Így készül a világ egyik legnépszerűbb karácsonyi süteménye

A Stollen egy hagyományos német karácsonyi kenyér, amelynek ünnepi ízét a rumba áztatott aszalt gyümölcsök, mazsola és narancshéj adja. 

Hozzávalók:

  • 1 csésze mazsola
  • 1/2 csésze aszalt cseresznye
  • 1/3 csésze apróra vágott kandírozott narancshéj
  • 1/3 csésze apróra vágott kandírozott citromhéj
  • 3 evőkanál rum
  • 1/3 csésze plusz 1 evőkanál zsíros tej
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 2 teáskanál instant élesztő
  • 1 1/4 csésze finomliszt
  • 1/4 teáskanál tengeri só
  • 2/3 csésze szeletelt mandula
  • Olaj

További hozzávalók:

  • 1/4 csésze vaj
  • 1/2 csésze porcukor

Elkészítése:

Első lépés: Összekeverjük egy edényben a mazsolát, a cseresznyét, a citrushéj-csíkokat és a rumot. Lefedjük, és legalább nyolc órán át állni hagyjuk. Időnként megkeverjük, hogy a rum egyenletesen beszívódjon a gyümölcsbe.

Második lépés: Keverjük össze a tejet, a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk állni a keveréket öt percig, majd adjunk hozzá lisztet és sót. Dagasszuk alacsony sebességen körülbelül tíz percig, amíg a tészta szép, sima, fényes nem lesz. A tésztát egy olajjal enyhén kikent tálba tesszük, és lefedjük. Meleg helyen másfél óra alatt a duplájára kelesztjük.

Harmadik lépés: A megkelt tésztába dolgozzuk bele a mandulát és az áztatott aszalt gyümölcsöt, alacsony sebességen, dagasztóval addig keverjük, amíg egyenletesen el nem oszlanak az alkotóelemek. Fedjük le ismét, tegyük félre ismét másfél órára, hogy tovább keljen.

Negyedik lépés: A tésztát enyhén lisztezett deszkára tesszük, és olyan szélesre nyújtjuk, mint a tepsink. Felhengergetjük és letakarjuk egy órára. Az idő elteltével 190 fokos sütőben nagyjából egy óra alatt készre sütjük.

Ötödik lépés: A sütőből kivett stollent vajjal megkenjük, porcukorral megszórjuk és hagyjuk kihűlni. Szobahőmérsékletűen tálaljuk.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

 

recept | karácsony | stollen | sütemény | legnépszerűbb

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom