek nemcsak felejthetetlen élményt és kiváló borokat kínálnak, de többségében építészeti remekművek is.

A díjátadót a spanyol Rioja borvidéken tartották, ahol a második helyezett pincét találjuk, de az első díjat egy argentín borászat, az Andok lábánál fekvő, mendozai Catena Zapata vitte el, amelyet Dél-Amerika Grand Cru-jaként emlegetnek.

A maja piramisra hasonlító borászatot a kontinens ősi templomai ihlették, ami pedig a borokat illeti: malbecet, cabernet sauvignon-t és chardonnayt kóstolhatunk három, különböző túra keretében, melyek közül az egyiken, melynek Blending Games, Keverő játék a neve, egy napra megízlelhetjük a borászkodást, és valami egyedit alkothatunk a különleges nedűkből.

A második helyen a Bodegas Marqués de Riscal végzett, melynek rózsaszín-arany titániumtetős épületét Frank Gehry tervezte a régió boraitól inspirálódva.

Ez már önmagában is különleges élmény, amit a benne található, Michelin-csillagos étterem csak tovább fokoz.

A harmadik helyre a chilei Cachapoal-völgyben található VIK került, amely az innovációt és a tudományt helyezi tevékenységének középpontjába. Miután két évig kereste az optimális helyet a bortermeléshez, Alex és Carrie Vik 2004-ben a Cachapoal-völgy Millahue nevű szegletében állapodott meg, melyet az őslakosok „arany helyként” tartanak számon.

Similjan Radic építészmérnökkel együttműködve korszerű, de a vadregényes környezetbe illeszkedő pincészetet hoztak létre, és a környezet iránti elkötelezettég abban is megnyilvánul, hogy a borászat 4300 hektárjának nagy része természetvédelmi terület őshonos növény- és állatvilággal.

Az ötvenes listára két magyar pince is felkerült, mindkettő Tokajból. A Szepsy pincészetet a 35. helyen, a Disznókő Szőlőbirtokot pedig a 45. helyen találjuk.

A  leírás szerint a Szepsy család az 1500-as évek óta borászkodik Tokajban, és állítólag ők palackozták az első aszúbort is 1631-ben. A Szepsy-generációk az idők során több mint háromszáz furmintvariációt azonosítottak.

A Disznókő a tokaji borászat rendszerváltás utáni reneszánszának élvonalába tartozik, a Zempléni-hegység lejtőin, az Alföldre néző tökéletes fekvésű, száraz, ásványos fehérborairól és kiváló édes aszúiról híres.

Magyarországon egyébként található néhány olyan pincészet, amelyről első ránézésre talán nem is gondolnánk, hogy nálunk van, de a közelben is találunk érdekességeket.

(Forrás: Irish News, World’s Best Vineyards, képek: Getty Images, Disznókő Tokaj/Facebook, VIKwine/Facebook, Szepsy/Facebook)

pincészet | szőlészet | pince | legjobb | borászat

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram