A világ hat legszebb csillagvizsgálójából még csodásabb az univerzum

A csillagok, a bolygók, az égi jelenségek azóta nyűgözik le az embert, amióta világ a világ. Nem csoda, hogy a földünk számos pontján az univerzum előtt látványos csillagvizsgáló állomásokat építetek.

Ezek a helyek azonban nemcsak építészeti szempontból lenyűgözőek, de nagyszabású tudományos kutatások katalizátorai is. Mutatjuk a világ hat legszebbjét!

Jantar Mantar (Új-Delhi, India)

A Jantar Mantar obszervatórium India legrégebbi és leghíresebb csillagvizsgálója. 1724-ben építette II. Maharaja Jai ​​Singh, aki élénken érdeklődött a csillagászat iránt. Az obszervatóriumban csillagászati táblázatokat készítettek, valamint megfigyelték a Nap, a Hold és a bolygók mozgását.

A lenyűgöző geometriai formájú homokkő építmény mély, terrakotta színeivel az UNESCO Világörökség része.

Teide Obszervatórium (Kanári-szigetek, Spanyolország)

A Tenerifén található Teide vulkán tetején, avatták fel 1964-ben a Teide Obszervatóriumot, melynek futurisztikus fehér kupoláinak tucatjai törik meg a vulkanikus vidék monoton táját. A kanyargós hegyi utakon megközelíthető csillagvizsgálóban számos ország teleszkópja megtalálható, mivel

ez volt a világ egyik első, valóban nemzetközi obszervatóriuma.

A csillagvizsgálóban számos kisebb bolygót fedeztek már fel, és ott pillantották meg először az első barna törpét is, ami soha nem volt képes arra, hogy valódi csillaggá váljon.

Sydney Obszervatórium (Ausztrália)

A Windmill Hill Park felett található erődszerű obszervatórium a sydneyi Harbour Bridge-re néz, és napjainkban a helyi iparművészeti és tudományos múzeum részeként működik. A Sydney Obszervatóriumot 1858-ban építtette Alexander Dawson, stílusában az olasz villákat idézi meg.

Griffith Obszervatórium (Los Angeles, Kalifornia)

A Hollywood-hegy déli lejtőjén található Griffith Park ad otthont Kalifornia legnépszerűbb és legismertebb obszervatóriumának. Az öntött betonból készült art deco műemlékben található planetárium és csillagvizsgáló lélegzetelállító kilátást kínál a Los Angeles-i medencére.

Páratlan kontrasztot mutat be a lábainál fekvő város csillogó fényei és az éjszakai égbolt égitestei között.

A John C. Austin és Frederic Morse Ashley építészek által tervezett, 1935-ben átadott épület ikonikus homlokzata több mint százhetven filmben szerepelt már, egyebek mellett megjelenik a Terminátorban is.

Al Riyam Park Obszervatórium (Maszkat, Omán)

Omán fővárosa, azaz Maszkat közelében, egy hegyoldalban található az obszervatórium, melynek formája a tradicionális tömjénégetőre hasonlít, de megidézi a környék mesés palotáit és Scheherazade meséit is.

Fabra Obszervatórium (Barcelona, ​​Spanyolország)

A Tibidabo-hegy tetején álló Fabra Obszervatórium Barcelonára néző kilátással rendelkezik. A csillagvizsgáló a világ negyedik legrégebbi, ma is működő építménye, melyet 1904-ben alapított a Barcelonai Királyi Tudományos és Művészeti Akadémia. Az épületet Josep Domènech i Estapà építész tervezte szecessziós stílusban, és a korszak építészeti gyöngyszemként tartják számon napjainkban is.

(Forrás: Architectural Digiest, fotók: Getty)

nagy sztori | obszervatórium | csillagvizsgáló

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom