Close
Az év meglepetése lett nálunk ez a város, ráadásul itt van a szomszédban

Az év meglepetése lett nálunk ez a város, ráadásul itt van a szomszédban

Nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy Lienz nem tartozik a legismertebb osztrák kisvárosok élmezőnyébe. Kevesek bakancslistáján szerepel, holott számos olyan tulajdonsága van, amiért a Kedvencek mappában lenne a helye. Elsőre nem is látszik, de rengeteg opciót rejt, ráadásul télen és azon túl is ideális úti cél. A Roadsternél az év meglepetése mindenképpen Lienz.  

Mindennek a közepén

Lienz egy tizenegyezer fős kisváros Kelet-Tirolban, és ugyan mindössze tizenhat négyzetkilométeren terül el, azon települések közé tartozik, amelyeknek jelentősége nem mérhető a szokványos mértékegységekkel. Noha apró, mégis ez az a város, amelyet már száz kilométerrel korábban kiírnak az autópályán. Ez Kelet-Tirol központja. Fekvése révén szintén fontos entitás: karnyújtásnyira van Ausztria legmagasabb pontja, a 3798 méteres Großglockner, a régió legjobb sípályái, továbbá Lienzből indulva egy óra alatt elérhetjük a világ egyik legszebb hegycsoportjaként ismert Tre Cime di Lavaredót, a Dolomitok gyöngyszemét. München száznyolcvan kilométer, Velence kétszáz. Szóval Lienz mintha mindennek a közepén lenne.

Ez a városka azonban nem csak azért figyelemreméltó, mert jó helyen fekszik. Önmagában is megér egy utat, még akkor is, ha ki sem tesszük innen a lábunkat. Klasszikus tiroli kisváros, építészetileg megkapó hibridje az osztrák polgári józanságnak és a mediterrán életszeretetnek. A fekvése révén akár híresebb is lehetne: körben drámai hegyek, a síelők körében népszerű Hochstein, illetve a Lienzi-Dolomitok, amelynek egy-egy zordabb csúcsa a háromezer métert karcolja. Ha az időjárás úgy hozza, a magasabb sziklabérceket például a 2739 méteres Keilspitzét már szeptemberben is hó boríthatja, ahogy azt mi is megtapasztaltuk.

A lienzi dolomitok festői látványa
Lienz főutcája pálmafákkal

Meleg szívek a zord hegyek között

Ha az időjárás alkalmanként kemény is, mindezt ellensúlyozza a helyiek kedvessége: egy lienzit köszönésben megelőzni szinte lehetetlen. Sétáljunk egy túraútvonalon, a szállodánkban, lépjünk be egy pékségbe, a Morgen vagy a Grüß Gott üdvözlésekre már csak válaszolni tudunk.

A helyiek a belváros kis utcácskáiban működő kávézókban, bárokban is nyitottak, szívesen beszélgetnek a turistával, ami népszerűbb helyeken már nem ilyen egyértelmű jelenség. Ha a Zeitlosban a pultos Gerharddal elbeszélgetünk, esélyes, hogy megkínál a grappaszerű diópálinkájával, amit egy magyar barátja főz. Vele szemben a Vinothek Lienzbe fiatalabb korosztály jár, itt a helyieket lehet kihívni egy olyan kocsmai játékra, ami annyira lokális, hogy máshol nem találkoztam vele, ez a nagelspiel, vagyis szögjáték. Egy farönkbe kell szöget verni egyetlen ütéssel, ráadásul a kalapács vékonyabb felével.

Büszkén jelentjük, hogy a Roadster újságírója, Tillinger Zsófi az első próbálkozásra jobbnak bizonyult két helyi tűzoltónál, akik teljesítménye előtt egy kör tequilával tisztelegtek. Lienz tehát közvetlen, barátságos és kedves, és ebben magasan rávernek az osztrák vagy a közép-európai átlagra – azt kívánjuk, hogy ebben soha ne változzanak! 

Ha nincs tél

Az urbánus kalandok, történelmi látnivalók mellett – mint amilyen a város fölött magasodó Bruck kastély – az outdoor tevékenységek szerelmesei igazi paradicsomként tekinthetnek Lienzre.

A városban járva lehetetlen nem észrevenni a túrafelszerelésben grasszálókat, akik éppen a környékbeli trekkingútvonalakat készülnek meghódítani – természetesen a megfelelő évszakban.

Van miből választaniuk, ugyanis a régió több tucatnyi tematikus opciót kínál.

Végtelen nyugalom egy Lienzhez közeli völgyben

Három izgalmas túraútvonal

1. Albin Egger Lienz túra

A város leghíresebb szülötte, Albin Egger festő. Az életének legfontosabb állomásait járhatjuk végig a környező hegyekben mintegy két óra alatt.

2. Isel-túra

A Kelet-Tirolban kanyargó túraútvonalat 2020-ban nyitották meg. Végig az Isel mentén vezet, a Dráva–Isel-torkolattól egészen a folyó eredetéig, A teljes hosszt 73 kilométer öt nap alatt érdemes bejárni, de ha nincs ennyi időnk, kiválaszthatunk egy egynapos szakaszt is.

3. Schlaitner panoráma- és kaland útvonal

A Schlaitenből induló útvonal a Daberer vízesés érintésével jut el Görlach településig. A majdnem négyórás túra során fantasztikus kilátás nyílik az Isel-völgyre.

Ha leesett a hó

Kelet-Tirolban hat nagy síkomplexumot találhatunk, ebből kettő Lienz közvetlen közelében fekszik, és szinte a városból lehet feljutni hozzájuk. A Zettersfeld és a Hochstein terepeken összesen mintegy 38,6 kilométernyi pálya között választhatunk a kezdőnek szánt világoskéktől egészen a feketéig. A pályák alján két gondola és nyolc sílift várja a lesiklókat, és különösen büszkék a működtetők, hogy állításuk szerint egyik liftnél sincs soha sorban állás. A magyarázat az, hogy a kelet-tiroli síterepekért tovább kell nyomni a gázpedált, sokan megállnak Karintiában.

Ennek megfelelően a pályák sem zsúfoltak, ami sokak számára olyan vonzó tulajdonság, amiért bevállalják a hosszabb utazást.

A Tre Cime di Lavaredo alig egy órára magasodik Lienztől

A 2000, illetve 2300 méterről induló pályák nemcsak a síelők, hanem a snowboardosok kedvencei is lehetnek, ha pedig hozzátesszük, hogy a tizennyolc év alattiak jelentős kedvezményt kapnak, mondhatjuk, hogy a családokat is ügyesen megszólították a működtetők. A kezdők és félprofik Zettersfeld szélesen elterülő teraszán találják meg a számításukat, míg a profik kedvence Hochstein lesz, itt több fekete pálya is van, a legvonzóbb hét kilométer hosszú.

Szállás

Szállásként mi mást is ajánlhatnánk, mint a régió egyetlen ötcsillagos szállodáját, a Grandhotel Lienzt. A patinás hangulatú szálló Ausztria egyetlen gleccserfolyója, az Isel partján fekszik, és olyan, mintha száz éve ott állna, holott csak 2009-ben építették. Otthonos és kellemes szálloda, amely hetvenkét szobával és négy lakosztállyal várja a vendégeket.

Néhány éve Daniel Craig bérelt ki itt egy szárnyat, ottjártunkkor hasonló kaliberű híresség épp nem tartózkodott a szállóban, de a vendégkör nagyon nemzetközi volt, amerikaiak, mexikóiak és a német high society keresi fel szívesen ezt a helyet. Egy gigantikus síelős nap után érdemes a szálloda 1400 négyzetméteres spakomplexumában kipihenni a fáradalmakat. Van bel- és kültéri medence, szauna és gőzkabin, illetve tucatnyi masszázsprogram között is választhatunk.

Tipp: ha egy bennfentestől szeretnénk útbaigazítást kapni, milyen helyeket érdemes felfedezni a környéken, érdemes Krisztiánhoz, a bármenedzserhez fordulni!

(Fotók: Unsplash, Grandhotel Lienz)

nagy sztori | téli sport | lienz | ausztria | kirándulás

FOLYTASD EZZEL

Középkori mesevilágba repít a kőkunyhók falva Olaszországban

Kiderült, melyek az Egyesült Királyság kedvenc és legtöbbet kritizált látványosságai

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram