A Loire-völgy számos ok miatt népszerű úti cél a turisták körében: gazdag történelem, pazar építészeti megoldások, remek konyhák és kétezer éves borkészítési hagyományok várnak.
A Loire-völgy a kifinomultság és a pompa szinonimája, Franciaország történelmének különleges lapjai íródtak ott. A régió olyan történelmi kastélyoknak ad otthont, melyekben uralkodók laktak.
A fejedelmi csillogás mellett azonban a szőlőültetvények is legalább ennyire csábítók.
A borkészítés több mint kétezer éve jelen van a területen, a szőlőültetvények Nantes-tól Sancerre-ig terülnek el, hogy különféle boroknak termeljenek kiváló minőségű szőlőszemeket. A pincészetek vörös-, fehér-, rozé- és habzóborokat állítanak elő, a végeredménybe pedig számos borfesztiválon is bele lehet kóstolni.
Gazdag történelem
A Julius Caesar által meghódított Loire-völgy számos harc helyszíne volt, Augustus császár sem békét, sem stabilitást nem tudott hozni a térségbe, de a római hatás a régió kultúrájában mély gyökereket eresztett. Ez leginkább az első szőlőültetvények telepítésében fedezhető fel – s bár a bor már az elő században is fontos szerepet töltött be a lakosság életében, maga a borászat csak az 5. században lendült fel.
A 9. és a 12. század között a szerzetesek borászatokat hoztak létre és tartottak fenn.
Később a terület uralkodói fennhatóság alá esett, VII. Károlytól kezdve a királyi családok segítették a borok népszerűsítését részben azáltal, hogy az udvartartásban felszolgálták őket, részben pedig azért, mert más országokba exportálták az italokat.
A francia forradalom hatalmas törést okozott a borászatok fejlődésében, később azonban újból növekedésnek indultak.
2000-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította a Chalonnes-Sur-Loire és Sully-sur-Loire közötti régiót.
A Loire-völgyben több mint húsz szőlőfajta, nagyságrendileg hétezer szőlőültetvény található, amelyek több mint négyszázmillió palack bort termelnek, így Franciaország harmadik legnagyobb bortermelő régiójaként tartják számon. Az érdeklődő turisták a szüret folyamatát az őszi időszakban Nantes-tól Saumurig végigkövethetik, az év bármelyik időszakában pedig a pincészetek működésébe is bepillantást nyerhetnek.
Három úti cél, ami csodás pincészeteket rejt
Nantes környékét tartják az első olyan területnek a régióban, ahol a római kori szőlőtermesztés gyökeret vert. Ott elsősorban a Muscadetből és a Melon de Bourgogne szőlőből készült fehérborok a legnépszerűbbek, de Domaine Landron Chartie bioborai is kihagyhatatlanok.
Saumur a harmadik legnagyobb habzóbor-termelő terület Franciaországban.
A kastélyokból eredő földalatti alagutakat kiterjedt borospincéket rejtenek. Specialitásaik közé tartozik a Bulles és a Saumur-Champigny. A Château de Chaintres-t tartják a környék egyik legjobb pincészetének, ahol Cabernet de Saumur-t és a Saumur Blanc-ot érdemes kóstolni.
A Közép-Loire-ban található, Anjou a rozé borairól híres, de a pincészeteken kívül számos más dolgot is felfedezhetnek az utazók a környéken, beleértve a látványos kastélyok történetét, a völgy túloldalán létrejövő városok kialakulását és az olyan építészeti csodákat, mint a Chartres-i katedrális.
(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)
nagy sztori | loire-völgy | pincészet | franciaország | borturizmus
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!