Itt, ha jól figyelsz, megláthatod azt a csillagjegyet, amit iszol

Érzések. Érzelmek. Belső utazás. Belső játszmák. Nem egy felkapott keleti filozófus könyvének fejezetcímeit olvastuk fel és nem is egy lélekgondozó kanapéján fekszünk, hanem Budapest egyik legelegánsabb rooftop bárjának foteljében kóstolgattunk elképesztő tematika mentén megalkotott koktélkölteményeket egy olyan átlagosnak induló hétköznap estén, aminek a vége felért egy megtisztulással.

A spiritualitás nem véletlenül caplatott fel a nyolcadik emeletre, hanem egy ideje törzsvendégnek számít a Clark Ádám tér tetején. Legutóbb a hét bolygó köré álmodták meg az itallapot a Leóban, idén viszont előbb a csillagos égre, aztán magukba néztek, majd hónapokig tartó felkészülés, kísérletezés, összetevő-válogatás és kóstolás után valódi csapatmunka eredményeként megérkezett a Zodiákus.

A Leo most debütáló koktéllapja a tejútrendszert, a napot, a holdat és a tizenkét csillagjegy témáját jeleníti meg egy körlapon. Utóbbi nyilván nem véletlen, gondoljunk csak az élet véget nem érő körforgására, plusz aki nagyon szeret keresgélni és nem rendelt még semmit, akár az itallapon is megtalálhatja a csillagjegyét – később már nehezebb lesz. Az újításban utazó és lélekben mélyre ásó Dreghiciu Gábor bármenedzser iránymutatása mellett aprólékos kutatómunkával mindegyik csillagképhez felkutatták az ahhoz szerintük leginkább passzoló alkotóelemet, és ezek alapján készítettek tizenkét koktélt úgy, hogy az összetevők valamilyen üzenetet közvetítenek.

Aki ennél a pontnál összerántja a szemöldökét és „elengedi” a dolgot, azt máris megnyugtatjuk, hogy az italok a letisztult, minimalista vonalat követik. Az új koktéllaphoz egyébként készült fotósorozat is, amiben kreatív módon jelenítik meg a csillagjegyeket. A divat és a koktél ugye több ponton is összefonódhat, gondoljunk csak egy-egy ital tálalására (természetesen a kis piros napernyőnél komolyabbra), úgyhogy a kampányban modellekkel személyesítik meg a zodiákusokat. A modelleket pedig úgy választották ki, és olyan sminkben szerepelnek a képeken, hogy passzoljanak az ital sajátosságaihoz. Valamennyi csillagjegyről készült fénykép Zsólyomi Norbert divatfotós jóvoltából, melyeket a közeljövőben a Leo közösségi felületein posztolnak majd háttérsztorikkal együtt, érdemes lesz követni a sztorit.

 

 

A csillagjegyekhez társított italokat pedig valamilyen analógiát követve picit viccesen próbálták összerakni, vagyis nem kell az egészet véresen komolyan venni – arra ott a Bloody Mary...

A személyiségjegyeket érintik meg azáltal, hogy a csillagjegyekhez párosítottak egy rájuk jellemző, hozzájuk kapcsolódó összetevőt.

Nyilván ahogyan a legtöbb vendég, mi is a saját csillagjegyünk alapján kértük ki az elsőt és mint megtudtuk, ez általában mindenkinél betalál, úgyhogy ezen felbátorodva általában a következőnek rámutatnak az aszcendensre, harmadiknak az itallap legdurvábbjára, majd amikor már a háttérben a hangulatfestés feladatát a lemenő naptól átveszik Budapest fényei és kellően elfajulnak a dolgok, jöhet édesanyánk csillagképe.

A teljes itallap úgy állt össze, hogy egyensúlyt képezzenek a koktélok, vagyis egyik irányban sem akad ki a stimulálómérő. Ezzel azért egy picit vitatkoznánk,

ugyanis a Skorpió fedőnév alatt megbújó tétel első kortyait követően egyből belekapaszkodtunk a karfába.

A ránézésre ártatlannak tűnő, Bulleit bourbon, palo santo, vermut és citrusok összetevőjű koktél nem biztos, hogy egy hétfői hétindításra való; az aljában málnaecetes és yuzu-ikrák rejtőznek, így az utolsó korty már teljesen más ahhoz képest, mint amikor elkezdtük. Kissé maró, masszív és karakteres „transzformációs” koktél, feketeöveseknek ajánljuk.

Szinte kiteljesedik a tavasz az itallap egyik MVP-jétől, a Tanqueray No Ten ginnel, őszibarackkal, és bogyós gyümölcsökkel érkező többtételes Bikától, aminek rövidebb és hosszabb részeit külön-külön is el lehet fogyasztani, vagy akár két italból hármat csinálni. Mondhatnánk, hogy tipikus bika: örül, ha sok van valamiből.

Az összes koktélt azért – érthetően – nem kóstoltuk végig, de az egyértelműen megállapítható, hogy teljesen más karaktert jelenítenek meg, vagyis nem fordulhat elő, hogy úgy érezzük, két körrel ezelőtt már lecsúszott hasonló.

Bejött a Kos fedőnevű, Plantation 3 Star rum, kókusz, szantál, ananász, kakaó összeállítású milkpunch, amiben a savat és a citrust, tejjel „csapják szét”, átszűrik, hogy aztán krémes textúrák üdvözöljenek halvány kávébeütéssel a végén. Egy kirobbanó, erős, energikus és tüzes koktélt kaptunk; ideális partner a letargiából felocsúdáshoz, kos lévén pedig valósággal berúgja az ajtót.

Látványát tekintve ilyen a kékben pompázó attraktív Ikrek is: egy szemrevaló, vodkás ital trópusi ízvilággal, mate teával, banánnal, szép virággal és habbal a tetején.

A Moscow Mule-rajongóknak ismerősnek tűnhet majd a Rák, merthogy az ikonikus vodkás koktélhoz hasonló pohárban szolgálják fel.

A csavart a whisky jelenti, de az egyáltalán nem hangsúlyos benne, plusz selymesebbé teszi sárgadinnyés hab, a gyömbérsör és a barack.

Szűz néven fut a körlap egyik legizgalmasabb kreálmánya. A Tanqueray ginnel, Twisted Highnesszel, cseresznyével, palo santóval, és gyógynövényekkel megálmodott ital remekül prezentálja az egész koncepciót, mely szerint nem feltétlenül a megszokott alapanyagokra húznak fel egy-egy koktélt. Ebben a ház saját söre (a Twisted Highness) mutatkozik be, amiről egy külön kóstolás után sem mondtuk meg, hogy pontosan micsoda. Egy savanyított sörről van szó, amiben nincs komló, hanem zsályára és a gyümölcsökre – ebben az esetben cseresznyére – épül. Alkoholtartalma nagyjából duplája egy átlagosnak, tehát érdemes vigyázni vele. Dzsungeltematikát követ a „hazai pályán játszó” Oroszlán Plantation Pineapple rummal, és kókusszal, ami egy picit kesernyésebb, erősebb rumos tiki sztori zúzott jéggel, aranyszívószállal (nem igazi, még mielőtt messzire szaladna a fantázia).

Tavaszi-nyári hűsítőnek remek a Tanqueray ginnel, matchával, zellerrel, ananásszal, almával, és gyógynövényekkel kitalált Mérleg, míg a tequilás Vízöntő az egyébként nemes ital rossz emlékeit igyekszik feledtetni grapefruittal, csilivel és jégkrémmel.

Nagyon fontos, hogy ezt a spirituális vonalat nem akarják senkire sem ráerőltetni, mert hát valljuk be, egyik oldalról elég nagy hit van benne. Hogy ezzel ki tud, és egyáltalán ki akar azonosulni, az a Leóban nem kardinális kérdés. A lényeg az volt, hogy eredeti legyen. Nyugodtan mondhatjuk, az lett.

(Fotók: Leo Budapest, Zombori András)

leo | budapest | koktél | zodiákus | itallap

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom