Tartanád a hagyományokat, de nem szeretnéd nehéz lencselevessel indítani az évet? Készíts egészséges lencsés fogásokat egyszerűen!
Lencsés-avokádós szendvics
Hozzávalók:
- teljes kiőrlésű kenyér
- avokádó
- főtt lencse
- bazsalikom
- paradicsom
- só, bors
Tökéletes előétel vagy könnyű újévi reggeli lehet a lencsés-avokádós szendvics, ami csupán egy kis előkészítést igényel. Érdemes előzőleg megfőzni a lencsét hozzá, hogy aztán valóban pillanatok alatt összeállítható legyen.
A teljes kiőrlésű kenyérre vékonyan rászeleteljük az avokádót, ráhalmozunk egy evőkanálnyi lencsét, majd mehet rá egy-két levél friss bazsalikom és paradicsomkarika is. Sózzuk, borsozzuk, frissen fogyasztjuk.
Vegán lencseragu
Hozzávalók:
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 nagy sárgarépa
- 2 zellerszár
- 4 nagy gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 ½ evőkanál pirospaprika
- ½ teáskanál kömény
- 1 ½ csésze lencse
- 800 gramm paradicsomkonzerv
- 1 liter alaplé
- 1 teáskanál só
- 3 csésze bébispenót
A hagymát apróra vágjuk, a sárgarépát és a zellert megpucoljuk és felkockázzuk, a fokhagymát összezúzzuk. Egy nagy edényben felhevítjük az olívaolajat, rádobjuk a hagymát, a sárgarépát, a zellert és a fokhagymát, majd 3-4 perc alatt kissé megpároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a köményt és a lencsét.
Elkeverjük, hozzáadjuk a paradicsom konzervet és az alaplét. Ízlésünk szerint tovább sózzuk, majd alacsony lángon, időnként megkeverve, lefedve 20 percig főzzük. Az idő elteltével levesszük róla a fedőt, majd további 10-15 percig főzzük, míg a lencse meg nem puhul. Végül hozzákeverjük a bébispenótot és kissé megfonnyasztjuk. Kedvünk szerint parmezánnal megszórva kínáljuk.
Lencsefasírt
Hozzávalók:
- 50 dekagramm lencse
- 1 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 5 dekagramm liszt
- 10 dekagramm zsemlemorzsa
- só, bors, pirospaprika
- olaj a sütéshez
A lencsét puhára főzzük sós vízben, majd pürésítjük. Összekeverjük a lencsepürét az összes többi hozzávalóval, többször megkóstolva fűszerezzük ízlésünk szerint. Golyókat formázunk belőle, majd a tenyerünkkel kissé kilapítjuk. Ha túl szilárdnak érezzük, tegyünk hozzá még egy tojást, ha viszont nem áll össze a massza, mehet bele még egy kevés zsemlemorzsa. Forró olajban pár perc alatt készre sütjük. Friss salátával vagy sült zöldségekkel kínáljuk.
(Fotók: Unsplash)
népszokás | fogas | újév | lencse | babonaBajban vannak a bortermelők, mert nem isznak eleget a fiatalok
Egyszerű trükkök, amivel több fehérjét vihetsz be a szervezetedbe

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!