Close
Heten egy Lexusban – RX 450hL-teszt

Heten egy Lexusban – RX 450hL-teszt

A Lexus nagyobbik crossoverének igazi újdonsága egyetlen betű, de ha meglátjuk a típusjelzésben, és még rajtunk kívül legalább öten beszállnának, kezdjünk el aggódni.

Ahhoz képest, hogy autótörténelmi szempontból a Lexus elég új márkának számít – persze ha az anyacég Toyotát nem vesszük bele, bár az is kihagyta az izgalmas, lovas kocsikkal konkuráló szakaszt –, egy ideje már kompaktot, szabadidő-autókat, kupékat, kabriókat, szedánokat is kínálnak, utóbbi két kategóriába értve a V8-as élményautót és a luxuslimuzint is. Európában viszont eddig két lehetősége volt annak, aki hat vagy hét embert akart lexusoztatni: vagy hozatott a tengerentúlról egy ezen a kontinensen gigantikusnak tűnő LX-et vagy GX-et, vagy vett itt két normál méretű Lexust.

A Lexus büszkén emlegeti, hogy 1998-ban

az RX-szel teremtették meg a luxus crossoverek ma már a szabadidő-autókhoz mérhető népességű kategóriáját,

a típus azóta is fontos tényező a szegmensben. A negyedik generáció nemcsak az időközben bátrabbá, élesebbé vált márkajegyeket kapta meg, hanem opcióként két hátsó ülést is.

Erre a nevében egy L betű, a teljes hosszában plusz tizenegy centiméter utal, és a megszokottnál kicsit hosszabb far. Szerencsére utólagos toldásra semmi nem emlékeztet, teljesen harmonikus a nyújtás; kiderült, hogy az RX nemcsak zömökebb karosszériával, hanem hosszabbal is jól néz ki, sőt, a tetőoszlopot látszólag átmetsző – a fehér autón különösen jól látható – oldalüveg formai játéka így jön ki igazán.

Nem kell ergonómusnak lenni ahhoz, hogy kicsit a tarkónk felé közelítsük a szemöldökünket: plusz két ülés, plusz tizenegy centiméter? Még a mindig mosolygó Barbie baba is Kenhez vágna valami kezébe akadó rózsaszín holmit, ha ekkora fotelt vitt volna haza a műanyag házikóba, márpedig a Lexus valószínűleg nem a harminccentis, levehető végtagú vásárlókör igényei szerint tervez.

De akkor? – kérdezheti a bennünk élő kíváncsi, összetett mondatokban viszont nem erős állampolgár. A megoldás, ahogy hasonló esetekben lenni szokott, hogy hétüléses módnál az egyébként teljesen sík padlójú csomagtér lesz kisebb. Onnan hajlik fel ugyanis a két pótszék, persze nem nyögős, kézzel rángatós módon, hanem elegánsan, gombnyomásra. Szintén prémiummegoldás, hogy a leghátsó utasoknak nemcsak pohártartó, hanem olyan klímavezérlés is jut, mint az ötüléses kocsik hátsó utasainak sem szokott.

Beszállni a hátsó ajtón, a középső sor üléseinek előretolása után lehet, egészen kényelmesen, legalább is ahhoz képest, hogy mennyi hely van hátul. A semennyi túlzó egyszerűsítés lenne, mert a fejtér például nem vészes – kívülről is látszik, hogy csak enyhén lejt a tető –, a probléma azonban a jelképesnek is jelképes lábtérrel van. A lábfejünk nem fér a középső sor ülései alá, szokatlan, de főleg kényelmetlen pozíciót kell felvenni, ha a nálunk jóval szerencsésebbek normál helyzetbe állítanák az előttünk lévő üléseket, mert beszállnának ők is. Ha nem a hierarchia miatt szorultunk hátra, az ő kárukra javítható a komfort: ha az ő lábterük is bántóan kicsi lesz, akkor mi úgy-ahogy elférünk. Hiába a klímapanel és a bőrülés, egy pillanatra sem feledteti semmi, hogy bizony nekünk csak a minimum húszmillió forintos autó csomagtartójában jutott hely, ahová kizárólag maffiakörökben szoktak embereket pakolni, a lakosság jogkövető része inkább szatyrokat vagy zsugorfóliás ásványvizeket rak oda.

Hétüléses autónak az RX 450hL nem jó, de még öt plusz kétülésesnek se, nem mintha nagy lenne a hátránya az öt plusz kétüléses autókhoz képest. Meg kell tanulnunk végre néhány alaptételt az autókkal kapcsolatban:

nincsen huszonéves dízel kombi kevés kilométerrel, nincsen nagy motor-nagy teljesítmény-kis fogyasztás-kis szervizköltség kombináció, és az öt plusz kettő az iparágban sokkal gyakrabban öt, mint hét.

Bezzeg ötüléses kocsinak! Akkor mindenki jól, kényelmesen elfér, majdnem hatszáz literes a csomagtartó, a hosszított RX-hez kizárólagosan kapható, 3,5 literes V6-os benzinmotorral dolgozó hibrid hajtáslánc 313 lóerős összteljesítménye még a több mint kéttonnás, ötméteres, magas autót is lendületesen mozgatja. A fokozatmentes automata váltó olyan finoman és halkan működik, hogy ha egyszer Honda-mérnökök mennének néhány kilométert, utána tömeges szeppuku miatt kiüresedne egy egész részleg a cégnél.

A futóműve kényelmes, mégsem billegős, de az autó stílusához egyébként kevésbé illő dinamikus vezetés sincs ellenére. Az infotainment rendszer vezérlése pedig olyan, mint a mai Lexusokban általában, ami így elég kedves megfogalmazás, de hogy annyira ne legyen az, megjegyzem: az RX joystickjével még az LS-ben vagy az RC-F-ben próbált tapipadosnál is nehézkesebben irányítható, ami azért esemény, csak nem piros betűs.

A csúcsra felszerelt tesztautó 26 millió forintba került, igazán jó hír, hogy a két hátsó kínhely elhagyásával máris milliókat lehet spórolni, és venni egy valamivel kisebb csomagtartójú, de tágas, modern, jó Lexus crossovert.

(Fotó: Tóth István)

FOLYTASD EZZEL
Sirályszárnyak nélkül is rendkívül stílusos ez a Mercedes
Eladó az a vagány Porsche, amivel Robert Redford hódított
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom